Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kampen mod et fucking fyordsforbud

En dokumentarfilm om børnemobning blev af den amerikanske brancheorganisation MPAA vurderet uegnet for unge under 17 på grund af filmens brug af ordet ’fuck’. Men så fik de høflige eder og en halv millioner underskrifter smidt tilbage i hovedet
Kultur
29. marts 2012

Fuck. Fuck. Fuck. Fuck. Siges der fuck mere end fire gange i løbet en film, så kan du ikke være sikker på at leve op til de standarder, som den amerikanske brancheorganisation Motion Picture Association of America (MPAA) har sat. Bliver din film R-rated, betyder det, at personer under 17 år anbefales at være i selskab med en voksen, hvis de skal se filmen filmen. Andet er ikke ulovligt. Men langt de fleste biografer følger anbefalingen. Og så er din film fucked fra fødslen. Især hvis den er henvendt til unge.

Stor opbakning

Et sådant drama om R-rating har den seneste tid udspillet sig i USA, efter at den prisvindende dokumentarfilm Bully (2011) om grov mobning mellem børn blev R-rated af MPAA for børnenes brug af ordet ’fuck’. Filmens primære målgruppe, de unge mobbere og mobbeofre, ville derved ikke få mulighed for at se filmen ved dens premiere. Beslutningen mødte hård modstand.

Til Jen Chaney fra The Washington Post udtalte instruktøren, Lee Hirsch, at han var villig til at tynde ud i antallet af ’fuck’-ord, hvis det kunne hjælpe børnene, men tilføjede så, at bandeordene var med til at give oplevelsen af den virkelighed, som børnene befandt sig i. Censuren ville ifølge Hirsch være en »samfundsskabt begrænsning, en slags negation af den totale terrorisering, som mobning er«. I en underskriftsindsamling på change.org, iværksat af et tidligere mobbeoffer, Katy Butler, appellerede folk til MPAA om at ændre ratingen til ’PG-13’ (en advarsel om at visse dele kan være upassende for børn under 13). Appellen blev bakket op af kendisser som Ellen DeGeneres, Meryl Streep og Justin Bieber, og til slut havde næsten en halv million mennesker underskrevet appellen. I denne uge annoncerede Bullys produktionsselskab, The Weinstein Company, så, at Bully, med alle sine f-ord uantastede, bliver vist i amerikanske biografer. Uden rating.

Håbløst uddateret

En af de filmfolk, der rystede på hovedet af MPAA’s oprindelige beslutning, er Chigago Sun-Times’ indflydelsesrige filmanmelder, Roger Ebert. For ikke længe siden, påpegede Ebert på sin hjemmeside, blev ordet ’voldtægt’ ikke brugt på film eller på tv eller i aviser. »Hvis man fjerner ordet, er man med til at gøre forbrydelsen usynlig,« skrev han. Ebert anså R-ratingen af Bully for at være endnu et eksempel på, at MPAA »tilsidesætter etisk dømmekraft ved at falde tilbage på retningslinjernes teknikaliteter« – endda selv om retningslinjerne ikke er klart definererede. En Wikipedia-artikel om MPAA’s formand, Jack Valenti, der i 1968 gjorde den nye censurkode frivillig ved lov, lyder: »Valenti, som blev formand for MPAA i maj 1966, anså the Hays Code – etableret i 1930 og konsekvent håndhævet fra 1934 – for at være håbløst uddateret og ikke længere egnet til samtidens film og kulturelle udvikling«.

»Ja,« konkluderer Ebert. »Og i 2012 kan du sige det samme om Valentis Code.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her