Nyhed
Læsetid: 3 min.

’Thatcher havde gennemført betalingsringen’

Kunne de nutidige politikere lære noget af Margaret Thatcher og hendes evne til kompromisløst at følge idealerne? Det var omdrejningspunkt i en debat i Grand Teatret efter forpremieren på filmen ’Jernladyen’. Thatcher havde i hvert fald gennemført betalingsringen, mener Poul Schlüter
Margaret Thatchers (her i skikkelse af Meryl Streep i filmen ’Jernladyen’) kompromisløse ledelsesstil står i stor kontrast til de mere pragmatiske regeringsledere, vi har haft i Danmark på det seneste.

Margaret Thatchers (her i skikkelse af Meryl Streep i filmen ’Jernladyen’) kompromisløse ledelsesstil står i stor kontrast til de mere pragmatiske regeringsledere, vi har haft i Danmark på det seneste.

THE WEINSTEIN COMPANY

Kultur
24. februar 2012

Et par publikummer griner højlydt og klapper, selv om filmen er i fuld gang. Flere andre småklukker bare – på en lidt skadefro måde. Margaret Thatcher er på lægebesøg, og lægen har netop spurgt, hvad hun føler:

»Et af de store problemer med vores tid er, at vi bliver ledet af folk, som går mere op i følelser end i tanker og ideer. Spørg mig, hvad jeg tænker,« svarer Margaret Thatcher, som spilles af Meryl Streep.

Reformer

Da lyset atter tændes ved denne forpremiere på Jernladyen i Grand Teatret i København, er det netop dette skel mellem tanker og følelser – og mellem principfasthed og pragmatik, som er til debat.

I det lille panel foran lærredet sidder tidligere statsminister Poul Schlüter (K), tidligere beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) og DR’s London-korrespondent, Jakob Illeborg.

»Inger Støjberg. Er der for meget being og for lidt doing i dag?« spørger Lotte Hansen. Hun er ordstyrer og med i Club Politique, som har arrangeret debatten.

Men Inger Støjberg, som er selverklæret Thatcher-fan, begynder at snakke om, hvordan hun som barn beundrede den britiske regeringsleder.

Poul Schlüter er mere med på præmissen. Han hæfter sig ved Margaret Thatchers evne til at gennemføre reformer, som var stærkt upopulære:

»Af og til må man træffe nogle upopulære beslutninger og risikere noget,« siger Poul Schlüter, som flere gange selv har forhandlet med Margaret Thatcher og med egne ord beundrer hendes arbejdsmetoder og mod til at lave reformer. Han henviser også til sine egne regeringer i 80’erne, som blandt andet valgte at afskaffe den automatiske dyrtidsregulering. Modet til at træffe upopulære beslutninger har manglet i de seneste år, mener han:

»Vi trænger til at gennemføre reformer herhjemme. Det ved vi alle. Men de kommer nok sent, og så er det sværere, for så problemerne blevet større,« siger Poul Schlüter.

»Hvorfor kommer det for sent?« vil Lotte Hansen vide.

»Det må du spørge de nuværende politikere om. Men det handler om at vise mod,« siger Poul Schlüter.

Det mod havde Margaret Thatcher om nogen:

»Medicinen er barsk, men patienten behøver den,« som hun siger i filmen.

’Urealistisk i gode tider’

Inger Støjberg, som altså er fan af Margaret Thatcher, har indtil i efteråret selv siddet som minister – og dermed haft mulighed for at lave reformer:

»Hvorfor fik I ikke gennemført flere reformer?« vil Lotte Hansen vide.

»Det er urealistisk rent politisk at gennemføre en tilbagetrækningsreform, mens der er stor økonomisk fremgang. Men vi gik jo også i gang med det, da tiden var til det. Og det var da en lettelse at sige det, man virkelig ville, og så måtte det briste eller bære.«

»Men hvorfor har I ikke gjort mere?«

»Jeg synes, vi har gjort en del. Men der er da lidt om logikken. Mange borgerlige regeringer har løbet panden imod en mur, når de har gennemført reformer.«

Poul Schlüters erfaring er dog, at det godt kan lade sig gøre at blive genvalgt, selv om man har gennemført reformer:

»I min periode lykkedes det mig – jeg vil ikke sige at vinde – men så i hvert fald at undgå at tabe valgene. Når man præsenterer besparelser, er de som udgangspunkt uacceptable. Men i sidste ende vil folk gerne acceptere det, fordi de kan se, at det er nødvendigt.«

I dag er politikerne mindre modige og mere fokuserede på at være populære i befolkningen, mener han.

En biografgæst på forreste række vil gerne have et bud på, hvordan Margaret Thatcher havde tacklet betalingsringen:

»Jeg aner ikke, hvad hun ville mene om en betalingsring. Men det er helt sikkert, at hvis hun havde foreslået den, så havde hun også gennemført den,« siger Poul Schlüter.

Overmod

Dermed står Margaret Thatchers kompromisløse ledelsesstil over for den noget mere pragmatiske variant, som vi under den nuværende og de foregående regeringer har set i Danmark. DR’s Jakob Illeborg fortæller, hvordan Thatcher i Storbritannien stadig står som noget ganske særligt:

»Selv den nye Labour-leder, Ed Miliband, har sagt, at Margaret Thatcher gennemførte nogle vigtige ting.«

Men hendes selvsikre stil var i sidste ende også hendes svaghed:

»Hun havde et mod – men også et overmod,« siger Jakob Illeborg.

Margaret Thatchers ledelsesform er da heller ikke entydigt positiv. I filmen ser man blandt andet en scene, hvor hun nærmest umotiveret tilsviner sine partifælder:

»Det blev for meget, og det var helt berettiget, at hendes eget parti væltede hende til sidst,« siger Poul Schlüter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dan Johannesson

Tjae Thatcher ville have gjort mange idiotiske ting. Og gjorde det også.

Folk kan godt i sidste ende acceptere upopulære tiltag , som er virkelig nødvendige.

De kan derimod ikke acceptere upopulære tiltag, hvis der er tvivl om nødvendigheden.

Så hvis en politiker skal overleve et upopulært tiltag, så skal det være anerkendt af vælgerne som værende "hamrende nødvendigt".

Betalingsringen var der tvivl om, og den var ikke "hamrende nødvendig", så derfor var det politisk klogt at droppe den.

olivier goulin

Thatcher var unægteligt strid og voldsomt upopulær i bredde kredse - men hun var en imponerende lederskikkelse - og faktisk på mage måder en ganske vis dame.

Her er et Thatcher-citat - en nærmest spirituel aforisme, som hun efter sigende skulle have lært af sin far:

"Watch your thoughts for they become words.
Watch your words for they become actions.
Watch your actions for they become...habits.
Watch your habits, for they become your character.
And watch your character, for it becomes your destiny!
What we think we become."

Ikke dårligt, fra en politikers mund. Man kunne ønske, der kom mere af den slags fra politikere idag.

Ingen tvivl om, at Thatcher tilhørte, og måske var den sidste repræsentant for den stolte britiske konservative politikertradition, som bl.a. talte Disraelli og Churchill.

/O

Olivier :
Hun kan jo ikke være den eneste, vel ?
Kan du ikke nævne nogle andre 'Imponerende Lederskikkelser' fra de sidste hundrede års Europæisk historie ??

Oliver - "citatet" havde Thatcher hugget fra Lao Tzu, men derfor er det flotte ord alligevel. Jeg var selv selv i England under damens herredømme, og oplevede det direkte had mod hende. Et had, der var forståeligt, når jeg fx fik det uddybet af en flok lastbilchauffører, der havde oplevet at deres arbejdskraft blev mindre og mindre værd, og deres fagforeninger mistede retten til at slås for forbedringer - "working poor" var de blevet, forarmede med arbejde.

Minearbejderne fattede aldrig mine jokes om hvorfor de sloges for at komme i jorden før tid, da de strejkede mod lukningen af deres miner. For ligesom Thatcher kunne jeg da godt se, at de minerne burde lukkes - men hendes brutalitet over for hvordan arbejderne så skulle overleve, var ufølsomhed på et ufatteligt højt niveau...

Jeg fik den mærkværdigste association.

Jeg fik en umiddelbar lyst til at gense "Springtime for Hitler - The producers."

Hun fik aldrig et flertal af stemmerne, men på grund af valgsystemet og splittelse blandt de andre partier, fik hun hver gang et flertal af mandaterne.

1979
Conservative 43.87%
Labour 36.94%
Liberal 13.82%
Scottish National 1.62%

1983
Conservative 42.44%
Labour 27.58%
SDP/Liberal 25.38%
Scottish National 1.08%

1987
Conservative 42.30%
Labour 30.83%
SDP-Liberal 22.57%
Scottish National 1.28%

John Houbo Pedersen

Never liked the bloody woman, or Inger Støjberg, LOL

Bjarne Bisgaard Jensen

Inger Støjberg er blot en middelmådig politiker så hende er der for så vidt ingen grund til at beskæftige sig med. Margeret T derimod, like it or not, satte sit præg på en politisk epoke og er en type politiker som godt kan savnes i dagens mudrede billede, helst med nogle andre idealer naturligvis

Lars Peter Simonsen

Let them eat cake...

Mads Kjærgård

»Jeg aner ikke, hvad hun ville mene om en betalingsring. Men det er helt sikkert, at hvis hun havde foreslået den, så havde hun også gennemført den,« siger Poul Schlüter.

Tror jeg også man kan sige om Stalin og Hitler!

Hanne Gregersen

@Mads

LOL---- men pointen om, at damen med håndtasken havde politisk tæft og gennemslagskraft ramte vist fru Thorning lige i panden, selvom hun også har hang til håndtasker, sandsynligvis af væsentligt bedre kvalitet end fru Thatcher ;o)

Robert Kroll siger:

"Folk kan godt i sidste ende acceptere upopulære tiltag , som er virkelig nødvendige.

De kan derimod ikke acceptere upopulære tiltag, hvis der er tvivl om nødvendigheden.

Så hvis en politiker skal overleve et upopulært tiltag, så skal det være anerkendt af vælgerne som værende “hamrende nødvendigt”.

Betalingsringen var der tvivl om, og den var ikke “hamrende nødvendig”, så derfor var det politisk klogt at droppe den."

Jeg synes du mangler: Betalingsringen fik en masse ureflekterede stemmekvæg i tale under valgkampen, så ved at bræge om betalingsringen kunne man få ministerbilerne over på sin side, så leasingbilen kunne opsiges.

Når først ministerpensionen var i hus kunne man så droppe det fuldstændigt idiotiske projekt, som kun appellerede til dem udenfor arbejdsmarkedet.

Stemmekvæget har alligevel glemt hvad de stemte for og på hvem og nu er man i gang med reformer, der skal sikre de fratages alle rettigheder og overførselsindkomster.

Kvæg vil hyrdes.