Læsetid: 1 min.

Grass beskyldes for antisemitisme

Fortsat debat om Günter Grass i Tyskland. Nu er en dramatiker trådt ud af Det Tyske Akademi i protest mod akademiets støtte til Grass
9. maj 2012

Den tyske dramatiker Rolf Hochhuth smækkede i lørdags med døren, da han forlod et arrangement på Det Tyske Akademi. Herefter sendte den 81-årige teatermand en erklæring til pressen, hvor han begrundede sin udtrædelse af akademiet under overskriften: »Jeg vægrer mig mod at sidde mellem antisemitter.«

Anledningen var et arrangement, som akademiets litteraturafdeling stod bag. Her havde man inviteret publicisten og mellemøsteksperten Michael Lüders til forårsdiskussion. Lüders talte om den sikkerhedspolitiske situation i Mellemøsten. I den efterfølgende diskussion kom man ind på forfatteren Günter Grass’ Israel-digt »Hvad der må siges«, der har vakt furore verden over, siden det blev trykt for en måned siden.

Allerede da digtet blev trykt, kritiserede Hochhuth Grass i stærke vendinger og skrev bl.a.:

»Du er forblevet, hvad du blev frivilligt: Den SS-mand, der fortiede det i 60 år.«

Rolf Hochhuth var utilfreds med, at akademiet overhovedet gav sig af med at diskutere en tekst, som »den i 1946 i Nürnberg hængte Julius Streicher meget gerne havde trykt i Der Stürmer«.

Efter eget udsagn blev Hochhuth afbrudt af de øvrige akademimedlemmer, der alle havde udtrykt sig til fordel for den fraværende Grass og »ensidigt til fordel for Iran og palæstinenserne på bekostning af Israel«.

Klaus Staeck, der er netop genvalgt præsident for akademiet, har over for avisen FAZ en anden opfattelse af begivenheden. Hochhuth afbrød gang på gang en »velgørende, saglig debat« og råbte, at tyskerne skulle »holde deres mund« i forhold til temaet Israel. I en pressemeddelelse udtrykker Staeck sit mishag over, at Hochhuth offentligt beskylder akademiets medlemmer for antisemitisme, samtidig med at han beklager Hochhuths udtrædelse af akademiet.

Rolf Hochhuth har selv haft ørerne i antisemitisme-maskinen. I 2005 forsvarede han i et interview med den højrekonservative ugeavis Junge Freiheit den britiske holocaustbenægter David Irving og betegnede kritikken af ham som »idiotisk«. Hochhuth måtte efter en heftig mediedebat undskylde sine udtalelser.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu