Læsetid: 2 min.

Fra Iran til Beverly Hills

Sig farvel til ’Desperate Housewives’ og salam til ’Shahs of Sunset’, et nyt amerikansk realityshow om en gruppe rige unge iransk-amerikanere fra Los Angeles. De medvirkende mener selv, de kan ændre amerikanernes opfattelse af iranere
Tv-serien ’Shahs of Sunset’ handler om en gruppe unge fra Californiens store iransk-amerikanske lokalsamfund.

Tv-serien ’Shahs of Sunset’ handler om en gruppe unge fra Californiens store iransk-amerikanske lokalsamfund.

Bravo tv

6. marts 2012

WASHINGTON DC – Californiens megarige og særdeles livlige iransk-amerikanske lokalsamfund får nu sit eget reality-tv-show.

Serien Shahs of Sunset går i luften på tv-kanalen Bravo den 11. marts i en sky af dyre biler, bling-bling-juveler, designertasker og badetøj. Foromtalerne–og der har været mange–lover »giftige skænderier mellem sladrende husmødre«, frustrerede karrieremennesker og flashy modeller og kunstnere, der søger efter meningen med livet. Noget i retning af en iransk version af Real Housewives-serierne fra samme tv-netværk, dog med et twist af spændingerne mellem den amerikanske og mere traditionelle iranske livsstil.

Serien følger en gruppe såkaldte ’passionerede jet-settere i 30’erne’, der forsøger at »jonglere med deres karrierer og unikke, sociale liv over for de forpligtelser, der ligger i familien og traditionerne«.

Fire af showets deltagere arbejder som ejendomsmæglere i henholdsvis Beverly Hills, Hollywood Hills og andre dyre boligområder i Los Angeles. De fleste af dem bor i og omkring den berømte Sunset Strip i LA og nyder »en overdådig livsstil, hvor dyre biler, store herregårde, guldsmykker og shopping er et must«, annoncerer netværket i en trailer, der også understreger, at Shahs of Sunset for første gang anbringer »unge iranere på det amerikanske tv-landkort«. De medvirkende siger, at de gerne vil ændre den nuværende opfattelse af, hvordan amerikanerne tænker på iranere:

»Vi er ikke terrorister. Vores penge kommer ikke fra olie. Vi er ikke i familie med Saddam Hussein eller Osama bin Laden,« understreger Golnesa ’GG’ Gharachedaghi, der bruger det meste af sin vågne tid til at shoppe og lede efter den rette iransk-amerikanske prins.

Så er det sat på plads. Som Newsweek skrev i en omtale af serien i sidste uge, er det »helt tydeligt, at der ikke er nogen risiko ved at lade disse iranere invadere dit hjem«.

Perserbøsse

Men en ting er seriens potentiale som kulturbryder, når det gælder USA’s opfattelse af iranere. Serien kan måske også rokke ved mange iraneres egen opfattelse af, hvad man kan og ikke kan inden for deres egen kultur. I hvert fald har det vakt opsigt i det sydlige Californiens iransk-amerikanske samfund, at en af de medvirkende, Reza Farahan, er åbent homoseksuel. Alle hovedpersonerne er i øvrigt gamle gymnasiekammerater fra Beverly Hills, og de fleste er børn af forældre, der flygtede fra Iran efter den islamiske revolution i 1979. Showet foregår i området mellem Beverly Hills og West LA, også kendt som Tehrangeles.

Stor og rig minoritet

Ifølge radiostationen NPR er persisk-amerikanerne særdeles velhavende med en indkomst, der er 50 procent højere end den gennemsnitlige amerikaners. Det anslås, at 500.000 amerikanere af iransk afstamning bor i Los Angeles-området–hvilket gør LA til hjemsted for det største persiske samfund uden for Teheran. Omkring 20 procent af befolkningen i Beverly Hills er af iransk afstamning.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det gad jeg godt se, bare for at se de kulturelle forskelle og fra mine fordomme...!

Fedt initiativ...hvis man nu ikke er perser men fra Aserbadjandelen af Iran, så er man heller ikke perser...!

Lennart Kampmann

Det var jo for fa.... overklassen der skred i 1979 (forståeligt) så det er da ikke så mærkeligt hvis perserne/iranerne har klaret sig godt.

Med venlig hilsen
Lennart

Maj-Britt Kent Hansen

Hvis ikke tv-serien rækker, så sender P1 på torsdag kl. 11:30 dette program:

Dubais danske damer (1:4)

Der bor omkring 1000 danske kvinder i emiratstaten Dubai. Et usædvanligt velhavende samfund, hvor luksus og komfort kan påvirke værdierne på selv de mest principfaste kvinder. Tilrettelæggelse: Mikkel Clausen. (Sendes også fredag 18.10, 00.30 og mandag 2.03).

http://www.dr.dk/P1/Serier/Dubai/20120229132050.htm

Camilla Brodersen

Jeg mener, at det er en fejl at identificere velhaverne med overklassen. Klasse har noget med dannelse at gøre, ikke penge (hvilket skældsordet 'nyrig' da også afslører). Men bortset fra det ...

De fleste af de iranere, jeg har kendt, har været velbegavede og uhyre ambitiøse. Det gælder også kvinderne, der har haft ben i næsen og hverken været de undertrykte mæhæ'er, som medierne gerne vil gøre indvandrerkvinderne til, eller nogen, der indlod sig på "giftige skænderier mellem sladrende husmødre".
Den flok persiske Paris Hilton'er, der ses på billedet, yder efter min mening ikke de iranske kvinder retfærdighed.

Michael Kongstad Nielsen

Kan det tænkes, at der blandt Irans godt 70 millioner indbyggere også er nogle fattige kvinder, der har ben i næsen og ikke er undertrykte?

Niklas Monrad

Fra samme artikel

"The majority of the population is young.… Young people by nature are horny. Because they are horny, they like to watch satellite channels where there are films or programs they can jerk off to.… We have to do something about satellite television to keep society free from this horny jerk-off situation."