Nyhed
Læsetid: 4 min.

Kunder raser over fyret boghandler

Forfattere, litterater og dedikerede boglæsere har samlet sig i en protestaktion mod fyringen af Sidsel Brun Saugman fra kvalitetsboghandlen Atheneum i København. De kræver hende genansat og har boykottet butikken
Forringelser. ’I mine år som boghandler lærte jeg at have med bøger at gøre på en måde, som ikke bare handlede om at scanne dem og lange dem over disken. Men nu skærer man i personalet, så der ikke længere er tid til at yde en ordentlig service,’ fortæller Sidsel Brun Saugman.

Forringelser. ’I mine år som boghandler lærte jeg at have med bøger at gøre på en måde, som ikke bare handlede om at scanne dem og lange dem over disken. Men nu skærer man i personalet, så der ikke længere er tid til at yde en ordentlig service,’ fortæller Sidsel Brun Saugman.

Jakob Dall

Kultur
2. december 2011

»Jeg er rystet i min grundvold, Sidsel er stjernen på bøgernes himmel over Danmark, og hun har vist mig vej i over 30 år.« Sådan lyder forfatteren Knud Romers reaktion på, at den erfarne boghandler Sidsel Brun Saugman er blevet bedt om at forlade sin faste plads bag skranken i Atheneum i København efter 43 års tjeneste i den traditionsrige boghandel.

Atheneums nye ejer, direktør i SL-fonden Mogens Eliasson, er utilfreds med boghandlens bundlinje og kalder afskedigelsen for en »økonomisk beslutning«.

Men det er først og fremmest en dårlig beslutning, mener en større del af Atheneums faste kundeklientel, der har startet en fælles protestaktion og med harmdirrende mails, blogindlæg og facebookopdateringer nu opfordrer alle til at boykotte butikken, så længe fyringen står ved magt.

Blandt aktivisterne finder man forfattere som Pia Juul og Rasmus Graff samt lektor i kunst og kulturvidenskab på Københavns Universitet, Tania Ørum, der på sin facebookprofil kalder fyringen af Sidsel Brun for »skræmmende.«

»Uden hendes store viden om bøgerne og hendes enorme internationale kontaktnet er det jo ikke længere en kvalitetsboghandel. Og Atheneum er måske den eneste kvalitetsboghandel, vi har tilbage i København,« skriver Tania Ørum.

Knud Romer har sendt sin protest i en mail direkte til SL-fondens direktør, Mogens Eliasson, og skriver her med vanligt schwung:

»At fyre Sidsel Brun er at rejse en skamstøtte over den person og den institution, som har gjort det, og det vil ikke blive glemt, så længe der stadig findes bare en eneste person i Danmark, som ved, hvem Sidsel Brun er«.

Sidsel Brun blev ansat i Atheneum i 1968, bare 19 år gammel, og regnes af mange for en institution i det litterære miljø. Hos hende har skiftende universitetslektorer og -studerende i en menneskealder søgt kyndige råd om litteratur — men den 31. januar 2012 træder den forstandige boghandler for sidste gang ind ad døren til den butik, hun selv kalder for sit »andet hjem« — og som Knud Romer kalder »hendes andet jeg«:

»Det er ikke kun bøger, som står på hendes reoler — det er hendes væsen — og at betræde hendes boghandel er at gå ind i en bevidsthed — måske det sidste sted i vores land, hvor boghandlen og boghandleren er ét,« skriver han i sin mail.

Overvældende opmærksomhed

Også litteraturprofessor Hans Hertel er fortørnet over den utidige fyring. I sin ugentlige klumme i Politiken betegner han fyringen som et symptom på den gradvise og systematiske forringelse af kvalitetsboghandlerne herhjemme, hvor »kvalitet afløses af bestsellersalg — selv her på det gode hjørne over for universitetets hovedbygning, hvor ørnen skuer det himmelske lys«.

Selv ved Sidsel Brun ikke rigtig, hvordan hun skal forholde sig til protestbevægelsen — for selv om hun nok er smigret, er hun samtidig en anelse betænkelig ved metoderne.

»Det er meget overvældende, at folk er villige til boykotte Atheneum for at støtte mig. Men det er jo ikke så godt for boghandlen, og jeg håber sådan, at den kan få lov til at fortsætte i mange år endnu,« siger hun.

Der har været boghandel på hjørnet af Frue Plads siden 1874, men den har kun heddet Atheneum de sidste 30. Navneforandringen fandt sted samtidig med overgangen til medarbejdereje i 1979, hvor Sidsel Brun blev udpeget som den ene af tre daglige ledere. Da Gyldendal i 2006 overtog firmaet som basis for en netboghandel, fortsatte Sidsel Brun som direktør, indtil butikken i 2010 blev købt af SL-Fonden, der i forvejen råder over seks andre universitetsboglader fordelt på KU, RUC og CBS. Sidste år købte de også Akademisk Boghandel i Studie-stræde, lukkede den og overflyttede salget til Atheneum for at minimere omkostningerne. Det er den samme rationaliseringstænkning, som nu har ført til fyringen af Sidsel Brun, og ifølge hovedpersonen selv er det skruen uden ende.

»I mine år som boghandler lærte jeg at have med bøger at gøre på en måde, som ikke bare handlede om at scanne dem og lange dem over disken. Men nu skærer man i personalet, så der ikke længere er tid til at yde en ordentlig service. Det hele skal gå så stærkt — og sådan en spiral går kun én vej,« siger Sidsel Brun, der også på et personligt plan er skuffet over fyringen.: »Atheneum har været mit ’home away from home’. Jeg blev tidligt fanget af det her liv, og jeg har aldrig lavet andet. Så selvfølgelig er jeg ked af at forlade det på den her måde. Jeg er jo så gammel, at jeg alligevel skulle have været på pension om et par år,« siger hun.

Direktør i SL-fonden Mogens Eliasson erkender, at fyringen af Sidsel Brun »kan se mærkelig ud«, men trods den seneste uges mange protester, fastholder han, at beslutningen er både rigtig og nødvendig.

»Man kan ikke sætte spørgsmålstegn ved Sidsel Bruns store historiske betydning for butikken. Men vi har simpelthen været nødt til at skære i vores omkostninger, for sådan som butikken kører i øjeblikket, hænger tingene ikke sammen. Men jeg kan godt forstå de mennesker, som i mange år har været vant til at få en superb betjening af hende,« siger Mogenns Eliasson, der fortæller, at han den seneste uge har modtaget mellem 25-30 mails fra vrede kunder.

—Har protesterne fået dig til at tvivle på din beslutning?

»Det ville være løgn at sige, at de ikke har gjort indtryk, og jeg har da også flere gange tænkt, om det nu virkelige er den rigtige beslutning, vi har truffet. Men indtil videre har vi ikke planer om at ændre på den.« Mogens Eliasson har personligt svaret samtlige vrede kunder per mail.

Hans svar har dog ikke mildnet Knud Romer, der slutter sin protestskrivelse til Mogens Eliasson med følgende hilsen på jidisch: »Gai kakhen afenyam«. Det betyder noget i retning af: »Du kan skide i havet«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Man aner, at det kan komme til at gå rigtig skidt for den eneste kvalitetsboghandel, der er tilbage i København,

Trist, trist!

Fra Artiklen-"Hans svar har dog ikke mildnet Knud Romer, der slutter sin protestskrivelse til Mogens Eliasson med følgende hilsen på jidisch: »Gai kakhen afenyam«. Det betyder noget i retning af: »Du kan skide i havet«."

- - - -

Gad vide om den "fyrede boghandlerske" fra Atheneum nogensinde mere hvis en dag genansat kunne ekspedere Knud Romer; efter at han således har trukket blank med en overmåde ondsindet "jiddisch forbandelse" hvis tolkning må være i sin fulde længde; "Du kan (eller kommer til) at skide i havet ( men underforstået) - når du er fordrevet fra al du jord du forhen plejede at stå og hvile og leve på."

Jeg har her valgt at udlægge den her nævnte "jiddische forbandelse" stuerent, omend at den kan udlægges i mere svinske og krigeriske variationer.

Lennart Kampmann

Sådan kan det gå når man kender prisen på alting og værdien af ingenting.

Kvalitet og fordybelse er svært at kommercialisere.

Med venlig hilsen
Lennart

teksten her gentaget uden meningsforstyrrende slåfejl.

Fra Artiklen-“Hans svar har dog ikke mildnet Knud Romer, der slutter sin protestskrivelse til Mogens Eliasson med følgende hilsen på jidisch: »Gai kakhen afenyam«. Det betyder noget i retning af: »Du kan skide i havet«.”

- - - -

Gad vide om den “fyrede boghandlerske” fra Atheneum nogensinde mere hvis en dag genansat kunne ekspedere Knud Romer; efter at han således har trukket blank med en overmåde ondsindet “jiddisch forbandelse” hvis tolkning må være i sin fulde længde; “Du kan (eller kommer til) at skide i havet ( men underforstået) - når du er fordrevet fra al jord du førhen plejede at stå og hvile og leve på.”

Jeg har her valgt at udlægge den her nævnte “jiddische forbandelse” stuerent, omend at den kan udlægges i mere svinske og krigeriske variationer.

Måske skal man se det i et større billede: der er næppe tvivl om at atheneum er i krise. Det er alle boghandlere, som skal betale den dyre husleje og som bliver presset af supermarkeder og internetboghandlere.

Og dem, der har lidt hukommelse, vil huske, at Atheneum allerede var i krise før Gyldendal købte den for flere år siden - og mon ikke Gyldendal er så gode købmænd, at de kun solgte den videre til SL Fonden, fordi det ikke var en god forretning. Og nu sidder Fonden så med lorten.

Nu skal jeg ikke undskylde SL Fonden, men for at lyde som den gamle marxist, jeg også er, skal basis være i orden, før overbygningen kan stå. Mao: det er fint, faktisk rigtig godt at have atheneum, men i sidste ende hjælper det ikke at have idealer og ønsker, hvis økonomien ikke er til det.

Det glemmer vi bog- og kulturmennesker tit!

Men boykotter vi Atheneum, så hjælper vi ikke kulturen. Så hjælper vi Saxo, Adlibris og supermarkederne, for hvem bøger ikke betyder mere en kartonmælk og for hvem målet er profit.

Og boykotter vi Atheneum så dør Atheneum. Så kan det godt være, at SL Fonden må skide i havet, men så har Knud og alle os andre skidt i vores egen rede.

Bare rolig folkens.. Vi bibliotekarer skal nok hjælpe jer med at finde bøger... Faktisk har jeg ikke helt forstået hvorfor folk går så meget amok - en boghandel er i bund og grund en butik. De tager penge for at distribuere forfatternes bøger.. Hos os går vi det for skattepengene og de får bibliotekspenge...

Per Ole Jensen

Du skriver, som om du har den faste overbevisning, at SL Fonden har truffet sit valg på et rationelt grundlag og at formålet med dette rationelle valg er at drive Atheneum videre, som Atheneum hidtil er blevet drevet. Det tror jeg ikke, at du skal være så sikker på.

De der fondsopkøb plejer desværre at være udtryk for, at nu skal de sidste penge trækkes ud af noget, der måske ikke rigtigt giver det store overskud. Det betyder benhård satsning på hurtig kold profit fremfor kvalitet. Og så kan den gamle travhest ellers lægge sig til at dø, når de sidste kræfter er pint ud af den. Det gælder i alle brancher.

Hvis SL Fonden havde været interesseret i at bevare Atheneum med butikkens særlige profil, ville de have satset på at beholde personalet, idet personalet i gamle specialforretninger nærmest er identisk med profilen. Så uanset om du fortsætter med at shoppe i Atheneum eller ej, er Atheneum ikke sig selv længere om et år eller to. Den er Akademisk Boghandel 2.0. Hvis den da ikke er blevet gjort til kontorlokale for en netboglade med mulighed for lidt personlig vejledning og afhentning.

"Atheneum er måske den eneste kvalitetsboghandel, vi har tilbage i København"

- - - -

Ja hvordan skal vi stakkels Københavnere dog fremover holde os ajour med literaturen?

Det var dog en beskæmmende omgang snobberi.

its not personal its business (donald trumph)

en så vidende person som den fyrede åbentbart er, ér da også fejlplaceret i en fysisk boghandel, i vor tid .
En netbaseret tjeneste ville kunne hjælpe mange flere og hun kunne dele sin betydelige viden med mange flere.

Hannah Jensen

Uanset, hvor meget jeg ellers holder af folkebibliotekerne - og tro mig, jeg holder virkelig meget af dem - så er de altså ikke på toppen, når det handler om fagbøger til universitetsstuderende, akademikere og forskere. Folkebibliotekerne har aldrig være skabt for de grupper. Folkebibliotekarerne er heller ikke uddannet til at vejlede dem.

Så har vi forskningsbibliotekerne, ja. Men en væsentlig del af deres materialer er kun for ansatte og studerende eller til brug på stedet.

Materialer på andre sprog end dansk er bibliotekerne i det hele taget slet ikke forpligtet til at stille til rådighed.

Vi er altså nogle stykker, der gerne vil have glæde af de materialer, hvad enten de er på andre sprog end dansk eller vi har afsluttet vores uddannelser.
Og de bøger, som Atheneum typisk sælger, er den type fordybelsstof, som man ikke kan nøjes med at have derhjemme i 28 dage. Hvilket i virkeligheden er den vigtigste pointe.

Bibliotekerne kan meget, men de kan ikke alt.

Niels Engelsted

Og så er boghandlerens fyring ikke engang den enste serviceforringelse som nedskæringer og besparelser medfører os danskere. Det sker også på mange andre vitale områder, hvor brugerne i mindre grad har sproget i deres magt og ikke kan jiddisch.

Niels Engelsted

Det er faktisk også min anke imod artiklen og imod de forfattere, der nu vil ud og slås for en enkeltperson.

Hvorfor kan man ikke se det her som en ganske lille tråd i et meget stort mønster?

Der er blevet fyret utallige kompetente folk i servicesektoren, fordi smarte investeringsfonde har opkøbt offentlige og private virksomheder rundt om i landet for at udpine dem til ulempe for både lokalbefolkningerne, der får forringet service og for de fyrede højtkvalificerede medarbejdere - og, set i helhedsperspektiv - for den generelle kvalitet i hele brancher, væsner og sektorer, offentlige såvel som private.

Hvor er forfatterne henne i kampen mod den udvikling? Eller - for ikke at være konservativ - i kampen for en anden udvikling?

Vibeke Nielsen

Nu er en fond ikke bare en fond. Og jeg tror at alene de små profitmargener i bogsbranchen ville være nok til at få investeringsfondene - død over dem - til at løbe skrigende væk.

Hvis du googler SL Fonden, kan du i øvrigt se, at det er "der fremmer det sociale og faglige miljø på CBS, KU, RUC, IT-Universitetet og en række andre uddannelsesinstitutioner". Altså ikke en af de helt slemme.

Til Per Ole Jansen:

Jeg tror du får svært ved, at sælge den holdning her.

For et par uger siden sad jeg ved et middagsselskab, hvor en af deltagerne brokkede sig over sin nye computer med et Microsoft styresystem. Her endte brokkeriet så med at være rettet mod Bill Gates, der bare ville tjene penge.

Tilfældigvis var der en ung kvinde, der i hendes studie var ved, at skrive speciale om moderne filantroper, hvor hun bl.a. havde set nærmere på Bill Gates' aktiviteter efter Microsoft og hun fortalte om de penge Gates havde givet til offentlige skoler, gymnasier og hospitaler i USA og om malaria programmer i Afrika. Op mod 16 mia dollars. Det nævnte hun så.

Brokkerens kommentar var: "Du skal se, han har nok nogen penge tilbage!"

Sådan er der altid nogen der tænker.

Per Ole Jansen

Det er velgørenhed, der legitimerer et profitforetagenes eksistens.

Nu har jeg personligt prøvet at være medlejer i et erhvervslejemål i en ejendom, som tilhørte en fond, der også drev lidt godgørende virksomhed ved siden af udlejnings- og spekulationsgesjæften - det var vist noget med støtte til trængende studerende og tidligere personale indenfor skibsfart eller lignende. De trak så meget ud af deres lejere som overhovedet muligt. Det gjaldt både almindelige lejere og erhvervslejere.

At oprette en fond af den type er en måde at lave forretning på. Profit er konge.

Erika og Vibeke

Jeg forsøger ikke at "sælge" en holdning. For det første er mine holdninger ikke til salg. For det andet forsøgte jeg at bibringe debatten lidt viden ved at skelne mellem selvejende fonde - som helt sikkert er kommercielle, men samtidig undergivet fondsloven - og de langt værre investeringsfonde. Desværre er fondsloven strengere end de regler, der gælder for investeringsfondene.

Andreas Trägårdh

»Gai kakhen afenyam«

Hej Vibeke..

Du tager grueligt fejl af vores uddannelse. Vi har de sidste 10 været en akademisk uddannelse - vi kan bare heller ikke få job :-) Vi venter også på generations skiftet.
Via bibliotek.dk kan du bestille alle bøger i DK hjem til dit folkebibliotek - og er der noget du mangler så skriver du til dem og beder dem købe det.
Jeg blev uddannet cand.scient.bibl i 2010 og har søgt job lige siden. Jeg har arbejdet i en fagboghandel her i Aarhus - jeg måtte sige op fordi boghandlere handler om at sælge bøger - ikke at distribuere og rådgive om viden gratis. Det kunne jeg ikke accepterer. Jeg har aldrig helt forstået dem der hellere vil eje bogen - bare tænkt på regnskoven - istedet for at benytte sig af den fælles bogreol..

Og når ja - forsknings biblioteker er ikke til de studerende de er offentligt - alle deres titler er også i bibliotek.dk - du bestiller bare :-) Og det gode ved det er at du også har adgang til de udgåede titler

I biblioteksloven er både medier og sprog sidestillede - vi skal have det hele.

Se loven her:

https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=120665

jasper bertrand

Omtalte fyring lyder som et tab for kulturen, men realiteten er at hverken boghandlere eller folkebiblioteker har en fremtid. Fysiske bøger vil eksistere et stykke tid endnu, men blive købt på nettet, bøger fra Amazon kan man have i hånden 2 dage efter bestilling selv fra USA, og bibliotekerne vil selvfølgelig overleve lidt på at stille e-bøger gratis til rådighed for det småborgerskabet og netcafe for de meget fattige, men er jo udsatte i sparerunder. Og det kan faktisk lade sig at gøre at finde det man skal bruge på nettet, men kræver selvfølgelig en indsats. Til gengæld kan resultatet overstige hvad en enkelt boghandler eller bibliotekar kan foreslå. Og de samlede omkostninger er langt mindre..

Hej Jasper - selvfølgelig ændre verden sig.. Og ja efter min mening er boghandlerne også på vej ud. Bibliotekerne har dog også kulturbevarelsen som opgave - som sagt så er det jo pga biblioteker at i idag kan læse udgåede titler..

Faktisk så er det jo ret vildt at en fyring af en boghandler i KBH kan skabe denne debat. Der er blevet lukket 480 biblioteket indenfor de sidste 10 år. Og som jeg kan se på kommentarerne herovenfor så ved folk ikke engang hvad de får for deres skattekroner i form af biblioteksservice. Når jeg siger til folk at jeg er uddannet bibliotekar så ser de helt sikker en plisseret nederdel og en knold i nakken..
Men som Jasper er inde på har verden forandret sig. Så måske skulle denne lettere iletærer diskussion stopper og i kunne alle tage forbi jeres folkebiblioteket på vejen hjem - inden det bliver sparet væk. Jeg selv har snart opgivet. Det danske bogmarked er så gammeldags - i USA er der jobs til os og et bogmarked der rent faktisk vil udgive bøger..

Frej Klem Thomsen

Man kan mene hvad man vil om det triste i at Atheneum tager så stort et skridt i retning af discount-boghandel. Men fra et forretningsmæssigt perspektiv er det en fatal fejl. Boghandlere lukker på stribe verden over af den simple grund at de ikke kan konkurrere med Amazon. At indrette sin boghandel så den i stigende grad kun tilbyder den samme service som Amazon gør (bare med mindre udvalg og dyrere priser) er den stensikre vej til at gå fallit. Kun ved at holde fast i at tilbyde de funktioner som Amazon IKKE kan tilbyde kan boghandlere udgøre et levedygtigt alternativ.

Hvis bestyrelsen af SL-fonden har omløb i hovedet fortæller de deres direktør det, og beder ham rette op på fejlen.

jasper bertrand

@Hannah
du har ret i at biblioteket kan skaffe udgåede og sjældne værker. men mange ældre værker begynder nu at komme som e-bøger. Hvad angår litteratur er det meste engelsksprogede, der er out of copyright, gratis tilgængeligt på gutenberg.org. Deder er også glimrende gamle bøger på antikvariat.net, bookfinder og abebooks, som regel til priser der ikke er meget større end 2 blå klip for at komme frem og tilbage til biblioteket, Men du har da ret i at det stadig er spændende at gå ind i en boghandel i USA eller Frankrig, dem der er tilbage,

jasper bertrand

ville have fortsat med at i stedet for at betale formuer for nye e-bøger kunne bibliotekerne måske med større nytte digitalisere gamle danske værker.

Hej Jasper - den nye e-bogsaftale er helt hen i vejret. Den er lavet for at tækkes forlagene som ikke vil erkende at tiderne skifter - som en bibliotekar har sagt så virker den aftale lidt som olieindustrien gav sig til at sige at de ville støtte vindmøller.

At vi ikke digitalisere fatter jeg hat af. Jeg har også en e-bogs-reader og har ikke læst en fysisk bog siden maj sidste år, hvor jeg fik den. Og ja jeg henter også direkte ned fra nettet. Jeg gider ikke vente på at de får nosset sig sammen til at oversætte.
Så bibliotekerne har også en opgave om at komme ind i en ny tidsalder. Jeg har bare svært ved at tage klagesangen her alvorligt. En dygtig dame i KBH er fyret. Der er SÅ mange andre som "lever og ånder med skriften" som der står ovenfor hvis løn i betaler og hvis SU i har betalt... Brug os nu for pokker da

Jasper - det skal også lige nævnes at vi lige nu ikke har et digitalt lagringsmedie der holder mere end højst 25 år. En harddisk forringes hvergang den bruges, en cd og dvd har stoffer på overfladen der nedbryder hele tiden. NASA og Library of congress har allerede mistet uhyggeligt store mængder data fordi de satse på digitalisering. Så man skal også passe på med at satse 100% på digitalisering.. Og hvor tror du egentlig at bøgerne fra gutenberg projectet befinder - sådan rent fysisk?

Kenneth om det er det ene træ eller det andet underskylder vel ikke et forbrug som kan undgås?

Kære Hannah

Jeg er også bibliotekar af uddannelse. Og nej, der er ikke frit slag på alle hylder i folkebibliotekerne. Du betiller bare? Nej. Ikke udenlandsk litteratur. For det er for dyrt for et i forvejen hårdt presset biblioteksvæsen at indkøbe det. Og nej, man kan ikke få alt til hjemlån, heller ikke alt på dansk. Og nej, en almindelig folkebibliotekar ved ikke alt om faglitteratur på akademisk niveau, så det kan han eller hun af gode grunde ikke vejlede i. Det er der heller ingen, der forventer af den bibliotekar. Folkebibliotekaren er ikke specialist i kemi eller litteraturvidenskab.

Årsagen til at jeg ved dette, er ikke blot, at jeg har den samme uddannelse som dig, men også at jeg selv har forsøgt mig med at bruge folkebiblioteksvejledning, da jeg tidligere var i gang med en universitetsuddannelse og siden ofte er gået forgæves på folkebiblioteket efter de emner, som interesserer mig personligt, men som ikke lige ligger lunt i toppen af salgslisterne. Alt kan ikke skaffes. Det fremgår såmænd også af bibliotekernes egne databaser.

Et projekt, som jeg personligt er i gang med for øjeblikket, kan kun realiseres i begrænset omfang, fordi jeg som ikke-længere-studerende ikke har fuld adgang til alle samlinger og fordi forskningsbibliotekerne ikke har råd til at indkøbe selv væsentlige værker om internationale skønlitterære forfattere. Der er smalhals i det offentlige firma. Og jeg har ikke råd til at købe ind som privatperson. Godt, at jeg i det mindste bor i København, så jeg kan få adgang til det, der ikke er til hjemlån, men som alt til trods findes tilgængeligt for os ikke-studerende som læsesalslån på KB...

Men jeg er da enig med dig i, at det er påfaldende, at der ikke har rejst sig et ramaskrig blandt forfatterne i forbindelse med alle bibliotekaslukningerne. Der står simpelthen langt færre kompetente litteraturformidlere og -vejledere klar ude i landet i dag end for 10 år siden. Det skyldes først og fremmest, at der er langt færre bibliotekarer derude, fordi der er langt færre biblioteker. Sekundært, skyldes det, at der er lukket en del boghandlere. Men deres nedtur startede endnu længere tilbage. Mange byer uden kvalitetsboghandler havde dog alt til trods et bibliotek for 10 år siden. Også det er væk nu. Hvor var ramaskriget fra forfatterne, da alle de dygtige bibliotekarer blev sparet væk?

I England råber de op om bibliotekslukningerne. I Danmark er folk ligeglade. Hvorfor den forskel?

jasper bertrand

@Hannah,er ikke et problem længere, for bøger. Det er så små datamængder at de bare kan flyttes fra den ene generation af harddiske til den næste, eller til fremtidige lagringsmedier. Og jeg er sikker på at Gutenberg o.a. nok skal sørge for at konvertere til nye dataformater også. Det er værre med video.

@Vibeke, jeg vidste ikke at man ikke kan bede folkebibliotekerne skaffe alt, det er jo ikke så godt, for universitetsbibliotekerne kan man i princippet kun bede om ting inden for sit fag. Så her kommer scanning af gamle bøger også ind, lad os få mere af det.Har du prøvet at finde de værker du mangler på bookfinder?

Tom W. Petersen

Det er smukt og rigtigt, at mange protesterer, når kompetente folk forsvinder fra for eksempel boghandeler.
Engang var der også sådanne folk i grammofonpladebutikkerne; de er borte. Der har ikke været sagt en lyd i den anledning. Der er én tilbage (Danacord).
Reitzels Boghandel forsvandt for få år siden. Ingen protester.
Biblioteksboghandelen på Kultorvet forsvandt ikke længe efter. Ingen sagde en lyd.
Bibiotek efter bibliotek er nedlagt. Ingen læserbrevstorme eller aktioner i den anledning.
Det er den vej det går.
Og næste generation vil ikke have nogen anelse om, hvad det betød for kulturen med kyndige boghandlere og bibliotekarer. Og derfor heller ikke savne det.
Kultur forandrer sig. Det er et regnskabsanliggende.

Når bibliotekerne forsvinder, er det politikerne, der vælger. Så må vi råbe op. Når boghandlerne forsvinder, ja så er det os, der køber bøger det forkerte sted (eller henter dem ulovligt på nettet). Så er det os selv, vi må ruske op i.

Tom W. Petersen

Det interessante er bare, at i England protesterer de helt vildt over bibliotekslukningerne. De har sågar været ud i gaderne og demonstrere imod dem. I Danmark sker der omvendt ikke en fis. Selv forfatterne løfter ikke finger. Hvorfor? Hvad er forskellen på England og Danmark?

Jasper Bertrand

De kan ikke skaffe det materiale, som forskningsbibliotekerne, statsbiblioteket og KB kun har til læsesalslån. Og de kan ikke skaffe det, der ikke er indkøbt til danske biblioteker. Det gælder også litteratur udkommet i fjor. Jeg har generelt ikke brug for oldgamle bøger, men ny specialiseret viden.

Der var skam masser af protester i 1980erne mod biblioteks-lukningerne rundt omkring. Men siden 1980erne har der ikke været protester over biblioteks-lukninger nogen som helst steder i det her land; folk har ganske enkelt resigneret. Og erkendt at sådan er det blot. Til gengæld kan man nu købe gode billige bøger, ofte kvalitetsbøger, i Føtex, og Bilka og Kvickly mm.

Det der rammer små samfund hårdt, især landsbyer, i det som andre kalder for udkantsdanmark, er nedlæggelsen af bogbusserne....

Bøger er noget, man konsumerer i pallevis, som dåsetun og toiletpapir. De kan da ikke være andet, hvis man spørger en Nettoshopper.

Hvornår har en Brugsuddeler eller Føtexleder sidst skabt rammer om lektiehjælp eller givet folk vejledning til litteratursøgning i forbindelse med opgaveskrivning?

Kenneth Krabat, det er simpelthen løgn at I har kæmpet for bibliotekerne. I har både blogs, hjemmesider, Facebookprofiler og adgang til en masse andre medier. Og I har ikke brugt dem til protester. Det kan man ganske enkelt få dokumenteret.

Michael Kongstad Nielsen

Der findes faktisk stadig boghandlere, der ikke engang er medlem af en kæde. I min by har vi sådan en, der lige har skiftet ejer, så der er åbenbart nogle, der tror på det.

En boghandel må godt være et hyggeligt sted med ånd og atmosfære, og hvor man kan give sig tid til at gå rundt og lade sig inspirere (det kan man jo ikke i Netto). Men har de ikke bogen hjemme, kan de jo sø'ge i en database. Det kan man gøre sammen med boghandleren, selvom man ikke ved andet end "noget med en tyrkisk nobelprismodtager vist nok fra 1990-erne"). Så finder man det, og de bestiller bogen hjem.

Jeg tror på boghandlerens overlevelse, men de skal nok netop gøre en dyd ud af miljøet og ånden.

Det er synd, at en dame, som åbenbart nærmest var en institution, ikke kan beholde sin funktion.

Men når hun ikke er offentligt ansat, kan det offentlige vel dybest set ikke gøre mange krav gældende, udover at købe papirsbøger et andet sted.

En varig løsning på tilgængeligheden af dansk literatur kræver ikke bare entusiaster, men også et opgør med forlagene, og med copyrightlovgivningen.

Formålet med al vores støtte- og bekyttelseslovgivning er, at bøger skal blive læst, og nye bøger skal blive skrevet. Ikke at holde liv i døende industrier, eller at belønne pensionerede forfattere, der ikke skriver mere.

Det er ikke længere relevant at have danske bogtrykkere, når en lastbil kan levere pallevis af trykte bøger til et supermarked. Det er ikke relevant, at forlag ejer copyright i årtier på en bog, som de har på venteliste i et år, og så markedsfører aktivt i seks måneder. Hvis et forlag ikke synes, en bog skal udbydes gratis som e-bog, så har de fået for lang snor, og skal have copyrighten beskåret.

Derfor skal vi sætte biblioteksstøtten op, og sætte copyrightperioden ned til fx. et til to år. Når copyrighten er udløbet, har Danmark stadig et ansvar for at sende bogen ud i verden, både som e-bog og som discount-paperback.

Det er vigtigt at huske, at copyrighten er ret ny opfindelse, slet ikke en naturlov, men derimod et demokratisk instrument til at belønne den skabende kunst. Shakespeare kopierede fra Saxo, der kopierede fra andre, helt ligesom Disney kopierede fx. Mikey Mouse fra Steamboat Willie.

Forlag kan sagtens have en funktion som filter, proofreading, feedback, marketing, osv. men financieringen kan banken tage sig af, og langtids-copyright behøves slet ikke mere.

Sidste gang jeg satte mine fødder i Atheneum var over 10 år siden.

Jeg var ung og naiv og ville vide, om de havde bøger af (fantasy/humor-forfatteren) Terry Pratchett. Det havde de ikke, og det blev formidlet med en hovedrysten og en rynken på næsen ("den slags"), jeg aldrig siden har oplevet i nogen handel, bog- eller andenslags. Jeg har siden udvidet mine litterære horisonter, men det er ikke noget, jeg kan takke Atheneums bedrevidenhed og nedladenhed for.

Jeg kan kun græde krokodilletårer over denne pseudo-tragedie.

Kenneth Krabat

Jeg er ikke specielt vred. Jeg undrer mig bare over, at man er helt vild fra forfatterside, når en boghandler i det centrale København fyres, men tavs, når 480 biblioteker lukker. I har ordet i jeres magt og adgang til væsentlig flere åbne mikrofoner end almindelige lånere nede i den lokale filial. Men i bruger ordet selektivt. Det undrer. Der er åbenbart litteraturformidlere og litteraturformidlere. Måske er det bare finere at handle med bøger end at formidle viden ganske gratis. Eller måske er det udtryk for Københavneri. Jeg ved det ikke.

Det var mig, der spurgte - og i stedet for et svar fik jeg en halvkvædet vise og en anklage for at være "så vred", for afslutningsvis at blive bedt om selv at gøre arbejdet med at protestere - solo...

Den her debat med hinanden kommer vi virkelig ingen vegne med. Jeg kan bare sig, at det ikke er staten og regeringen, der lukker biblioteker, men kommunerne.

Men du undrer dig ikke over mangel på protester i Danmark, hvor der i England faktisk er protester. Som om englændernes ytringsfrihed havde det bedre end i Danmark. Jeg tror ikke på det. Men fred være med denne debat, for jeg synes den er blevet personlig på en plat måde. Det har ikke været min intention. Men jeg tror ikke vi kommer videre.

Hvor er det beskæmmende med alle disse "uvidende kommentarer".
Knud Romer - hvis du reelt kun har brugt boghandlen fordi den kære boghandel skal støtte dig, når du næste gang får de gyldne laurbær - så tror jeg ikke skaden er stor.
Vibeke Nielsen - hvis du ikke ved hvad "de der fonde" er for nogen - så undersøg eller lad være med at fordømme.
"Trække de sidste penge ud af "noget der ikke rigtig giver overskud" ? Træk dog regnskaberne og se at en allerede har givet underskud i 10år - og at den eneste chance for overhovedet at komme i nærheden af overlevelse sikkert er SL-Fonden.

Hr. Romerlys - hvis du ønsker at sikre den fysiske boghandler - hvorfor udgive bøger hos et forlag der selv sælger via nettet ? - Du kunne jo vælge SL-findens forlag ?

Jeg har sjældent oplevet magen til studentikos arrogance - som i disse debatinlæg, og meget som jeg har ondt af Sidsel, der mister sit job - så kunne det jo være, at denne afskedigelse redede 3-5 andre jobs.

Dejligt, at de søde bibliotekarer gerne vil springe ind for Sidsel Brun og vis vej igennem den akademiske bogverden.

Kan også være, at besparelsen kan redde jobs for 3-5 andre ansatte.

Det der ikke kan gå an er, at fyre en af brugerne højt skattet medarbejder igennem 43 år og få år inden denne skal gå på pension!

Minder mig om B&W-fyringerne i slut-80erne, hvor arbejdere, der havde knokklet på anlægget igennem årtier blev fyret helt op til et halvt år inden de skulle gå på pension.

Jeg tror, på dansk kaldes det for 'uartigt'.

Nu er det jo hendes eget valg om hun ønsker at gå på pension/førtidspension nu. Men som en af de studerende, der skal købe billige bøger i SL-fonden har jeg altså ikke råd til at betale ekstra for at virksomheden ikke tager de rigtige beslutninger.

Virksomheden har nu haft tre ejere inden for en relativ kort periode - incl en periode hvor medarbejderne selv - overtog driften og uden held forsøgte at få en fornuftig drift. Så man har i allerhøjeste grad haft chancen for at bevise at "de gode gamle dage" var det rigtige - det lykkedes ikke. Nu prøver så den nye ejere at nå i mål med at beholde Atheneum i en eller anden form. Vi studerende håber

Sidsel har ikke mere krav på beskæftigelse i sådan en virksomhed end alle de andre - det må da være åbenbart for alle.

Claus Vestergaard

Gad vide om Knud Romers udemærkede mail har haft nogen indflydelse på Mogens Eliassons holdning til denne sag.
På den ene side har han en, sikkert glimrende, boghandler, der dog ikke har formået at sikre en acceptabel profit, og på den anden side har han Knud Romers brev, der omhandler gamle minder og hokus pokus forbandelser.

Hmm.. Hvad gør en god forretningsmand?

At kapitalismen er et fejlagtigt vildspor er tydeligt i en sag som denne. I et sundt samfund går viden og indsigt og engagement forud - det er det eneste, der kan bruges til noget, reelt set.

Uretfærdigt og i hvert fald chokerende må det opleves af Sidsel Brun at blive opsagt på den måde. Lige så chokerende som det opleves af de mange som jeg selv ,der har fået en enestående vejledning og betjening gennem mange år af et ganske enestående venligt, sagligt og korrekt menneske med en enorm viden og vilje til at hjælpe sine kunder også i undervisningsbranchen. Det er længe siden jeg har handlet i Atheneum- for nettet
virker, søgemaskinerne virker og nu denne opsigelse kort før pensionering og virke siden 1968. Men efter denne opsigelse af hende er trangen til at handle i Atheneum ikke den samme som før.
Jeg sympatiserer i den grad med Sidsel Bruns situation og håber det vil flaske sig for hende
på en eller anden måde fra 2012.

Hvem er egentlig Joan xx? Jeg troede, man skulle angive sit korrekte navn her i forum. Det blev jeg i hvert faldt bedt om, da jeg skrev B.B. Hansen! Joan xx? Lidt for lidt.

Kirsten Svejgaard

Det er jo ikke helt rigtigt, at der ikke er protesteret mod bibliotekslukninger siden 1980'erne. I den store kommune, jeg bor i, blev der protesteret energisk og indsamlet underskrifter, da kommunen for få år siden ville nedlægge vores lokale afdeling. Det hjalp faktisk i 3-4 år, men her i foråret blev det så endelig lukket - på trods af fornyede protester.

Der er efterhånden en opgivenhed over for kommunens evindelige besparelser, og mange ser jo nok også hellere, at pengene går til hospitaler og plejehjem o.l., når "vi nu ikke har råd" til det hele.