Baggrund
Læsetid: 3 min.

Ingolf Gabold: ’Skandale at ’MGP Missionen’ ikke fik filmstøtte’

Den succesfulde dramachef Ingolf Gabold har læst manuskriptet til ’MGP Missionen’ og vurderer, at den vil blive en ’kæmpemæssig publikumssucces’ – ikke mindst i provinsen. Han har svært ved at forstå Filminstituttets afslag: ’Der er både MGP, X-faktor og morsomme replikker’, siger han
Kultur
23. maj 2012
Den succesfulde dramachef Ingolf Gabold har læst manuskriptet til ’MGP Missionen’ og vurderer, at den vil blive en ’kæmpemæssig publikumssucces’ – ikke mindst i provinsen. Han har svært ved at forstå Filminstituttets afslag: ’Der er både MGP, X-faktor og morsomme replikker’, siger han

MGP Missionen har alt det, der skal til for at blive en kæmpemæssig publikumssucces. Det mener den nyligt afgåede dramachef på DR, Ingolf Gabold. Han har læst manuskriptet og har svært ved at forstå, hvorfor redaktionen på Filminstituttets markedsordning ikke har ment, at filmen har et kommercielt potentiale:

»Jeg mener faktisk, at det er skandaløst, at folkene på markedsordningen er kommet frem til den vurdering. Det er mig helt ubegribeligt,« siger Ingolf Gabold.

MGP Missionen blev landskendt i fredags, da Information kunne fortælle, at filminstituttet i sit afslag havde skrevet, at »film med et cast med anden etnisk baggrund ikke har vist sig at være specielt salgbare i provinsen«. Ud over denne begrundelse var der ifølge Filminstituttet en række andre grunde til, at filmen blev afvist – men disse er af forretningshensyn streget over i det dokument, Information har fået aktindsigt i. Ingolf Gabold har imidlertid svært ved at få øje på gode grunde til, at filmen ikke skulle blive en kommerciel succes – også i provinsen:

»Jeg indrømmer, at jeg ikke har specifik viden om, hvad der sælger billetter i provinsens biografer. Men jeg mener, at jeg igennem de seneste 12 år på DR har vist, at jeg har en god næse for, hvad der generelt har publikumstække. Og jeg er sikker på, at MGP Missionen vil blive en succes,« siger Ingolf Gabold, som stod bag nogle af DR’s største dramasucceser, herunder Krøniken, Rejseholdet, Forbrydelsen og Borgen. Produktionsselskabet bag MGP Missionen er siden afslaget gået sammen med FilmFyn, SF Filmdistribution og DR om finansieringen af filmen – og det er i den forbindelse, at Ingolf Gabold har læst manuskriptet.

Børn og unge

Det er specielt børn og unge, som MGP-Missionen ifølge Ingolf Gabold vil kunne tiltrække:

»Det er et manuskript, som vil have stor identifikation hos de unge. Filmen handler om MGP, og der er noget X Factor over den. Så den henvender sig både til X Factor-segmentet og MGP-segmentet. Det er jo nærmest børne- og ungdomsbevægelser, vi her snakker om. Vi ved, hvor stort et ’træk’ netop de to programmer giver. Derfor må det nærmest være imod bedre vidende, når man siger, at den film ikke vil have et markedspotentiale,« siger Ingolf Gabold:

»En ung pige, som tager et opgør med sine forældre og melder sig til MGP i Aarhus. Det er altså også noget, der vil interessere unge mennesker i Skanderborg og Vejle,« siger Ingolf Gabold. Pigens hudfarve vil publikum være bedøvende ligeglade med i den forbindelse, mener han:

»I den generation er man ligeglad med hudfarve. Det ser man også i X Factor, hvor der jo både er hvide, brune og sorte. I MGP Missionen er det så en brun pige, der spiller hovedrollen, men det kunne det lige så godt have været en lyshåret pige med strenge forældre. Det havde ikke gjort nogen forskel i forhold til publikum.«

Dertil kommer, at manuskriptet ifølge Ingolf Gabold er yderst velskrevet:

»Det er humoristisk. De replikskifter, lillebroderen har med sin klasselærer, er noget af det morsomste, jeg nogensinde har læst. Jeg er meget glad for det manuskript, og jeg syntes, det kan en helt masse,« siger Ingolf Gabold.

Han gik i 2012 på pension som dramachef. Han er siden blevet ansat som seniorproducer af det hollandskejede medie- og produktionsselskab Eyeworks, hvor han skal udvikle ideer til tv-serier og spillefilm.

Filminstituttets områdedirektør for Produktion & Udvikling Claus Ladegaard tager den tidligere dramachefs betragtninger til efterretning – men understreger, at han ikke kan gå i detaljer med begrundelsen for afslaget.

»Vi har givet MGP Missionen afslag, fordi vi ikke mener, den ville kunne ramme det brede publikum, som den skal. Det sker med jævne mellemrum, at ansøgere, tv-stationer og distributører er uenige i vores afslag. Og det er måske ikke så overraskende, at DR er uenige med os nu, når de selv er med til at finansiere filmen,« siger Claus Ladegaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja ja, men der er en neger i hovedrollen og det er ikke tilladt i Pialand.

Esben Maaløe

Så røg det lønlige håb om at manuskriptet VAR ugangbart, og den brune bemærkning var en smutter

Karsten Aaen

Og hvor ved de så det fra?

De har jo kun dramaer at sammenligne med, f.eks. Fighter eller Gå med fred Jamil eller 1:1 af Anette K. Olesen.

Og på den baggrund er det sikkert korrekt, at film hvor en af hovedrolle-indehaverne er brun ikke sælger specielt godt i provinsen, altså udenfor Valby Bakke.

Denne her film , MGP-missionen, er altså en anden film, det er en ungdomsfilm hvor integrationen faktisk fungerer på to planer. en dreng bliver integreret på Nørrebro, mens en ung tyrkisk pige bliver integreret i Danmark (hvis hun da ikke allerede er det?) via MGP-missionen...

Anne Marie Pedersen

Ethvert barn, der har prøvet at flytte eller skifte skole vil jo også kunne identificere sig med hovedpersonen. Og ideen med, at det er det etnisk danske barn, som er tilflytter og skal lære normer er da helt genial. Det vender tingene på hoved og viser (kunne man forestille sig) at mødet med det nye og fremmede kræver en indsats.

Anne Marie Pedersen

Lære nye normer og spilleregler, skulle der have stået...

Poul Simonsen

"Det er måske ikke så overraskende, at DR er uenige med os nu, når de selv er med til at finansiere filmen,« siger Claus Ladegaard.

Nu rabler det helt for Claus Ladegaard. Sagen er vel, at DR har vurderet filmen PÅ TRODS af Filminstituttets vurdering og racistiske tendens?

Claus Ladegaard ville tilsyneladen have det bedst med, at et afslag fra Filminstituttet var ensbetydende med, at ingen andre producenter måtte røre filmen?

Hanne Gregersen

Så måv i da håbe, at den gode Gabold, som nu skal være privat producent får sat optagelserne igang i en fart, når den kommercielle succes er givet --- alt andet ville da være dumt :o)

Tine Sørensen

Nu er det nok ikke alene manuskript eller hovedrolleskuespiller, der udgør beslutningsgrundlaget for Filminstituttet.
Måske kunne det tænkes, at instruktøren Martin Miehe-Renard's øvrige oevre spiller ind på de kvalitative forventninger til den film, som blir det endelige resultat af både manuskript og skuespilleres indsats...

Kasper Hviid

Den skattefinasierede filmstøtte skal selvfølgelig ikke spekulere i at imødegå publikums (påståede) fremmedangst af hensyn til billetsalget.

Derudover er jeg totalt ligeglad med hvad Filminstituttet mener kan betale sig i provinsen. Jeg forstår ikke hvorfor nogle finder det acceptabelt, blot fordi det sker af kommercielle hensyn.

Tine Sørensen

Det er nu engang en del af FI's opgave at vurdere hvordan en film vil fungere markedsmæssigt.
Skal det være forsvarligt at støtte en film økonomisk, der måske ikke blir en markedsmæssig succes, - så skal det være af kunstneriske grunde...

Tine Sørensen

Men det er da også i dén grad ønskværdigt, at FI siger nej til at støtte et evt lavkvalitetsprodukt med "skatteyderpenge", - især hvis det sagtens kan finansieres på anden vis....

Kasper Hviid

Talrige debattører har adskillige gange fremhævet at FI skal vurdere hvordan en film vil fungere markedsmæssigt. Og det skal de da vel også. Men det er ikke noget der har større betydning end antal solgte billetter. Det er ikke et religiøst påbud, der overtrumfer enhver form for etik. Så derfor: DI skal selvfølgelig ikke imødegå - og dermed styrke - det potentielle fremmedhad hos biografgængerne.

steen ingvard nielsen

@Claus Ladegaard

Det kunne være rigtigt rart om man ulejligede sig med at forklare vi almindelige mennesker hvad begrundelsen egentlig er for at man ikke mener at filmen er berettiget til støtte, det ville give folk en mulighed for at dømme selv.

Med sådan en tynd begrundelse/afslag, står vi bare med en fornemmelse af, at man er mere racistiske i provinsen end i København.

Det er muligt at det er rigtigt, men nu er der bare ikke en levende sjæl der har en chance for at bedømme det.