Læsetid: 9 min.

Perfekte piger kan ikke lave film

Filmbranchen vil være domineret af mænd, så længe kvinder insisterer på at være perfekte kvinder, mødre og filminstruktører. Alligevel er kvoter et fyord i branchen
8. marts 2012

»Hvis du som kvinde vil være instruktør, skal du forberede dig på, at andre kvinder synes, du er en dårlig mor. Og sådan er det bare,« siger Susanne Bier på en skrattet telefonlinje fra en bus i Tjekkiet, hvor hun i disse dage er ved at researche til sin næste film.

»Jeg foretog et meget klart valg tidligt i min karriere: Jeg ville have det til at fungere. Og ja, en stor del af min løn gennem årene er da gået til at få børnene passet. Og ja, jeg har fået rigtig meget kritik for det. Men jeg hører sgu ikke noget fra mændene – det er faktisk udelukkende fra andre kvinder,« forklarer den Oscarbelønnede instruktør.

Da Robertpriserne i sidste måned skulle uddeles til den danske filmindustri, var fire ud af fem nominerede instruktører mænd. Da de prestigefyldte Oscarstatuetter nogle uger efter skulle uddeles i Hollywood, var over 75 procent af de nominerede mænd. Og da Lars von Trier i lørdags vandt Bodilprisen for ’bedste film’, var to ud af de i alt fem nominerede instruktører kvinder. Filmindustrien er – og har alle dage været – domineret af mænd, både internationalt og i Danmark.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

'Perfekte piger kan ikke lave film'. Nej og det er logisk, for piger i det hele taget kan ikke lave film, for piger er børn, og børn får ikke millionbudgetter til deres aktiviteter. Kunne man med en anden lille simpel test forestille sig at der blev skrevet om 'drengene i filmbranchen'? Hvorfor skal hunkønnet infantiliseres så groft? Med denne respektløse vinkel kan jeg kun tage afstand fra artiklen, hvis analyser er ligeså overfladiske som kvinderne er sminkede til en oscar-uddeling.
Mandlig dominans i filmbranchen kunne måske også have at gøre med indstillingen "...og det er nu engang bare sådan, man kommer frem i branchen." som Prami Larsen udtrykker sig.

Søren Kristensen

Har det ikke bare noget at gøre med at alt det teknik der indgår i en filmproduktion, specielt hvis det er en actionfilm, er sådan lidt drengerøvsnørdet. Normalt ligger den slags uden for pigers interessefelt. Men tingene ændrer sig og man ser jo også flere og flere drenge, som ekspedienter i bagerbutikkerne, så hvorfor skulle piger ikke kunne lave actionfilm, hvis det interesserer dem? Man kan hvad man vil - hvis man kan og så kan det sådan set være ligemeget om man er dreng eller pige eller kvinde eller mand.