Interview
Læsetid: 2 min.

Hemmelige henkogningsglas med høvlspåner

Restaurant NOMA har fået nyt internt madlaboratorium designet af 3xN-arkitekters udviklingsafdeling GxN. Og dén kombi er der gode grunde til
Kultur
8. marts 2012

Opringning til Kasper Guldager Jørgensen, leder af GxN:

– Hvad lighed er der mellem NOMA’s splinternye eksperimentarium og så GxN?

»Vi har mange ting til fælles. Komposition og kreativitet, sanselighed og eksperimenter. På NOMA FoodLab taler de også til hinanden i et sprog, vi kender, en smånørdet jargon ...«

– Men materialerne er forskellige!

»Egentlig ikke. Noget i retning af dét, de bruger som ingredienser, forarbejder vi til grønne byggematerialer. Majs, hør og sojabønner.«

– Hvem af jer tog initiativet til samarbejdet?

»Det gjorde vi hen over Krøyers Bassin på Christianshavn, hvor vi har tegnestue, og de har restaurant.«

– Om en uges tid skal du til New York og tale på en konference ...

»... om smart geometry, ja. Nærmere bestemt er årets tema material intensities, om hvordan det digitale og det fysiske univers smelter sammen i måden at bearbejde materialer og bygningsdele.«

– Så du medbringer en masse prøver?

»Ja, forskellige slags hvidt pulver og flydende væsker. Det skal nok giver problemer i lufthavnen ...«

– Men det er ikke noget, I selv står og rører sammen i en kasserolle?

»Nej, vi arbejder sammen med 15 forskellige virksomheder i Europa om et EU-forskningsbudget på 37 millioner.«

– Er det så en fordel eller en bagdel for jer otte på GxN at være del af det storpraktiserende arkitektfirma 3xN?

»En stor fordel. Det øger bevillingsmæssigt muligheden for, at resultaterne bliver afprøvet i praksis.«

– I har tidligere haft fingre i facaden på Hortens Hus ved Hellerup Havn og en stor grøn klejne af bæredygtige materialer på Louisianas græsplæne. Hvad er det nye ved jeres udformning af NOMA’s madlaboratiorium?

»Det var at udvikle et digitalt program til direkte udskæring af de 1.500 nordiske finér-stykker, som blev sat sammen til reoler med lysrør rundt om husets fredede træsøjler.«

– Og i de lysende reoler står der nu glas med tørret ukrudt og høvlspåner ...

»... som kokkene bruger til eksperimenter med krydderi eller røg.«

– I var som arkitekter selv med til at samle reolerne og blev til tak inviteret på et større festmåltid ...

»... hvor forretten var blomsterne på bordet med syltede snegle mellem kronbladene.«

– Er det ikke at lege med maden?

»Nej, det er at udfordre sanserne og udforske råvarernes natur. Ligesom når vi hos GxN undersøger og omdanner materialerne.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her