Baggrund
Læsetid: 6 min.

Den vilde øjenlyst

To udstillinger i Paris rejser på hver sin måde spørgsmålet om, hvorvidt det vestlige menneske overhovedet kan betragte fremmede folkeslag uden at ville gøre sig til herre. En udstilling på musée du quai Branly er sparket i gang af en tidligere fodboldspiller, mens det på Louvre er en nobelprisvindende forfatter, der huserer
Kultur
14. december 2011
Guillaume Guillon Léthiéres enorme maleri ’Forfædrenes ed’ 
 (malet i 1822) fra Haiti åbner udstillingen på Louvre. På maleriet ser man en pagt om Haitis selvstændighed blive indgået mellem den sorte general Dessalline og lederen af mulatterne Pétion i 1806. Det kunne signalere, at de de to herrer er ligeværdige med de tidligere koloniherrer, men den Gud, der svæver over de to mørke uniformklædte mænd og deres pagt, er hvid!

Guillaume Guillon Léthiéres enorme maleri ’Forfædrenes ed’
(malet i 1822) fra Haiti åbner udstillingen på Louvre. På maleriet ser man en pagt om Haitis selvstændighed blive indgået mellem den sorte general Dessalline og lederen af mulatterne Pétion i 1806. Det kunne signalere, at de de to herrer er ligeværdige med de tidligere koloniherrer, men den Gud, der svæver over de to mørke uniformklædte mænd og deres pagt, er hvid!

Musée du Louvre

Det er nu fem år siden, den kunst, man i begyndelsen af det 20. århundrede benævnte ’negerkunst’, senere kaldte for ’primitiv’, og som alle i dag undgår at kalde noget som helst, fik sit helt eget museum i Paris. Slut var det med at placere masker, dragter og magiske objekter i etnologisk eller antropologisk sammenhæng. Slut var det også med udelukkende at sortere geografisk. Objekterne skulle vises som det, de var, nemlig kunst. Nu er de over 300.000 objekter fra tidligere koloniinficerede museer deponerede i musée du quai Branly, »museet hvor kulturerne går i dialog«, som der står under museets navn.

Men hvem råber højst i denne dialog? Det var der allerede diskussion om, da du quai Branly blev skabt. Har man overhovedet vristet tingene fri af et vestligt blik ved i vor tids politisk korrekthed at anbringe dem i kategorien ’kunst’?

Sådanne spørgsmål kan man tænke over, mens man bevæger sig op ad den bugtende rampe og ind i den mørke mave på det myldrende musée du quai Branly. Det var den tidligere præsident Jacques Chiracs hjertebarn, dristigt tegnet af arkitekten Jean Nouvel, og de blødt afrundede skillevægge beklædt med skind har allerede fået patina.

Den udstilling, man i øjeblikket kravler op imod, består så ikke af eksotiske kunstobjekter, men udstiller, hvordan andre folkeslag blev gjort til ting. L’Invention du sauvage, Exhibitions — opfindelsen af de vilde. Eller historien om, hvordan man i løbet af tre hundrede år slog den hvide mands civiliserede position fast ved at udstille indere, indianere, hottentotter eller tallerkennegre som ’de vilde’.

Grønlændernes tur

Der er noget højst forbavsende ved, på denne grå vinterdag, som det allerførste at stå over for et »Skilderie af fire grønlændere«, 1674, fra den etnologiske samling på Nationalmuseet i Danmark. De fire eskimoer var på vej til det danske hof. De står i deres jagttøj og betragter os op gennem tiderne. Man kunne tro, de var inviteret til bal, men sådan er det ikke. De var blevet fanget i Godthåbsfjorden, bragt til Bergen og foreviget i dette sjusket udførte maleri, der nærmeste virker som et snapshot. De fire eskimoer skulle senere vises frem for Frederik III, der som andre magthavere på den tid, opbyggede et ’kunstkammer’ med klenodier fra alle verdenshjørner. Fra konkylier til vilde mennesker.

Den navnløse mand på maleriet døde på vej til København. De lige så navnløse kvinder blev vist frem ved hoffet, der havde søgt tilflugt i Flensborg for at undgå pesten, men de døde, før skibet, der skulle have bragt dem tilbage til Grønland, ankom. Som man sætter vilde dyr ud i naturen igen, efter at have betragtet dem lidt.

Da man mellem det 15. og det 16. århundrede bragte de første eksemplarer af andre verdensdeles indbyggere til Europa, var der stadig en slags ufordømmende nysgerrighed på færde. Udstillingen er bygget op, så man konfronteres med sin egen. Det er svært at styre en nyfigenhed, når man står over for fotografier af siamesiske tvillinger og andre vanskabninger. Man fascineres af det blide portræt af en kattelignende kvinde, Lavinia Fontana fra 1565, omkring den tid, hvor ’monstre’ af enhver art, begyndte at blive vist frem.

I historien om den mislykkede transport af grønlændere ligger kimen til den umenneskeliggørelse, der fra spirende nysgerrighed, tager monstrøs form med slavehandlen. Det nysgerrige blik tager afstand og gør sig til herre, et forhold, der fortsætter langt ud over menneskehandlens ophør.

Den hvide mands plads

For med tiden bliver det ikke ved diskrete, omend fatale møder ved hoffet. Parallelt med udnyttelsen af jord, ressourcer og mennesker fra kolonierne, rejser cirkusser rundt og fremviser hottentotter og pygmæer ved siden af dværge, kæmper, ulvemænd og de famøse skæggede damer. ’Udstillingerne’ kulminerer med verdensudstillingerne i anden halvdel af det 19. århundrede, der sætter hele afrikanske landsbysamfund i scene. Slaveriet er ophørt, men ’den vilde’ fastholdes i et hierarki, der sikrer den hvide mand sin plads på toppen.

De sorte placeres populærdarwinistisk som the missing link mellem aber og mennesker, og på gamle film kan man se ’domptører’ få vilde i bastskørter til at hoppe og springe og se farlige ud. I de mørke rum ved Quai Branly er der et nærmest kvalmende opbud af plakater i glade farver med sorte mennesker, karikerede som udklædte dyr. Den sidste udstilling af slagsen fandt sted så sent som i 1958 i Bruxelles, hvor rekonstruerede congolesiske ’landsbyer’ dog blev lukket på grund af protester.

Det er den tidligere fodboldspiller Lilian Thuram, der i samarbejde med histo-rikeren Pascal Blanchard og antropologen Nanette Jacomijn Snoep har skabt den intense udstilling, der er den første af sin art.

Lilian Thuram, der selv er sort, blev drillende kaldt det franske fodboldlandsholds ’filosof’ og arbejder nu især i sin Fondation Lilian Thuram — uddannelse mod racisme. Sidste år udgav han en bog om oversete sorte personligheder, og med denne udstilling bringer han det vestlige blik et skridt nærmere erkendelse, når han paradoksalt lader beskueren blive voyeur til voyeurismen. Udstillingen munder ud i et nutidigt videoværk af Vincent Elka, der sætter vore dages pariaer i scene. Dværg, bøsse, kvinde med slør, handicappet. En mongoldreng vugger blidt, mens han fortæller, hvor forførende han er.

For er vi overhovedet blevet bedre til at rumme det fremmede? Forfatteren J.M.G. Le Clézio, der har ladet hele sit nobelprisvindende litterære værk sværme om mødet med sydamerikanske indianerstammer, har som andre prominente kulturpersonligheder i de forløbne år fået carte blanche til at skabe en udstilling og adskillige events på verdens største museum, Louvre.

Det har ingen direkte forbindelse til Thuram, men fortæller alligevel en del om, hvordan vi måske stadig udelukker det fremmede, selv når vi lukker det helt ind. Le Clézio har trukket værker fra netop quai Branly. Ganske vist bryder han dermed reglen om at vælge værker fra Louvre, men engang hørte de til her i Louvres sale, før den ’vilde’ kunst blev sat i reservat.

Le Clézio lader sin udstilling åbne med det kæmpemæssige maleri »Forfædrenes ed« fra Haiti, malet af Guillaume Guillon Léthiére i 1822. På maleriet, der blev beskadiget under jordskælvet sidste år og derfor fremstår med revner og sprækker, ser man en pagt om Haitis selvstændighed blive indgået mellem den sorte general Dessalline og lederen af mulatterne Pétion i 1806. Det kunne måske gøre de to herrer ligeværdige med de tidligere koloniherrer. Men den Gud, der svæver over de to mørke uniformklædte mænd og deres pagt, er hvid.

De egentlige vilde

Og hvor er det svært at slippe ud af dette hvide blik.

»Der er ikke noget hierarki i kunst,« hævder Le Clézio og blander værker fra alle tider og steder i en lillebitte sal midt i Louvres kolossale mængde af europæisk kunst. Hundrede år gamle mexicanske malerier, der varsler de vestlige moderne, hænger klos op ad den nulevende Cameroun kunstner Pascale Marthine Taoys to glasskikkelser iklædt mudrede afrikanske skørter. Og det selv om der er oceaner både af tid og rum imellem dem.

Et yndefuldt og total realistisk kvindehoved fra det 14. århundredes Nigeria ’beviser’, at afrikanerne godt kunne skabe såkaldt realistiske skulpturer — ganske som grækerne. De mange mærkværdige skulpturer er altså ikke udtryk for mangel på ’færdigheder’, men en anden opfattelse af, hvad en repræsentation af et menneske går ud på, forstår vi. Nutidige værker, som Bertrand La- viers »Black & Decker« sat op som fetich, sætter voodoo-skulpturer i relief. Og sandt nok: Hvordan får man voodoo ind på Louvre? Den virker sirlig og tæmmet inde i glasmontren, og det samlede indtryk bliver et raritetskabinet, en parentes i en hvid fantasi.

Det eneste, der virkelig brager gennem den hvide lydmur, er de to low rider-biler, der samler nysgerrige blikke under Louvres store glaspyramide. De stjæler i bogstaveligste forstand billederne fra Mona Lisa. Turister fra hele verden foreviges foran de krasse farver og det omhyggeligt ombyggede karrosseri, der taler til enhver Mad Max-sjæl. En vestlig fetich bygget om til at drøne æstetisk gennem ørkner, så lavt som en slange.

Undgår man så racisme eller bygger man den atter op, når man inviterer de vilde ind på Louvre og derfor fastholder dem som anderledes?

På en video fra 2009 af Camille Henrot på Le Clézios udstilling, kaster indfødte fra Påskeøerne sig i en uendelighed ud i et indvielsesritual, til ære for turister og digitalkameraerne.

Selv på en velvillig Le Clézios-udstilling på Louvre forbliver det uklart, på hvilken side af objektivet de vilde egentlig befinder sig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

De" intellektuelle " kunstobservatører er typisk fanget af deres egne fordomme og opfattelser - norrmale realistiske mennesker ser blot , at verden på mange måder er anderledes (på en positiv måde) i dag end "dengang" - og glæder sig over det.

Kunst og kunstmiljøer (navnlig gallerierne) er ofte helt ude af trit med sund fornuft i deres kunstfærdige "tanke-universer".

Jan Aage Jeppesen

Enig Robert. Lad os få den ægte vare:

I 1900-tallets begyndelse rejste høvding Tuiavii fra øen Samoa i Polynesien til Europa sammen med den tyske opdagelsesrejsende Erich Scheuermann. Da han kom tilbage til Samoa, nedskrev han sine oplevelser:

"Mange hvide samler penge sammen, som andre har arbejdet for, og bringer dem til et sted, som er godt bevogtet. De bringer flere og flere penge derhen, indtil de en dag heller ikke har brug for mennesker til at arbejde for sig mere, for så arbejder pengene selv for dem.

Hvordan dette er muligt uden hjælp fra en fantastisk troldmand, er jeg aldrig blevet helt klar over, men det er virkelig sandt, at pengene bliver flere og flere som bladene på et træ, og at en mand bliver rigere og rigere, selv når han sover.

Når en mand nu er blevet så rig, at han kunne lette arbejdet for hundreder, ja, tusinder af mennesker, så giver han ikke væk af sine penge, men han lægger sine hænder om det runde metal, og han sætter sig på det tunge papir med begærlighed og vellyst i øjnene.

Og hvis du spørger ham: "Hvad vil du med de mange penge? Her på Jorden kan du da ikke bruge dem til meget andet end at klæde dig og til at tilfredsstille din sult og tørst." Så ved han ikke hvad han skal svare, eller også siger han: "Jeg vil have endnu flere penge. Mange flere. Hele tiden." Og du vil snart opdage, at pengene har gjort ham syg, og at alle hans sanser er optaget af penge.

Således er menneskene i Europa delt i to halvdele: den som må gøre hårdt og beskidt arbejde, og den der arbejder meget lidt eller slet ikke. Den ene halvdel har tid til at sidde i stole, den anden overhovedet ikke. Papalagien (den hvide mand) siger dertil: "Ikke alle mennesker kan have lige mange penge og sidde lige meget i solen."

Ud fra denne betragtning tager han sig sin ret til at være grusom for pengenes skyld.. Når hans hænder griber efter penge bliver hans hjerte hårdt, og hans blod bliver koldt, og han hykler og lyver, er uærlig og farlig. Hvor ofte dræber en papalagi ikke en anden for at få penge. Eller slår ham ihjel med giften i sine ord, bedøver ham for derefter at udplyndre ham. Derfor er det sjældent, at nogle stoler på hinanden, fordi alle kender "den store svaghed".

Ak ja, den ædle vilde fandtes faktisk for blot et århundrede siden. ;-)

Man kan sige meget om 'Den hvide Mand', men i centrum kommer han.
Nu i skikkelse af eufemismen 'Det vestlige menneske'.

Indtil for 30 år siden som verdens herre, og siden som verdens skurk.

Og guderne skal vide at der ikke er meget af prale af.

Men ærligt talt.

Forskellige stammer og folkeslag over hele jorden har til alle tider koloniseret sine naboer, og om det så er japanere, kinesere, arabere eller inkaer, så har metoderne og 'menneskesynet' været forbløffende identisk.
Eller måske snarere frastødende fraværende.

Det er som en speciel variant af Hannah Arendt, nærmere business as usual.

Det er som om dæmoniseringen af den hvide race er en besværgelse mod den skræmmende sandhed, nemlig at sådan er hele den menneskelige race.

Alle steder, og til alle tider.

Det vidner om mangel på udsyn at blive ved med at glo på sin egen nagle, i stedet for i det mindste at prøve at se om andre ikke også skulle have en magen til.

@Robert Kroll

Hvad skal vi med eksperter og smagsdommere? Vi er gode nok som vi er.

Ole Johannes Winther Kristensen

@Jan Aage Jeppesen

Erich Scheurmann er en opdagelsesrejsende og har aldrig rejst med nogen som helst Tuiavii (høvding) til Europa. Erich Scheurman var dog til stede i den tysk-kolonialiserede del af Polynesien da WW1 indtraf.
De polynesiske samfund har sikkert prøvet at kæmpe imod koloniseringen, men det har de ikke behøvet at rejse til Europa for at kunne gøre (meningsløst at rejse fra sit land når man prøver at forsvare det). E.S. valgte at rejse til USA i 1915 i stedet (pga. WW1) og blev siden interneret som fjendtlig udlænding. Efter krigen kom E.S. tilbage til Tyskland og Europa.
Hvordan han så har hørt eller fået fat på en tekst fra en polynesisk høvding er mig en gåde. Hvordan at denne høvding så har valgt at skrive sine oplevelser ned i Samoa for derefter at sende dem tilbage til Tyskland, hvor E.S. oversatte dem til tysk, udgav dem og tjente på det…. Det er mig en større gåde. E.S. har sikkert bare hørt en oprørsk befolkning opildne hinanden til modstand mod kolonialisterne / tyskerne, og har selv fyldt godt på med den ædle vilde og den virkeligt velbeskrevne analyse af ”den hvide mands” indre sindsstemning. Ikke at jeg er uenig med den griskhed som E.S. beskriver og som han sammen med andre intellektuelle på Monte Verità udfærdigede, men det har nok været ”nemmere” at sælge en bog og ens egen kritik af samtiden igennem den ”ædle vildes” øjne, end ens egne.

At lade en abstrakt høvding fra Samoa være fortælleren af civilisationens dårligdomme er under lavmål og tjente kun til hans egne formål. Jeg opfatter selve bogen; The Papalagi, som yderligere et eksempel på vores kultur/civilisations dårligdomme, dengang som i dag, nemlig at vi har den opfattelse at vi kan misbruge naturen eller et andet kulturelt folk end vores eget, så længe det er i en retfærdig sags tjeneste (åbne tyske øjne til "de hvides" griskhed).

Et eksempel på at (i det mindste) en anden kultur som har fået nok af denne form for kolonialisme kan findes i dette dokument: http://puffin.creighton.edu/lakota/war.html

God aften, eller rettere godnat :-)
Mvh. Ole Johannes