Læsetid: 5 min.

Portræt af storbyens sorte samvittighed

Noir-nyt. Noir-romanen blev født i de depressionsplagede 1930’ere og har ofte leveret både begavet underholdning og skarp kritik af samfundets skridende moral lige siden. Det kan genren stadig, hvis den gider at tage sig selv seriøst, vidner et par aktuelle titler om
Noir-nyt. Noir-romanen blev født i de depressionsplagede 1930’ere og har ofte leveret både begavet underholdning og skarp kritik af samfundets skridende moral lige siden. Det kan genren stadig, hvis den gider at tage sig selv seriøst, vidner et par aktuelle titler om
9. marts 2012

Engang var noir-romaner ikke noget at grine af. De kunne være uhyggelige eller spændende, og det var nærmest et krav, at de skulle være dystre som ind i helvede. Men sjove forsøgte de sjældent at være.

Sådan er det ikke længere. Beklageligvis vil jeg have lov at konstatere efter at have læst italienske Massimo Carlottos Mysteriet Mangiabarche, der netop er udkommet på dansk. Hovedpersonen er den calvados-drikkende og blueselskende privatdetektiv Marco Buratti. Ham blev vi på dansk introduceret for sidste år med Sandheden om Alligatoren, hvis på én gang sludrende og forvirrede plot, jeg opgav efter små 100 sider.

Meget bedre er det ikke denne gang, hvor jeg dog har tvunget mig selv til at læse bogen til ende for at kunne anmelde resultatet på anstændig vis. Men det var en drøj omgang, og undervejs kunne jeg ikke lade være med at spekulere over, om ikke det danske forlag gør sig selv en bjørnetjeneste ved at sælge serien om Buratti under titlen ’Spaghetti Noir’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu