Læsetid: 8 min.

Interview: Han giver stemme til den grønlandske vrede

I romanen ’Profeterne i Evighedsfjorden’ kommer Kim Leine ind under huden på grønlænderne og det, der skaber deres vrede. En roman om, hvordan de elsker, misforstår hinanden og kommer til at slå hinanden ihjel
Grønlandskrønike. Kim Leine er aktuel med romanen ’Profeterne i Evighedsfjorden’.

Grønlandskrønike. Kim Leine er aktuel med romanen ’Profeterne i Evighedsfjorden’.

Tine Sletting

9. marts 2012

Kim Leine er på flere måder en usædvanlig forfatter. Da jeg mod slutningen af interviewet spørger ham, hvad han nu arbejder på efter afslutningen af sin over 500 sider store grønlandskrønike, Profeterne i Evighedsfjorden, fortæller han beredvilligt hele handlingen i den bog, han ved at skrive, Robinsonmanifestet. Et dramatisk svar på den amerikanske feminist Valery Solanas SCUM-manifest.

Det har jeg i mine mange år som interviewer aldrig før oplevet. Jeg plejer rutinemæssigt at spørge, men uden at få andet end et indadvendt ansigtsudtryk til svar og besked om, at det er en hemmelighed. Men ikke Kim Leine. Han er heller ikke bange for at tage af hovedstolen.

»Tværtimod, mit motto har været: Hovedstolen først!« svarer han prompte, da jeg bemærker det. »Ikke fordi det var nødvendigt for mig som forfatter, men det var nødvendigt for mig som menneske.«

Kalak

Kim Leine kom til Grønland som sygeplejerske i 1989.

»Der skulle ske noget med mig, jeg havde brug for en ny identitet, brug for at lægge slangehammen,« fortæller han. Det var efter de år, han fortæller om i debutbogen Kalak, hvor hans far misbrugte ham seksuelt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu