Læsetid: 3 min.

Vinterdigte

Man kan bruge digterne til at komme igennem vinteren. For eksempel Thøger Larsen, en af vores store vejrdigtere
Man kan bruge digterne til at komme igennem vinteren. For eksempel Thøger Larsen, en af vores store vejrdigtere
Kultur
20. januar 2012

Thøger Larsen er en af vores helt store vejrdigtere, dog bedst kendt fra sommersange som »Danmark, nu blunder den lyse nat,« og »Du danske sommer.« Men den sol- og frugtbarhedsberusede Larsen digter også om vinteren, og hans digte kan sende blus af lysstrejf gennem en mørk dag.

De fleste handler ganske vist om is og sne, som vi har haft det de forrige vintre, et hedder »Vintermorgen«, et andet »Vintermiddag«. Et tredje hedder »Vintersolhverv«, og endnu et hedder »Vinterstorm over Heden«. Her råder død og stivnen, her optræder »Isens Panser« eller »Markens frosne Fure,« eller Larsen oplever ligefrem, at »Døden ud af Himlen klager.« I »Vintersolhverv« tror han endda, at det aldrig går over: »Under Ild fra disse Kloder,/ stivner sagte Sø og Floder/bliver Jorden aldrig Moder.«

Ømt og lyst

I år er det dog ikke frost og sne, men snarere gråvejr og væde, der kan tære på tålmodigheden. Men det kan også besynges, når det nu skal være, selv om mørket og vinteren stritter imod. Digtet »Vintergraavejr« er således egentlig et ømt og lyst digt, der dog for hver strofe brydes af det monotone, nedslående omkvæd: »Der er længe til Jævndøgn endnu

»En Brise vugger sig kaad og øm,/ mens Graavejrsfarverne vaage«, begynder det, »den nynner vildsomt om Verdens Drøm/bag Virkelighedens Taage.« — Så stamper en højrøstet bastone igennem: »Der er længe til Jævndøgn endnu

»Der hulker sagtelig Sø mod Bred,/en hemmelig Ve den dølger«, lyder det nu, men: »en hemmelig Latter glider med/paa blindt berusende Bølger.« Under hulk og ve skjuler sig latter og beruselse. Så lyder bastonen atter, måske denne gang lidt mere spagfærdigt: »Der er længe til Jævndøgn endnu«. Digtet fortsætter ufortrødent: »I Disen dæmrer en farvet Sky/saa blødt som et Barndomsminde;/ der ligger lønlig af Graad og Gry/et Lys i Graavejret inde«. Mørket taber terræn. Nu lyder »Der er længe til Jævndøgn endnu«, nærmest som en besindelse, »giv tid, giv tid«, som den lille fugl synger i et helt andet digt. For vi er allerede på vej ind i fremtiden, og dette års forår er begyndt at røre på sig: »Der aander en underlig Løvsprings-Luft/fra gemte gærende Steder;/en anelse aander den muldne Duft/om Rugen og Fuglereder«. Lysere tider er på vej, man kan lugte det, når man går ud. Jeg kan bekræfte det, pløjemarkerne driver af væde, og vintergækkerne er oppe, skønt der er længe til jævndøgn endnu.

Men hvis man tæller efter, er der kun godt 8 uger til jævndøgn. Til den tid er det marts, og der er sket meget, som man lige nu har glemt og ikke kan komme i tanke om, fordi det er så gråt og vådt derude.

»Der laa længe et Tæppe af Taagelag/over Nat og Dag,/et Svøb af Taage og Slud og Regn/om den hele Egn./Og Gaarde og Hytter, Hegn og Krat/og Bakker og Søer laa Dag og Nat/ saa dybt forladt«. Lige nu, ja, men:

»Da klang det baade fra Syd og Nord/ som et Gudekor,/det glitrede frem fra fjern og nær:/Jeg er her og her./Og over mig syngende Verdner hang,/jeg tror, de usynlige Stjerner sang/om Solens Gang«.

Digtet hedder »Lærken«.

Den kommer allerede midt i februar, og bliver det ved med at være mildt, begynder det næsten med det samme at ringle usynligt ned fra oven. Og forinden er træløber, gærdesmutte, musvit og solsort begyndt at synge.

Serie

Bogstaveligt talt

Seneste artikler

 • Gensyn på Alex

  2. marts 2012
  Selv om man står på Alexanderplatz, forventer man jo ikke at møde Alfred Döblin
 • Endnu et kinderæg til samlingen

  18. november 2011
  Konturerne af en ny generation har aftegnet sig i årets debutbøger, den er måske feministisk — og var slet ikke synlig til sidste weekends Bogforum
 • Værdier nu med kommission

  25. februar 2011
  Der findes ord, der i al deres upræcision formår at favne tidsånden på en hjælpeløs og alligevel nødvendig måde. I lang tid var det ordet sammenhængskraft, der dannede mode...
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her