Interview
Læsetid: 2 min.

Janteloven rammer kun de intellektuelle

Kultur
19. april 2012

En stor mand bliver hyldet og hædret – nationen bukker samlet og dybt for skibsreder Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller.

Det viser, at Informations redaktionschef for weekend og kultur, kommentator, forhenværende kommissionsmedlem og forfatter Rune Lykkeberg, igen har taget fejl. Han har klaget meget over middelmådighedens triumf i Danmark.

– Rune Lykkeberg, du klager altid over Janteloven, men nu må du erkende, at danskerne elsker deres store mænd?

»Kan du ikke se, at min pointe bliver bekræftet? Vi hylder de store mænd, når de er rige, men vi slagter dem, når de er kloge. Man må gerne tjene milliarder på skibe, men man må ikke tænke store tanker. Mange penge – det kan danskerne forstå. Nye tanker – det vil de ikke have.«

– Kan du dokumentere den påstand?

»Hvilken planet lever du på, ærligt talt. Lige nu suser danskerne ind og ser filmen om Struensee. Her kom en mand, som ville oplyse danskerne – og hvad gjorde de? De huggede hovedet af ham. Det er en fortælling, danskerne kan forstå. Han ville lære dem at tænke. Han gav dem frihed til at ytre sig – og hvad gjorde de? Brugte friheden til at sprede ondsindede rygter om ham. De blev så bange for deres egen dumhed, at de krævede ham henrettet. Sådan er det at være intellektuel i det her land.«

– Men Struensee forgreb sig på jo på dronningen?

»Ja, det er en historie, danskerne kan forstå. De kloge er i virkeligheden bare nogle liderlige svin, som vil knalde kongens kone eller kokkens datter. Det er en anden måde at hugge hovedet af de kloge på. Det var præcis det samme, de gjorde ved Georg Brandes. Han bragte danskerne lyset fra hele Europa, og de skandaliserede ham, fordi han gjorde det, de alle sammen havde lyst til, men var for feje til at gøre.«

– Er du ikke bare sur over, at du selv er en lille mand?

»Jeg kender ikke årsagen til dit mindreværdskompleks – det må du klare med en psykolog. Jeg kan berolige dig med, at det er et problem, du deler med tusinder andre. Mit råd til dig og danskerne er: Du skal ikke være bange de udvalgtes indsigt. Du skal frygte de manges dumhed.«

 

 

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Rune Lykkeberg

Dit indlæg er hverken særligt morsomt, polemisk eller indsigtsfuldt på historiens vegne. Du burde enten skamme dig, eller lade en manual til forståelse ledsage dit, i bedste fald, kryptiske indlæg.

Lene Timmermann

Tja, sådan er vi så forskellige, Niels-Holger..

Må indrømme at jeg grinede flere gange, da jeg læste RL´s klumme, og mht polemik - så er der da lidt at spore.
Det historisk indsigtsfulde er jeg ikke kompetent til at bedømme, så det står uimodsagt.

Vh/

Meget fin underspillet humor.

Michael Kongstad Nielsen

Der er uden tvivl noget om det. De kloge kanøfles, de rige hyldes. Men hvor er de kloge henne i dag? Er der nogen? Eller har de bare dukket sig inden den forventede slagtning.

Hvor er dagens Georg Brandes? Er det Carsten Jensen? Ib Michael? Søren Ulrik Thomsen? Kirsten Hamman? Nej, vel? Men hvis de kloge begynder at tjene penge og blive bestsellerforfattere, så får piben en anden lyd. Og filmmagerne, som vel også er en slags intellektuelle, de hyldes og gøres til stjerner for et godt ord. Vinterberg i Cannes, jubelen er potentiel.

Det er ikke så nemt med os danskere. Lykkeberg siger: "Lige nu suser danskerne ind og ser filmen om Struensee." Ja, men det er da ikke for at slagte ham, det er for at hylde ham, netop fordi han var var en liderlig buk i royale omgivelser, Bedre kan det ikke gøres set med moderne danske øjne. Alt det der pjat med at tænke og ytre sig, det er bedøvende ligegyldigt, når man scorer prinsessen og kassen samtidigt.

Danskernes mindreværdskomplekser er fortid. De sidste rester forsvandt med selvhjælpsbøger, coaching, ugebladskundskab, livsstilsvejledning i medierne og almindelig selvoppustning. Så psykologerne har trange kår, med mindre de udvalgte med indsigt falder inden for og beder om lidt hjælp til at holde op med at tænke.