Klumme
Læsetid: 4 min.

Betjent Nonbos omvendte Wallraff

Hvad der egentlig kom ud af, at venstremanden Karsten Nonbo lod sig bagbinde i samfulde tre timer, i vinterkulde, siddende på sin folketingspopo
Hvad der egentlig kom ud af, at venstremanden Karsten Nonbo lod sig bagbinde i samfulde tre timer, i vinterkulde, siddende på sin folketingspopo
Kultur
3. februar 2012

Venstrepolitikeren Karsten Nonbo har for så vidt givet et originalt bidrag til den særlige, overvejende journalistiske genre, der består i frivilligt at påtage sig de lidelser, som andre højst ufrivilligt må underkaste sig. En veteran i genren er den tyske forfatter Günther Wallraff, der bl.a. har forklædt sig som tyrkisk arbejder i Tyskland og ladet sig ansætte i den type job, som man tilbyder indvandrere. Helbredsnedbrydende og ualmindeligt ringe betalte job.

Wallraffs formål var at overbevise en træg offentlighed, der helst overhører rygtevise antydninger af, at ikke alt på arbejdsmarkedet tåler dagens lys. Wallraff satte sig for, møjsommeligt og til skade for sit eget helbred, at fremskaffe beviser.

Andre har forsøgt sig med variationer af samme praksis. F.eks. en amerikansk filmmand, der for nogle år siden satte sig for at bevise, og med sit eget gradvist svækkede helbred som eksempel faktisk beviste, at man bliver hundesyg, hvis man udelukkende lever af junkfood. I underholdningsbranchen gør man også brug af metoden: populære tv-programmer, hvor chefen for en stor virksomhed lader sig hyre som nyansat i firmaet og opdager, at det slet ikke er så enkel en ting at pudse vinduer på fjerde sal eller at være ølkusk.

Men Karsten Nonbos variation er virkelig noget helt nyt. Den går ikke ud på at påvise ofre for samfundets nedrighed over for svage samfundsgrupper, der er heller ikke tale om prøvesmagning — med efterfølgende fremvisning af fejlernæret stakkel — af industrimad. Og slet ikke noget med at vise hvordan en chef gennem praktisk læring erfarer hvordan det er at være anbragt nederst i arbejdspladsens hierarki. Slet, slet ikke. Nonbo går til den med al tænkelig foragt for den forudsigelighed, der er nedlagt i genren. Nonbo går radikalt til værks.

Nårh, små pus

I hans kyndige hænder bliver genre og metode vendt på hovedet. Her skal ikke påvises ofre — og det bliver der heller ikke. Der vil derimod blive ført bevis for — intet mindre — at ofrene aldeles ikke er ofre, men nogle klynkehoveder. Et helt futtog på frostkold asfalt af klynkehoveder, den ene bagbundne pivskid efter den anden i tre-fire timer. Hvor ubehjælpsomme pylrehoveder, uvant med verden uden for mors skørter, de var, sås af, at flere af dem ikke havde fået tisset af forinden, men — nårh, små pus — blev nødt til at tisse i bukserne. Rigtignok synd for dem, det må man sige.

Og der er selvfølgelig ikke noget at sige til, at de følte deres menneskerettigheder gået for nær. Men Karsten, den tidligere Betjent Nonbo med glimt i øjet og humoristisk sans, skulle vise dem, skulle han så. Han lod sig bagbinde i samfulde tre timer, i vinterkulde, siddende på sin folketingsmandspopo. Og beklagede han sig? Nej, det gjorde han ikke. Han rystede af kulde, indrømmede han, men det er jo kun naturligt, altså når det er koldt, ikke? Han var også lidt lam i bentøjet, da de tre timer var gået og han igen skulle op og då. Men det regnede han ikke for noget, forstod man.

Dummere end politiet tillader

Han havde vist været helt sikker på, at hans omvendte Wallraff straks ville udløse larmende bifald. Skidegodt, Karsten! Så fik de den, de klynkehoveder og lømler og klimademonstranter. Men sådan gik det ikke helt. Faktisk gik det slet ikke sådan. Selv Betjent Nonbos partifæller tog afstand fra ham. De syntes, han var fjollet. Det syntes politikere fra andre partier også, men det var måske ikke så mærkeligt. Ude mellem folket, dvs. på den anden side af tv-skærmen, hos sofakartoflerne, vælgerskaren, hvad man nu kalder dem, var der heller ikke optræk til applaus. Ord som ’skvadderhoved’, ’kraftidiot’ og ’bonderøv’ hørte til de mildeste, der føg gennem stuerne — og ikke kun i fint møblerede, kulturradikale hjem med PH-lamper, og altovervejende beboet af menneskerettighedsbøsser og klimafanatikere, nej, selv i jævne hjem, hos helt normale mennesker, selv i solide venstrehjem såmænd, blev Betjent Nonbo i den grad udsat for verbal hån, spot og latterliggørelse.

Der skal nok have været ellers fredelige folk — i by såvel som på land — der tænkte decideret ondt om folketingsmanden og ønskede ham en gedigen blærebetændelse som velfortjent straf for sit utidige fjolleri. Det kan selvfølgelig ikke udelukkes, at der et eller andet sted i kongeriget har siddet er par politibetjente med den grundopfattelse, at enhver, der bliver lagt i håndjern, som en logisk følge heraf må være forbryder. Og derfor har ranket ryggen i stolthed over, at de har en kollega, der ikke har glemt de gode, gamle politidyder. Men ved nærmere eftertanke: Mon det er ret mange? Man kunne vel tværtimod forestille sig politibetjente, der særdeles meget gerne vil have sig frabedt at blive taget til indtægt for Betjent Nonbos tocifrede mediestunt.

På Torvet i Nakskov stod der i flere år en gammeldags pølsevogn, der med lollandsk ynde kaldte sig ’Restaurant Den kolde fod’. Sådan set kunne det vel være meget passende at sætte en tilsvarende pølsevogn, med navnet ’Den kolde røv’, op uden for Christiansborg. I umiddelbar nærhed af Karsten Nonbos kontor. Når den socialdemokratiske fødevareminister kan have sin helt egen rygekabine, kan en venstremand vel godt tillade sig egen pølsevogn?

Så kunne Betjent Nonbo sætte sig derud, hver gang han føler trang til at fundere over, om en folkevalgt har lov til at være dummere end politiet tillader.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Houbo Pedersen

Man må ikke håbe at Hr Nonbo's meget forenklede livssyn breder sig

Marianne Rasmussen

Skal man se meget positivt på dette mediestunt, kan det måske gavne på den måde, at det fremover vil få de kære betjente til at lige at overveje, om de egentlig selv har lyst til at prøve deres egen medicin.

Det kunne jo ske, at medierne næste gang forlangte en lignende demonstraion. Noget skal der jo fyldes i mediefladen - og selv om det er bundfladen!

det lyder næppe som nytænkning, men snarre som følgende en gammel tradion

------
I hans kyndige hænder bliver genre og metode vendt på hovedet. Her skal ikke påvises ofre — og det bliver der heller ikke. Der vil derimod blive ført bevis for — intet mindre — at ofrene aldeles ikke er ofre, men nogle klynkehoveder.
---

fordi selv om det kan se slemt ud at blive korsfæstet, så pyt, for de genopstår jo alle og får et godt liv efter døden, så pyt,

Jette Abildgaard

Kaere Bent Vinn Nielsen,

Jeg laeste din artikel mens jeg sad paa bibliotekets laesesal og, egentlig burde have passet min research, men jeg kom til at grine saa meget at taarerne trillede og, maa med skam indroemme, at jeg fik vaekket alle mine med studerende.....

Om ikke andet, saa er en god portion Dublinere nu i besiddelse af historien om Danmarks dummeste politiker-politimand!! Og, de meget faa, der ikke i forvejen kendte til historien om COP15 og det Danske politis opfoersel dengang i 2009 rystede paa hovedet, og sagde ''Er det virkelig saadan det er i Danmark!?'' - et par af dem foreslog mig at sende den 'gode' herre i Danmark en pakke Pampers (bleer) til naeste gang........

Mange maader at 'saelge' sit land paa!!!

Tak for et hjerteligt fredags-grin!!!

Heinrich R. Jørgensen

Fantastisk velskrevet. Fornøjelig læsning.

På trods af det, vil jeg dog hævde at Karsten Nonbos stunt var ualmindeligt vellykket. Ikke at jeg har set det, da jeg ikke ser nogen grund til at blive afsporet af ligegyldige tosserier, udført af en person man næppe kan forvente har standup-potentiale.

Hvis mandens forehavende var at bortlede opmærksomheden fra, at Østre Landsret som anden instans havde fastslået at Københavns Politi havde begået Grundlovsbrud, lykkedes det ganske godt.

En diskussion om hvorvidt dommen i substansen bør tolkes på den måde, at "Lømmelpakken" gav tilladelse til en praksis der var Grundlovsstridig, udeblev også. Hvis det var/er tilfældet, var det måske værd at holde mikrofoner frem for lovgivere, tidligere regeringsmedlemmer og Justitsministeriets ledelse, om en forklaring på hvorfor de svigtede så eklatant.

Connie Frøsig Jensen

"Det kan selvfølgelig ikke udelukkes, at der et eller andet sted i kongeriget har siddet er par politibetjente med den grundopfattelse, at enhver, der bliver lagt i håndjern, som en logisk følge heraf må være forbryder. Og derfor har ranket ryggen i stolthed over, at de har en kollega, der ikke har glemt de gode, gamle politidyder. Men ved nærmere eftertanke: Mon det er ret mange? Man kunne vel tværtimod forestille sig politibetjente, der særdeles meget gerne vil have sig frabedt at blive taget til indtægt for Betjent Nonbos tocifrede mediestunt."

Ja, det kan meget let tænkes !!!!! - heldigvis, da!!!!

Mange tak for super fin artikel! Den ramte lige i plet.

Better laugh than cry :)

Connie Frøsig Jensen

"Det kan selvfølgelig ikke udelukkes, at der et eller andet sted i kongeriget har siddet er par politibetjente med den grundopfattelse, at enhver, der bliver lagt i håndjern, som en logisk følge heraf må være forbryder. Og derfor har ranket ryggen i stolthed over, at de har en kollega, der ikke har glemt de gode, gamle politidyder. Men ved nærmere eftertanke: Mon det er ret mange? Man kunne vel tværtimod forestille sig politibetjente, der særdeles meget gerne vil have sig frabedt at blive taget til indtægt for Betjent Nonbos tocifrede mediestunt."

Ja, det kan meget let tænkes !!!!! - heldigvis, da!!!!

Mange tak for super fin artikel! Den ramte lige i plet.

Better laugh than cry :)

Carsten Halvorsen

Ingen tvivl om det: Karsten er kold i røve over klimademonstranterne.

Vi skal tilbage til det faktum, at anholdelserne var ulovlige.

Thomas Frovin Jensen

Der, hvor jeg syntes, at denne demonstration blev lidt flad, var, at den medvirkende journalist låste håndjernene op, da Nonbo bad om det...

Hvis det var mig, ville jeg have nægtet det og ladet ham blive siddende, til han nåede desperationsgrænsen...
Så ville han have kunnet mærke, hvordan det er at miste kontrollen... Det ville have tilføjet en vis realisme til stunt'et, som formenlig ville have været ret lærerig...

Tja, jeg har vist skrevet, at Fogh's reaktion på at blive sprøjtet på med lidt maling var vildt hysterisk. Hvad betød det dog? Tøjet havde skatteyderne betalt, og efter et bad kunne han fortsætte sine krigsløgne ufortrødent. Sikken en klynker.

Niels-Holger Nielsen

Karsten Popo

Hørt på P1 Morgen

Det siges at Karsten Nonbo er så kold i røven, at når han sætter sig ned, så er det jorden, der får blærebetændelse. (Citeret efter hukommelsen)

Simon H. Petersen

Det står virkeligt skidt til med debatkulturen herhjemme.

At Nonbo udtaler, at demonstranterne er nogle "klynkere" er mig ubegribeligt - og at tro at han ved frivilligt at sætte sig med håndjern på i tre timer på det kolde fortov har været "udsat" for præcist det samme ligger udenfor min fatteevne. Manden vælger selv at få håndjern på, han ved hvornår han kommer på benene igen og så er der heller ikke tale om en ubehagelig og krænkende oplevelse (anholdelse).

TV2 hopper så med på vognen og eksperimentet må kategoriseres som dårlig underholdning - ikke journalistik!

Det er måske sagen lidt uvedkommende, men alligevel; de kære demonstranter gik i gaderne for at påvirke til, at der blev indgået en global bindende klimaaftale og for dette blev de arresteret.
Jeg skammer mig! Godt, at den dømmende magt havde et andet syn på sagen end den lovgivende og udøvende magt.

Ole Bredahl Rasmussen

Som bekendt blev politiet dømt ved anden instans for at have foretaget ulovlige arrestationer og ydmygende behandling af arrestanter ved klimatopmødet i København. For at illustrere at det ikke er så hårdt at tabe ved to retsinstanser vil Venstres Karsten Nonbo anlægge sag mod de ulovligt arresterede. Der er jo ikke noget at komme efter – politiet er nogle klynkere, der ikke kan tåle at tabe. ”Det er jeg også”, udtaler Karsten Nonbo.