Baggrund
Læsetid: 2 min.

Polarforskeren Roald Amundsens ulykkelige kærlighed

Han erobrede Sydpolen, men aldrig kvinden i sit liv — ny biografi kaster lys over Roald Amundsens kærlighedsliv, der rummede en del uforløste romancer
Kultur
20. december 2011
Han erobrede Sydpolen, men aldrig kvinden i sit liv — ny biografi kaster lys over Roald Amundsens kærlighedsliv, der rummede en del uforløste romancer

Norske polarheltes intime liv påkalder sig livlig interesse. For nylig dukkede en der pikante fotos op af en stolt poserende Fritjof Nansen i splitternøgen figur — billeder, hvormed han angiveligt havde forsøgt at gøre indtryk på den amerikanske journalist Brenda Ueland, som Nansen blev forgabt i, da han havde nået en forholdsvis fremskreden alder. Da norske medier tidligere i år offentliggjorde nøgenbillederne, undlod de ikke at vække et vist anstød blandt broderfolkets mere sippede gemytter.

Men også Roald Amundsens romancer har haft den nyfigne norske offentligheds bevågning, og navnlig i dette hundredår for hans erobring af Sydpolen.

Det er muligt, at Amundsen selv ville have foretrukket at erobre noget andet end et iskoldt punkt. Til sin død forblev Sydpolens betvinger ugift og barnløs. Takket være utrættelige biografiforfattere ved vi i dag, at han havde flere romancer, men også at den vigtigste forblev uforløst. Identiteten af genstanden for hans heftigste attrå var tilmed ukendt i årtier. I sine dagbøger nedfældede Amundsen utallige glødende kærlighedserklæringer til ’K’, men hvem var K?

Den store kærlighed i Amundsens liv viser sig at have været Kristine ’Kiss’ Elisabeth Bennett fra Trondheim. Ulykkeligvis var hun gift og det med den styrtende velhavende — og over 30 år ældre — britiske trælasthandler Charles Peto Bennett. Den norske tabloid Verdens Gang har opsøgt barnebarnet til Kiss Bennett, Sue Prideaux, og hun fortæller, at følelserne var gengældt, dog kun på et platonisk plan.

Telepatisk forhold

Det var under en middag i London i 1912, at Roald Amundsen fik Kiss Bennett til bords og forelskede sig hovedkuls i den 25 år yngre kvinde. Hvor gal af kærlighed, polarforskeren var, viser sig ifølge biografiforfatter Tor Bormann-Larsen derved, at han tilsyneladende forestillede sig, at han kunne kommunikere med hende telepatisk, således at hun modtog hans kærlighedserklæringer, når han nedskrev dem. Mange af hans dagbogsnotater er derfor henvendt til K.

»Jeg tror bestemt, at Roald Amundsen elskede min bedstemor højt. Men jeg er sikker på, at de ikke havde noget seksuelt forhold. Det ville have været ødelæggende for hendes sociale status, hvis det var blevet kendt,« siger Sue Prideaux til Verdens Gang.

»Min bedstemor kunne ikke tillade sig et udenoms-ægteskabeligt forhold. Hun omgikkes det danske kongepar og senere også kong Haakon og kong Olav. Hun regnede Ammundsen som en familieven, ikke mere.«

Trods Amundsens idelige kurtiseren gav hun ikke efter, men afviste alle tilnærmelser. Og efter Amundsens død købte hun deres gensidige korrespondance tilbage og ødelagde brevene, fortæller Bormann-Larsen.

Forbløffende nok lader ’telepatien’ til at have været gensidig ved i al fald en enkelt dramatisk lejlighed. Da Amundsen styrtede med sit fly nær Bjørnøya i 1912, opholdt Kiss sig på et højfjeldshotel i Norge, og her skrev hun i sin dagbog. »Da jeg tog mine strømper på, hørte jeg tydeligt hans stemme: ’Åh, Kiss, nu begynder en frygtelig dødskamp’. I tre dage følte jeg hans nærvær i rummet. Så pludselig var det forbi. Jeg er sikker på, at han døde en langsom død.«

Amundsen overlevede dog styrtet og levede til 1928, mens Kiss Benett blev hele 96 år gammel og døde i 1982.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gab ...