Læsetid: 8 min.

Alt det kogebøgerne fortæller om os ...

Udvikling. Kogebøgernes historie afspejler ikke så overraskende den samfundsmæssige udvikling. Fra saltmad og vinterkål til 80’er-færdigretter og kvinder på arbejdsmarkedet. Fra Frk. Jensen og billedet af den unge husmor i rødternet forklæde til unge mandlige kokke med social bevidsthed. Informations Karen Syberg går i krig med køkkenhistorien
I køkkenet. Hvor kogebøger i borgerskabets epoke var en kvindegenre er mændene strømmet til samtidig med kokkefagets og restauranternes hausse under den seneste højkonjunktur. Mænd tiltrækkes stadig mest af restaurationskøkkenet, mens kvinderne dominerer i kogebøgerne til hjemmet. Med Camilla Plum (foto) som imposant galionsfigur.

I køkkenet. Hvor kogebøger i borgerskabets epoke var en kvindegenre er mændene strømmet til samtidig med kokkefagets og restauranternes hausse under den seneste højkonjunktur. Mænd tiltrækkes stadig mest af restaurationskøkkenet, mens kvinderne dominerer i kogebøgerne til hjemmet. Med Camilla Plum (foto) som imposant galionsfigur.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

24. februar 2012

Indtil det nye nordiske køkkens gennembrud med den københavnske stolthed, Noma, i front, var Frankrig den europæiske gastronomis hjerteregion. De franske kogebøger, Brillat-Savarins La Physiologie du Goût (1825) (Smagens Fysiologi 1826), Ali Babs Gastronomie pratique fra 1907 (Gastronomisk Håndbog 1944) og Escoffiers Guide Culinaire (1903) (Escoffiers Store kogebog 1908) markerede storslåede højdepunkter. Ali Bab og Escoffier er i øvrigt genudgivet i 2011, begge med forord af en af nutidens kendte TV-kokke, James Price.

Men trods det nordiske køkkens fortrinligheder, er det vel alligevel overraskende, hvis også den franske kogebogs udspring skulle vise sig at findes i Norden. Det er ikke desto mindre tilfældet, nærmere bestemt i Island. Blot er det ikke landets køkken, men den islandske natur, vi har at takke.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Meget interessant artikel, omend teorien om årsagen til den Franske Revolution nok må siges at være mere kunstfærdig end korrekt.

Vedrørende litteraturen om kogebøgernes historie så kan jeg henvise til opslaget "kogebog" i "Nordisk Leksikon for Bogvæsen", bind 1. Den har af naturlige årsager ikke den nyere udvikling med (leksikaet blev udgivet i 1951), men den har en ret fyldig behandling af den tidligere historiske udvikling, både internationalt, og for de enkelte nordiske lande.

Af mere interessante ældre kogebøger kan nævnes Carl Ginderup "Det Danske Køkken" fra 1888, som kan siges at være en meget tidlig forløber for det nye nordiske køkken, idet forfatteren i forordet slår fast: "Som bekjendt er der ingen Mangel paa Kogebøger her til Lands. Disse ere imidlertid for Størstedelen uddragne af franske, engelske og tyske Værker paa Kogekunstens Omraade; derimod savnes en Kogebog, som udelukkende er beregnet for det danske Køkken, og hvis Udarbejdelse hovedsagelig er bygget paa Forfatterens egen praktiske Erfaring".

Men man kom ikke udenom at borgerskabets menu stadig for størstedelens vedkommende bestod af udenlandske retter, for bogen indeholder masser af opskrifter på franske, engelske og tyske retter, men dog derudover solid dansk biondekost som sagovælling, medisterpølse, brunkål og saltede sild. Bogen blev desværre nok ikke den store salgssucces, jeg har i hvert fald ikke været i stand til at finde tegn på at der har været trykt flere end det første oplag.

Hvis man er til det franske, så er "Fru Nimbs Kogebog" også udgivet 1888 en klassiker, der næsten, dog kun næsten, i kvalitet og håndværk kan konkurrere med de franske klassikere. Bogen blev skrevet af Louise Nimb, ejeren af Nimbs Restaurant i Tivoli, og bygger på Nimb familiens uovertrufne kendskab til det franske køkken. Bogen udkom i 3. udgaver 1888-1900 (et nyt oplag af 3. udgaven udkom i 1996).