Læsetid: 3 min.

En drøm af et vægtløst sprog

Lethed Simon Fruelunds nye roman ’Panamericana’ bevæger sig gennem den halve verden med et forbløffende let, nærmest lykkeligt anslag
Strejf. Anja er den ene af ’Panamericanas’ tre hovedpersoner. Hun bliver indlagt på psykiatrisk afdeling, hvor hun spiser koteletter i fad. De korte afsnit i romanen tegner personer og hændelser op med sikre, hurtige strejf.

Strejf. Anja er den ene af ’Panamericanas’ tre hovedpersoner. Hun bliver indlagt på psykiatrisk afdeling, hvor hun spiser koteletter i fad. De korte afsnit i romanen tegner personer og hændelser op med sikre, hurtige strejf.

Sofie-Amalie Klougart

13. januar 2012

Der er en fantastisk koncentration i Simon Fruelunds prosa, den fylder ikke ordene med tyngde, men gør dem lettere, får dem nærmest til at svæve. De korte afsnit — de fleste er på bare en enkelt kort sætning (i sin opsætning ligner Panamericanaen læseletbog) — tegner personer og hændelser op med sikre, hurtige strejf. Alting markeres med de mindste vink. Sjufter og skidte typer sættes nærmest nænsomt på plads. Der er noget mildt over tonefaldet.

Anja er halvt chilener, på vej ned i specialesumpen og den ene af den korte romans tre hovedpersoner. Her er hun rejst til Chile med Toke, der snart er hendes ekskæreste:

»De kørte ad La Panamericana, i en skriggul Nissan, og Toke fik diarré allerede i Iquique.

Han fik hæmorider i Tocopilla, blev bidt af en hund i Antofagasta, fik stjålet sin pung i Caldera, dehydrede og talte i vildelse i Huentela-quén og endte med stå på et fly i Santiago.

Han havde været hende utro med en kollega et par måneder før, og Anja smilede da de tog afsked.«

Og så er han ude af denne roman, som han knap nok nåede at træde ind i, ham trælse Toke. Det kan den ordknappe stil også bruges til. Den kan sætte fortællingens hastighed op og ned som det passer sig.

Tråde af liv

Panamericanasto andre hovedpersoner er Jarl, dansk astronom, don juan, »med en fantastisk evne til at blive tilgivet«, og Ana, chilensk politisk journalist, der pludselig (men ikke ulykkeligt) rammes af hjernecancer og vistnok kommer sig. De to er også Anjas forældre, men har aldrig boet sammen. For Jarl er gift med danske Birgit og er rutinemæssigt sammen med andre kvinder.

Derudover er det svært at sige, præcist hvad bogen handler om. Der sker en farlig masse ting undervejs — et mord, et psykisk sammenbrud, et uønsket barn — men intet af det er vigtigere end at Anja begynder at læse Roberto Bolaño og skifter specialeemne. Romanen er også fyldt med referater af især Anjas drømme, og det er ikke dens stærkeste øjeblikke. På samme måde falmer Panamericana noget, de par steder den og dens personer prøver at forklare sig: hvorfor er Bolaño så god, den slags.

Heldigvis er hverken drømmene eller noget andet fyldt med symboler eller usagte ting, man så skal tolke frem. Alt er fremme i lyset her. Og ligger der alligevel en drøm bag Panamericana, så er det at skrive livet, som om det er lettet for tyngde. Fruelunds demonstrativt globale minimalisme er nok forslugen på livet og litteraturen, men mest af alt er den ude på at ramme præcist med helt få ord, sådan at verden på samme tid virker vægtløs og har tydelige konturer.

Lad os slutte med et citat, Anja er indlagt på psykiatrisk afdeling:

»Anja spiser koteletter i fad. Hun sidder ved siden af en ældre tyndåret kvinde der smasker.

’Hvor er det godt,’ siger hun.

Overfor sidder manden med det halvlange hår.

’Jeg har skrevet tre nye digte til dig,’ siger han. ’Jeg kigger forbi senere.’

’Det er så godt,’ siger kvinden.

’Et af dem vil jeg sende til Information. Jeg tror de tager det, jeg tror simpelthen ikke de kan lade være. Det er blevet ret så fantastisk.’

’Mmmmmm,’ siger kvinden. ’Det er så fantastisk.’«

Også hospitalets klaustrofobiske ubehag kan Fruelund skrive mildt og morsomt. Det er en let fornøjelse at læse Panamericana, og det er ikke ment som en kritik.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu