Satire
Læsetid: 1 min.

Dantes krænkende komedie

I Italien diskuteres det for tiden, om ’Dantes Guddommelige Komedie’ skal stryges fra skolernes pensum på grund af ’krænkende og diskriminerende’ indhold
Kultur
19. marts 2012

Dantes vandring gennem skærsilden og helvedet byder på mange gruopvækkende syn. Profeten Mohammed udsat for blasfemiske pinsler. Grådige, forræderiske jøder. Homoseksuelle, som er dømt til den evige skærsild, fordi de går imod naturen.

Alt dette er for grov kost for nutidens børn og unge. Det mener i hvert fald den italienske menneskerettig­hedsorganisation Gherush 92. De kræver, at Den Guddommelige Komedie bliver fjernet fra pensum i skolerne. Eller at man som et minimum i undervisningen forholder sig kritisk til de ’krænkende og diskriminerende’ aspekter af Dantes værk.

»Vi går ikke ind for censur eller bogafbrænding, men vi vil gerne have, at det bliver anerkendt, klart og tydeligt, at der er racistisk, islamofobisk og antisemitisk indhold i Den Guddommelige Komedie,« siger Valentina Sereni, som er forkvinde i Gherush 92, til det italienske nyhedsbureau Ankronos.

Kunsten kan ikke undslå sig kritik, understreger hun.

I brechen for Dante

Gherush 92’s krav har vakt modstand i Italiens kulturliv. Franco Grillini, som står i spidsen for en italiensk organisation, der arbejder for homoseksuelles rettigheder, går i brechen for Dante. Han mener, at Gherush 92’s forslag er et udtryk for en overdreven politisk korrekthed.

Flere litteraturkritikere, forfattere og lærere er uenige i menneskerettigheds­organisationens opfordring til at fjerne Dante fra pensumlisten.

Ifølge Giorgio Rembado, som er formand for en italiensk lærerorganisation, er det forkert at dømme Dante ud fra moderne standarder.

»Man bliver nødt til at placere litterære værker i deres historiske kontekst,« fastslår han.

Men dette sker ikke i dagens undervisning, mener Valentina Serini.

»Eleverne møder værkets diskriminerende og stødende sprog uden noget filter,« siger hun.

Men Valentina Serinis kritik møder ikke forståelse fra poet og litteraturkritiker Maurizio Cucchi.

»Man kan få så mange ting ud af at læse Den Guddommelige Komedie, at den slags udtalelser simpelthen er latterlige,« siger poet og litteraturkritiker Maurizio Cucchi.

Litteraturprofessor Giulio Ferroni mener også, at forslaget er lattervækkende:

»Det eneste, jeg kan sige uden at begynde at grine, er, at man skal holde fingrene fra Den Guddommelige Komedie,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her