Læsetid: 3 min.

Etniske dokusoaps og realityshows hitter på amerikansk tv

Et nyt realityshow og en Oscar-film sætter Iran på massekulturens landkort i USA, samtidig med at etniske minoriteter i stigende grad portrætteres gennem dokusoaps. Til november lanceres serien ’All American Muslim’ på kanalen TLC
6. marts 2012

WASHINGTON DC – Iran er ikke et land, der kan klage over mangel på amerikansk opmærksomhed. Der går ikke en dag mellem de alvorlige analyser, de bekymrede kommentarer og de truende advarsler afsendt fra den amerikanske hovedstads sikkerhedspolitiske miljø med modtageradresse i Teheran.

Og grunden er vedvarende den samme: den vestlige, ret velbegrundede frygt for, at det iranske autoritære, islamistiske styre er ved at udvikle deres eget atomvåben. Frygten herfor spiller også en selvstændig rolle i den igangværende valgkamp, hvor de republikanske kandidater konkurrerer om, hvem der først kan komme til fadet, når det gælder muligheden af en militær intervention, hvis nu ...

Oscar og dokusoap

Men nu kommer der andre, flere og levende billeder på suppen, og det kan de hundredtusinder af iransk-amerikanere, der til daglig bor og arbejder i USA–og som er pikerede over at se deres land som et medlem af ondskabens permanente akse–takke kulturindustrien for.

Det begyndte i sidste uge, da den iranske film A Separation vandt en Oscar. Det var første gang, at en film, der både er indspillet og produceret i Iran, vandt den prestigefyldte pris. Filmen, der er instrueret af Asghar Farhadi, er et indenlandsk drama, der over flere år dramatiserer en skilsmisse og herigennem belyser spændingerne mellem traditioner, retssystemet, retfærdighed og kønsrelationer i et Iran, hvor modernitet langtfra er en selvfølgelighed.

A Separation er og bliver imidlertid en film for et lille, kulturelt åbent og veluddannet amerikansk filmpublikum. Broen til en mere åben forståelse af Iran som land er med andre ord smal at betræde. Men det kan man til gengæld ikke beskylde det seneste hit på reality-tv-fronten for.

Shahs of Sunset (se gennemgangen af showet andet sted på siden) dykker ned i sladder, hverdagsliv, intriger, familieliv, parforhold og sex i det vilde og vildtvoksende persiske miljø i Los Angeles.

Det etniske realityshow

Filmbyen og omegn huser over 500.000 amerikansk-iranere, og Shahs of Sunset er det første realityshow med denne etniske målgruppe som ramme.

Tidligere har instruktøren Ryan Seacrest haft andre etniske miljøer i søgelyset. Han er manden bag Jersey Shore, et kult-realityshow med den italiensk-amerikanske samfundsgruppe i centrum, og han står også bag en anden ekstremt populær docu-soap, Keeping up with the Kardashians, der har en armensk-amerikansk familie som de permanent skandale-ramte hovedpersoner. Seacrest er også selv en mindre berømthed i tv-industrien gennem sin medvirken som dommer i American Idol. Og med lanceringen af Shahs of Sunset har han dygtigt formået at udnytte en hastigt voksende trend i det multikulturelle Amerika, som i Hollywood benævnes ’den etniske doku-soap’ eller ’det etniske reality-fænomen’.

The Hollywood Reporter har f.eks. lige berettet om realityshowet All-American Muslim, der får premiere til november på kanalen TLC. Programmet følger fem familier i byen Dearborn, der ligger i Michigan, som er hjemstat for en af USA’s største muslimsk-amerikanske befolkningsgrupper. Dearborn huser USA’s største moské.

Ifølge pressemeddelelsen byder denne dokusoap på »et intimt kig ind i fem familiers liv, traditioner, skikke og fester samt de misforståelser, konflikter og forskelle familierne står med både uden for og inden for deres lokalsamfund i denne store og veletablerede mellemøstlige immigrantenklave«.

TLC understreger, at det er første gang, en tv-station »belyser muslimers hverdagsliv i Amerika post-9/11«.

De rammer mennesker

Manager i TLC, Amy Winter, siger, at målet er »at udforske, hvordan disse familiers værdier og traditioner blendes ind i dagligdagens USA, samtidig med at vi vil forsyne seerne med en indsigt i deres kultur med indlevelse og forståelse«.

Det lyder ikke som helt den samme melodi som den, der spilles op til Shahs of Sunset, hvor producenterne lover at vise seerne de medvirkendes unikke og »flamboyante livsstil«.

Men uanset hvordan iranerne portrætteres, regner mange iagttagere med, at disse realityshows kan få konsekvenser for den offentlige opinion i USA. Som en ung iransk-amerikansk kvinde udtalte på radiokanalen NPR, der diskuterede det persiske realityshow i denne uge:

»Det kan da godt være, at USA vil bombe Iran på et tidspunkt. Men så ved de da i det mindste, at det er mennesker og ikke tilbagestående monstre eller uhyrer, de rammer.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer