Læsetid: 6 min.

’Kineserne vælger at glemme’

Forbudt. Romanen ’De fede år’, der handler om en nation med kollektivt politisk hukommelsestab, er et undergrundshit i Kina, hvor den officielt er forbudt. Information har mødt forfatteren
Farligt. Undertrykkelsen af hukommelsen er farlig. Hvordan kan et land bevæge sig fremad uden at konfrontere sin fortid? spørger forfatter  Chan Koonchung.

Farligt. Undertrykkelsen af hukommelsen er farlig. Hvordan kan et land bevæge sig fremad uden at konfrontere sin fortid? spørger forfatter Chan Koonchung.

Mads Nissen/Ritzau Scanpix

20. april 2012

BEIJING – Hvad vil mennesker vælge? Et liv levet i lykkelig uvidenhed i et falsk paradis. Eller vil de hellere med åbne øjne konfrontere en virkelighed fyldt med smertefulde minder og begrænsninger af deres frihed?

»De fleste kinesere har valgt det første,« siger forfatteren Chan Koonchung. »Det har kommunistpartiet tvunget dem til, men de har i vid udstrækning selv villigt accepteret et kollektivt hukommelsestab.«

Kinesernes valg er centralt i Chan Koonchungs roman De fede år, som nu udkommer på dansk. Handlingen udspiller sig i år 2013 i kølvandet på en ny global krise, der er så alvorlig, at den får »chokket i 2008 til at minde om en ubetydelig bæven«. Vesten er endt i økonomisk ruin, og Kina har overtaget positionen som verdens dominerende magt. Kineserne er ekstatiske af glæde over at leve i landets gyldne tidsalder. Det er næsten umuligt at opdrive kritik af det kommunistiske styre. For er der nogen grund til at være utilfreds?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu