Nyhed
Læsetid: 2 min.

Apples hemmelige håndsamlere

En indigneret øjenvidneberetning fra Foxconns samlefabrikker i Kinas fabriksmetropol Shenzhen kan forklare, hvorfor den talende iPhone 4S ikke røber, hvor og hvordan den er fremstillet
En indigneret øjenvidneberetning fra Foxconns samlefabrikker i Kinas fabriksmetropol Shenzhen kan forklare, hvorfor den talende iPhone 4S ikke røber, hvor og hvordan den er fremstillet
Kultur
23. januar 2012

»Siri, hvor er du fra?« spørger den amerikanske radiovært, Ira Glass, en ny, talende iPhone 4S.

»Jeg. Er. Designet. Hos. Apple. I. Californien,« svarer Siri.

»Hvor er du fremstillet?« spørger Glass så.

»Det. Har. Jeg. Ikke. Tilladelse. Til. At. Svare. På,« svarer Siri prompte.

»Hvorfor?«

»Godt. Spørgsmål. Er. Der. Andet. Jeg. Kan Gøre. For. Dig?«

Seneste afsnit af Chicago Public Radios radiomagasin This American Life tør, hvor Siri er programmeret til at ’tie’. Gennem historiefortæller Mike Daiseys øjenvidneberetning følger vi Apple-produkterne tilbage til deres oprindelsessted:

»Samlet i Kina,« står der i diskret sølvskrift bag på alle iPhones. Den nærmere location er fabriksbyen Shenzhen og kæmpevirksomheden Foxconn, der producerer alt det teknologiske nips, vi kender fra Apple, Sony, Dell og mange flere. Mike Daisey er selverklæret medlem af den merkantile verdensreligion Apple og har altid ubevidst forventet, at hans elskede i-produkter blev lavet af robotter. Men en dag, fortæller han, falder han på nettet over fire testfotografier, der er fundet på en ny iPhone. Billederne er taget af en kinesisk arbejder på en fabrik og er ved en fejl ikke blevet slettet igen.

»Så begyndte jeg at tænke,« siger Daisey: »Og det er altid et problem. I enhver religion.«

En håndlavet verden

Daisey rejser til Shenzhen, Kinas vildtvoksende fabriksmetropol med 14 millioner indbyggere. Han beskriver byens fabrikker og den futuristiske, sølvfarvede himmel som »Blade Runner, der har kastet op«. Da han stiller sig foran fabrikkernes port for at spørge arbejderne om deres hemmeligholdte arbejdsvilkår, svarer de overraskende villigt. Snart kan han berette om den epidemi af arbejdere, der har kastet sig i døden fra fabrikkernes tage. Han møder fabriksarbejdere på helt ned til 12 år, der gemmes væk, når der er kontrolbesøg af arbejdstilsynet. Han fortæller om en mand, der, mens Daisey er i byen, dør efter en 34 timers arbejdsvagt. På fabrikkerne, bemærker han, er der ikke en eneste dyr maskine, der står og larmer. I stedet er det tusindvis af billige hænder, der samler hver en lillebitte dims i hvert et produkt.

»Folk efterlyser de tider, hvor ting blev lavet i hånden,« siger han.

»Faktum er, at der er flere håndlavede ting i verden nu end nogensinde før. Jeg har set mennesker samle ting, der er tyndere end menneskehår, én efter én efter én. Alt. Er. Håndlavet.«

Han taler med kvinder, hvis hænder er blevet ødelagt af de kemikalier, man renser iPhone-skærme med, og med arbejdere, der sortlistes, hvis de klager.

Ira Glass’ faktatjekker og endevender fortællingen og forundres over den. Ikke så meget over ’Siris’ fremstillingsvilkår, som vi plus/minus allerede kender. Det utrolige er, siger Glass, at Daisey får sit publikum til at føle noget, når fakta fremlægges.

 

 

#454: Mr. Daisey and the Apple Factory kan høres på www.thisamericanlife.org. Radiomagasinet kan desuden downloades, med Apples tilladelse, som podcast på iTunes

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Andreas Ebbesen

Sjovt det altid er Apple man er efter.

Alle teknologigske dimser så som mobiltelefoner, digitalkameraer MV bliver produceret på disse store fabrikker i Kina, for det er det eneste sted man kan lave sådan nogle ting.

Så længe folk ikke er villige til at betale mere for deres lejetøj, så bliver arbejdsforeholdene ikke stort bedre.
Jeg vil væde på at journalisten der har skrevet denne artikel også selv er den lykkelige ejer af en mobiltelefon.
Derfor er de dett rene hykleri, at påpege manglen på gode arbejdsforehold på en fabrik i Kina, mens man samtidig lystigt køber selv samme produkter som man kritisere fremstillingen af.

Lad mig blodt til sidst gøre opmærksom på at vi her i Vesten ikke kan fremstille elektronik på den måde og i den kvalitet som de kan i Kina og andre lande hvor de har den form for fabrikker.
Ville nogle her hjemme måske give 20000 kroner for en iPhone?
Det tror jeg næppe et øjeblik på.
Jeg henstiller derfor til Information om at bringe nogle artikler der er mere relevante end ovenstående makværk.

VH Heidi Madsen.

Herhjemme ville vi bruge automatiseret samling og ikke manuel som i Kina og en pris på 20.000kr for en iPhone er vist noget overdrevet selv hvis den skulle blive lavet i et vestligt land.

Men godt at man ikke er Apple bruger - jeg nøjes med at brække mig over at min telefon, ligesom alle andre mobiltelefoner har mindst en afrikansk kvindes voldtægt på samvittigheden, men den kendsgerning er sjældent på dagsordenen i medierne.

Men udover det: Fuck Apple!

Majbritt Nielsen

Det da helt fint du har din realitetssans i orden. Da alt elektronik bliver til på den måde. (formoder jeg)

Men at skrive det ikke er relevant?
Æh, skald et så bare ties ihjel, som fordums fødsler uden for ægteskab?
Det var da en underlig holdning.

Kristian Lund

@Heidi:

1) Ja, det er sjovt det er Apple man går efter. Måske fordi de er de største. Måske af omtrent samme grund, som ligger bag at en mp3-afspiller hedder en iPod, en smartphone en iPhone, en tablet i iPad, osv. osv. Det er faktisk hele Apple's forretningsmodel. Nu viser den sig så fra den anden side af medaljen. Jeg synes ikke journalister har noget særligt ansvar til kun at lade Apple føle den positive effekt af deres marketings-maskine. (Jeg mener til gengæld de har en forpligtigelse til lade bekæmpe samme, på godt og ondt, men det er en anden sag).

2) At journalisten bag skriveriet selv har en smartphone er relevant og interessant, hvis vi skulle bedømme dennes moralske habitus. Det er imidlertid ikke emnet. Artiklen bliver ikke mere eller mindre relevant eller informerende, om så den var skrevet i runer med hammer. Så for nu at blive bare halvt så personlig, som du har valgt at gøre sagen; det lyder som om du leder efter en undskyldning for at kunne skubbe artiklen til side som ligegyldig. Her må du så nok lede videre.

PS: Siri vil ikke fortælle hvor telefonen er lavet. Apple's koncept omhandler overordnet sådanne "gateways" - en søgemaskine, et marked og en browser med totalt kontrol over maskinen og hvad den viser. Det er da heldigt at man stadig må tilgå konkurrenten Google på den. Gad vide hvor længe?

Brian Pietersen

Peter

der er ikke noget vi nemmere kan end at lave disse ting.

nu du siger det, du vil ikke betale 20000 for en sådan, men indn længe får du så lidt i løn at du kommer til at producere den selv, og så kan du se om du kan få råd til at købe den du selv har samlet for en skål vandgrød.

Heidi Madsen lægger ud med en gang vrøvl.
Selvfølgelig kan KAN vi med lethed samle iPhones i Danmark eller Portugal. Sagen er blot, at menneskelivets værdi her hos os stadig er et helt andet end i Kina, hvor alene kapitalistens profit regerer.

Lad dog være med at pive over, at nogen får øje på Apple - de er jo ikke bedre end nogen andre, vel?

I stort set alle former for computer hardware, og i alle tech-gadgets der sælges i dag, er der et stykke Foxconn hardware.
I denne korte artikel der omhandler, at Bossen for Foxconn sammenlignede sine ansatte med dyr, hvilket har skabt en storm af dårlig PR, er der en interessant oplysning ved slutningen af bloggen, om hvilke produkter der indeholder hardware fra Foxconn eller Hon Hai Precision industry's som selskabet hedder.

Så kan Apple og Sony Ericson stå og pege fingre af hinanden. Sammen med alle de andre, selvfølgelig....

http://www.techpowerup.com/index.php?159057

Vibeke Svenningsen

Det er sgu da ok, at Apple må stå lidt mere for tur. De har brandet sig på at være lidt mere til kreative segment, hvor det også udsender visse signal, når man hiver et appleprodukt frem - så det er da ok at skrabe lidt i det image, og som forbruger må man da gerne være bevidst om dette, når man hiver sin lækre iPhone osv frem, og jeg har skam selv apple-produkter, og tager ikke skade af at være bevidst om, hvad disse produkter også er.

Slettet Bruger

Jeg kan slet ikke genkende at medierne skulle være særligt efter Apple. Tværtimod synes jeg at firmaet ofte får urimelig meget gratis reklame ved lancering af nye produkter med nedtælling måneder før de er til at opdrive i butikkerne. Selv i statskontrollerede tv mediers nyhedsprogrammer går man i selvsving over produkterne med direkte transmission af eksalterede brugere.

At meget af det elektronik vi køber så er produceret eller samlet i Kina og derfor muligt at købe til billige penge er ikke nogen nyhed. Desværre emmer historien her af løse rygter om folk der dør som fluer og derudover ingen nuancerede vinkler.

Vi kan bruge tid på at beskylde os selv og især andre for at være hyklere eller det der er værre, men det ændre ikke den katastrofale mangel på håndfast lovkrav om fyldestgørende varedeklaration.

Vibeke Svenningsen

Erik:

Jeg har skam selv Apple-produkter og er meget glade for dem, så hvis du læser mit indlæg som den type beskyldning, så inkluderer det mig selv.

Maiken Guttorm

'Fear Factory' fra the Daily Show

Starter ca. 2 min. inde.

Hvor i artiklen fremhæver han det er et unikt apple problem?.