Klumme
Læsetid: 2 min.

Gensyn på Alex

Selv om man står på Alexanderplatz, forventer man jo ikke at møde Alfred Döblin
Kultur
2. marts 2012
Selv om man står på Alexanderplatz, forventer man jo ikke at møde Alfred Döblin

Dér stod den. Som et kæmpemæssigt spil Scrabble på højkant. Mellem de gennemgående vinduesbånd var muren beklædt med kvadratiske plader, og på hver plade var der anbragt et bogstav. Tilsammen dannede de sætningerne:

»Wiedersehen auf dem Alex, Hundekälte. Nächstes Jahr, 1929 wirds noch kälter.« (»Gensyn på Alex, hundekulde. Næste år, 1929 bliver det endnu koldere.«)

Diktionen var umiskendelig, kun Alfred Döblin skriver sådan, altså et citat fra Berlin Alexanderplatz, romanen om Franz Biberkopf, der kommer ud af fænglset og vil være et anstændigt menneske, men bliver sælger af naziorganet Völkische Beobachter, kommer i lag med brunskjorterne på berlinerknejpen, træffer den misliebige Reinhold, mister sin arm og sin kæreste og ender, hvor krigen tager fat, widebum, widebum.

Da jeg første gang opdagede ordene, vidste jeg ikke, at bygningen fandtes, »Haus der Elektroindustrie« på Alexanderplatz i Berlin. Hjemme igen slog jeg citatet op, det stammer fra indledningen til femte bog.

Antifascistisk?

Senere opdagede jeg, at jeg kun havde fået øje på den ene ende af huset. Det var meget længere, kolossalt, så langt, at der var plads nok til en af Döblins lange filmiske storbyimpressioner, her i min oversættelse:

»En håndfuld mennesker omkring Alex. På Alexanderplatz brækker de kørebanen op til undergrundsbanen. Man går på brædder. Sporvognene kører over pladsen op ad Alexanderstrasse gennem Münzstrasse til Rosenthaler Tor. Til højre og venstre er der gader. I gaderne står hus ved hus. Fra kælder til kvist er de fulde af mennesker. Nederst er butikkerne. Knejper, restauranter, frugt- og grøntsagshandel, kolonialvarer og delikatesser, vognmandsforretning, dekorationsmaleri, fremstilling af damekonfektion, mel og møllefabrikater, bilgarage, brandvæsen.«

Hele den kæmpemæssige, skidenhvide DDR-bygning var vom Keller bis zum Boden dækket af Döblins futuristiske Alexanderplatz anno 1928.

Jeg undrede mig vagt over, at man havde fundet på noget så opfindsomt i det kulturkonventionelle DDR, men jeg fik det til at passe ved at fortolke det som endnu en af styrets ’antifascistiske’ gestus, ligesom den ’antifascistiske beskyttelsesmur’, der delte Berlin. Döblin var jo også en slags socialist, der med lidt ferm historieforfalskning kunne tages til indtægt, selv om han stod milevidt fra den ’virkeliggjorte socialisme’, der herskede i DDR.

Magten midt imod

Men sjældent er jeg blevet så opstemt af noget monument, tænk at jeg skulle møde Döblin her, hvor jeg mindst af alt ventede det, Alexanderplatz eller ej. Ordene formåede noget, som ingen statue eller fontæne havde formået, at forlene det hæslige byggeri med ånd. Dér på »Haus der Elektroindustrie« lød citaterne som om de talte magten midt imod; jeg blev glad for, at Østberlins indbyggere trods alt havde haft en om så nok så karrig mulighed for at kende Döblins tidssignalement, tænkte det måtte bekræfte dem i oplevelsen af deres egen tid. Hundekälte. Der var en slags trøst i det.

Senere fandt jeg ud af, at bogstaverne først er blevet anbragt der i 2000, jeg havde digtet min egen lille historie oven i Döblins. Det føltes vemodigt, og det svækkede på en måde ordene, reducerede dem fra modstand til dekoration.

Men stadigvæk må jeg hen og læse bygningen, når jeg kommer til Berlin.

Serie

Bogstaveligt talt

Seneste artikler

 • Vinterdigte

  20. januar 2012
  Man kan bruge digterne til at komme igennem vinteren. For eksempel Thøger Larsen, en af vores store vejrdigtere
 • Endnu et kinderæg til samlingen

  18. november 2011
  Konturerne af en ny generation har aftegnet sig i årets debutbøger, den er måske feministisk — og var slet ikke synlig til sidste weekends Bogforum
 • Værdier nu med kommission

  25. februar 2011
  Der findes ord, der i al deres upræcision formår at favne tidsånden på en hjælpeløs og alligevel nødvendig måde. I lang tid var det ordet sammenhængskraft, der dannede mode...
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

det meste kommer såmænd nok til at blive væsentligere og mere lyst og godt,
end endog de p.t. væsentligste og mere optimitiske,
udviklingsoptimister forudaner.

også på områder som at mange gennemskuer, og forlader falsk bevidsthed;