Læsetid: 5 min.

En sort film om lyserød modstand

Tysk dokumentarfilm leverer førstehåndsberetninger om de ydmygende omstændigheder for homoseksuelle, der forsøger at undgå værnepligt i Tyrkiet. Og kun en af hovedpersonerne tør vise sit ansigt, resten er anonyme
Identitet. De tyrkiske homoseksuelle mænd i en film om homoseksuelle værnepligtige i Tyrkiet filmes alle – på nær én – i ekstreme closeups, der kun viser deres mundparti og dermed forhindrer genkendelse.

Identitet. De tyrkiske homoseksuelle mænd i en film om homoseksuelle værnepligtige i Tyrkiet filmes alle – på nær én – i ekstreme closeups, der kun viser deres mundparti og dermed forhindrer genkendelse.

fra filmem ’Cürük’

22. marts 2012

 

 

I Istanbuls gader kan man blive tvunget til at springe for sit liv, når biler behængt med hujende mænd kommer drønende.

Man tror måske, at et lokalt fodboldhold har vundet. Men foregår det om foråret eller efteråret, så er der stor sandsynlighed for, at de larmende korteger fejrer endnu en ung mands værnepligt.

For aftjenes, det skal den 15 måneder lange værnepligt – af alle mænd i Tyrkiet. Medmindre særlige omstændigheder gør sig gældende, såsom sindssygdom eller homoseksualitet. Som så først skal stadfæstes under militærlægers ydmygende undersøgelser.

Det har man tidligere kunnet læse om her i avisen såvel som i akademiske afhandlinger og i en rapport fra Human Rights Watch. Men nu kan man møde førstehåndsvidner i tyske Ulrike Böhnischs dokumentarfilm The Pink Report – eller Cürük.

Juridiske konsekvenser

Eller møde og møde. De tyrkiske homoseksuelle mænd filmes alle – på nær én – i ekstreme closeups, der kun viser deres mundparti og dermed forhindrer genkendelse.

»At optræde som bøsse foran kameraet, skræmmer mig ikke,« fortæller en af dem.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er ikke gode forhold, der beskrives - Tyrkiet er middelalderligt i sit menneskesyn o m a..

Men ( for at være lidt politisk ukorrekt ?) er det ikke en diskrimination af de heteroseksuelle ? - der er givet en masse heteroseksuelle i Tyrkiet, der også gerne ville være fri for militærtjeneste ?? - hvordan bærer en heteroseksuel tyrk sig ad med at slippe for at skulle "i trøjen" ???

Mikkel Storgaard Knudsen

Det er da noget sludder at lukke ud.

Fravælgelsen er da ikke for at skåne bøsser, den er udfra devisen at bøsser garanteret er uduelige soldater, fordi de er så kvindagtige.

Du mener seriøst, at det er de heteroseksuelle mænd der er de virkelige undertrykte.

Ralf Christensen

@Robert+Mikkel: Mjah, altså det er forkert at kalde det diskriminering af heteroseksuelle. Men Robert har alligevel en point, for det er et enormt problem for – nogle – heteroseksuelle mænd at de har endnu færre muligheder for undgå værnepligt i Tyrkiet. Det var bare ikke denne artikels sigte at dække dén problematik.