Læsetid: 1 min.

Arkitektforeningen: ’Man kan sagtens gøre det anderledes’

Der er rig mulighed for at lave mere overordnede konkurrencer, når offentlige projekter skal i udbud, mener lederen af Arkitektforeningens Konkurrenceafdeling, som står for en tredjedel af alle konkurrencer i Danmark. Og det vil give bedre arkitektur
Kultur
3. april 2012

Reglerne for udbud af offentlige byggeprojekter er slet ikke så rigide endda. Det mener Jesper Kock, som er leder af konkurrenceafdelingen i Arkitektforeningen: »EU’s udbudsregler forhindrer i virkeligheden ikke specielt meget,« siger han.

Problemet ligger derfor ikke i reglerne i sig selv:

»Problemet er den udbredte konservatisme. De snævre og overdetaljerede programbestemmelser, tonstunge og ofte overflødige udbudsdokumenter,« siger Jesper Kock. Arkitektforeningens konkurrenceafdeling står for en tredjedel af alle konkurrencer i Danmark – og ofte undrer Jesper Kock sig over konkurrencerne:

Den flotte facade

»Meget ofte tænker vi, at her skulle bygherren ikke have låst sig så meget. Altså, når det hele er planlagt på forhånd og beskrevet i detaljer, så er bygningen jo nærmest tegnet. Der skal være så mange rum, så mange etager, så mange håndvaske. Så er konkurrencen – lidt sat på spidsen – bare et spørgsmål om, hvem der laver en flot facade,« siger Jesper Kock, som derfor er enig med de arkitekter, der er nervøse for kreativiteten.

Men løsningen ligger ligefor, mener han:

»Man kan sagtens inden for reglerne lave konkurrencer, som er mere overordnede. Hvor det bare er idéerne og koncepterne, man konkurrerer om. Og så kan man bagefter snakke mere i detaljer med brugerne og bygherren om, hvad man gerne vil. Det vil give en mere kreativ proces og dermed et bedre byggeri.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her