Interview
Læsetid: 2 min.

Skæbneår for radiomuseum

Fem tusinde tv-apparater og FM-modtagere venter på bedre udstillingsvilkår end et ombygget parcelhus i Ringsted
Kultur
5. januar 2012

Bip-lyde og telefonforbindelse til Bjarne D. Nielsen, Radiohistorisk Museum:

— 2012 er et skæbneår for RFR ...

»Radiohistorisk Forening Ringsted, ja! Vi skal skaffe 600.000 kroner inden august, hvis vi vil rykke ind i et større hus ved Skt. Bendts Kirke. Det er et kapel fra omkring 1910, som sidenhen har været både bibliotek og musikskole ...«

— Og nu kan Radiomuseet så overtage bygningen ...

»Byrådet har sagt ja, hvis vi skaffer penge nok fra fonde og private. Vi kan ikke få almindelig museumsstøtte, fordi vi ikke er arkæologer. Og vi har ikke uden videre råd til at ansætte museumsfagligt personale. Men vi kan godt selv. Vi har øvet os i 10 år.«

— Hvor mange apparater og genstande indeholder samlingen?

»5.000, som vi har fået foræret gennem 50 år, og hidtil udstillet lidt ad gangen i et ombygget enfamiliehus. Vi har magasin i kælderen på den gamle tekniske skole, hvor jeg har undervist radiomekanikere og tv-teknikere i en menneskealder. Jeg fylder 70 til sommer og ønsker mig penge til det nye museum.«

— Hvad er dit yndlingsapparat?

»Det er nok Trillebøren fra 1952, B&O’s første farvemodtager. Man rullede skærmen op af en pæn kasse i stuen, når man skulle se fjernsyn. Specielt i det sydlige Jylland, hvor man så vesttysk tv. Den danske tv-sender i København kunne nemlig ikke nå så langt for 60 år siden ...«

— Men Radio Merkur kunne sende reklamer og popmusik fra et skib i Øresund.

»Ja, jeg tudede, da det holdt op i 1962. Den nye radiospredningslov kriminaliserede simpelthen projektet.«

— Har I kun danske modtagere i samlingen?

»Hovedsagelig. Men også et par udenlandske patenter. Lige nu er det kun B&O, der producerer tv-skærme herhjemme. Men dengang var der 30-40 danske fabrikker. To-R, Arena, Eltra, og mere end 40.000 ansatte. Det har ændret sig ...«

— Kan du reparere en fladskærm?

»Nej, for nu skifter man bare en enhed ud. Men heldigvis er der et par unge mennesker, der interesserer sig for vores kæmpe reservedelslager. Vi er radioter. Sådan hed det tilbage i 1920’erne ...«

— Det må være samtidig med schlageren om Adrienne med sin Luftantenne ...

»Netop. Men nu bliver det hele digitaliseret. Så vi har også en DAB-modtager i samlingen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her