Nyhed
Læsetid: 2 min.

Osama bin Ladens banemænd går til filmen

Den amerikanske elitestyrke Navy SEALs spiller sig selv i filmen ’Act of Valor’, der har fået flere amerikanske anmeldere på sarkasmens krigssti
Kultur
1. marts 2012

Skarpe skud og vaskeægte elitesoldater er nogle af hovedattraktionerne i krigsfilmen Act of Valor, der just har haft premiere i USA. Og med den er et nyt kapitel skrevet i en længere saga om (forretnings)forbindelserne mellem forsvaret og filmverden.

I tidens løb er flere krigsfilm – blandt andet Tom Cruise-hittet Top Gun fra 1986 – blevet beskyldt for det samme, som Act of Valor nu bliver beskyldt for, nemlig at propagandere for det amerikanske militær. »Jeg ved ikke, hvad jeg skal stille op med Act of Valor. Det er som at blive sat til at anmelde en rekrutteringsplakat,« skriver Peter Travers fra magasinet Rolling Stone således.

Forskellen er, at Act of Valor delvist er blevet til udenfor Hollywood-systemet, og at rollelisten altså inkluderer (unavngivne) soldater fra det på en gang berømte og hemmelighedsfulde elitekorps Navy SEALs. Selvsamme korps, som for 10 måneder siden gjorde det af med Osama bin Laden.

Dansk modstykke

Los Angeles Times har da også rapporteret, at Act of Valor begyndte sit liv med netop rekruttering for øje, men siden udviklede sig til en hybrid mellem fiktion og dokumentar. I samme avisartikel udtrykker en tidligere elitesoldat og nuværende national sikkerhedsanalytiker bekymring for, om Act of Valors patriotiske dagsorden kan give bagslag ved at afsløre vel rigeligt om elitekorpsets arbejdsmetoder. Dermed er filmen kommet under beskydning, hvad både etik og håndværk angår. Også CNN’s anmelder Tom Charity mener, er der er tale om en rekrutteringsfilm, som har forklædt sig som spillefilm. Han sætter dens forskønnelse af krigsførelse i relief ved at nævne danske Janus Metz’ dokumentarfilm Armadillo som eksempel på et værk, der viser, hvor kaotisk og uforudsigelig krig kan være.

»Den slags autenticitet er for stærk kost for denne Mickey Mouse-actionfilm, som i sidste ende gør tropperne en bjørnetjeneste ved at lade som om, at krig er ligesom en film – og ikke en særlig god en af slagsen,« skriver Charity. Steve Persall fra Tampa Bay Times uddeler også hug: »Act of Valor skal nok blive skamrost af krigsveteraner og deres familier. Civilister, filmanmeldere og navnlig pacifister vil være noget mindre imponeret,« mener han. Der er tilsvarende spydighed at spore hos David Hiltbrand fra Philadelphia Inquirer, som skriver, at soldaternes skuespil er så stift, at det leder tanken hen på en flok bugtalerdukker.

Lidt overraskende kommer den venligste anmeldelse fra den sofistikerede østkyst, nemlig Boston Globes Wesley Morris. Han finder, at der er et fascinerende modsætningsforhold mellem SEAL-styrkernes drabelige kompetencer og den ynde, med hvilken de »lister ned ad en gang, uddeler instrukser via håndtegn og daler ned gennem nattehimlen«.

Afslutningsvis kan oplyses, at SEAL står for ’Sea, Air and Land’.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Er problemet ikke at folk som har været i krig ved, hvordan krig er, beskidt, rå og grum, og ej denne rene, self-opofrende myte om ære og hæder som den så tit beskrives som.

Mht. det Navy SEAL-team som blev bin Laden's banemænd er det jo interessant at stort set samtlige af de personer som var med i teamet nu er døde - var der mon noget der skulle skjules...

Hanne Christensen

Har også læst at personerne fra teamet der "dræbte" bin laden døde i et helikoptercrash.

De er sikkert genopstået og har forventeligt lige så mange liv som bin Laden.

At navigere gn. vestlig presses agendaer og "news" kræver megen balancegang og selvstændig tankegang.

WikiLeaks-læk viser, at Stratfor ikke troede på, at bin Laden blev hevet i havet:

http://news.antiwar.com/2012/03/04/wikileaks-email-bin-ladens-corpse-not...