Læsetid: 4 min.

Sidste chance for den gyldne generation

Stik imod alle forudsigelser er det lykkedes Chelseas gamle garde at fedte, fifle og spekulere sig i Champions League-finalen, hvor de står over for hjemmebanefavoritterne fra Bayern München
/h4> Chelsea får det svært ved aftenens Champions League-finale, blandt andet fordi flere af stamspillerne, som tæller Raul Meireles (i midten), har karantæne.

/h4> Chelsea får det svært ved aftenens Champions League-finale, blandt andet fordi flere af stamspillerne, som tæller Raul Meireles (i midten), har karantæne.

Adrian Dennis/Ritzau Scanpix

Kultur
19. maj 2012

Det må være med følelsen af at være nået til enden på en æra, at Chelseas spillere i aften går på banen i Allianz Arena – Bayern Münchens opulente hjemmebane, hvis navnerettigheder er sjakret væk til et stort, tysk forsikringsselskab – for at dyste i Champions League-finalen mod netop Münchens lokale yndlinge.

Uanset hvordan det går, vil mandskabet fra Vestlondon blive brudt op efter kampen, så opgøret i aften vil afgøre, om den nuværende generation af Chelsea-spillere vil blive husket som en succes eller som dem, der altid svigtede, når det gjaldt.

Gennem hele deres karriere på Stamford Bridge har nøglespillerne hos The Blues tørstet efter at vinde det mest prestigefulde klubtrofæ af dem alle – pokalen med de store ører - og ved flere lejligheder har de været ubærligt tæt på. I 2008 var de blot et straffesparkskud fra John Terry på stolpen fra at hæve trofæet i slutkampen mod Manchester United (selvsamme Terry har for nylig udtalt, at han stadig tænker på dét straffespark flere gange hver dag.) Og i 2005 og 2009 blev de snydt for finalepladsen af de mindste marginaler efter tætte opgør med Liverpool og Barcelona.

En række af holdets veteraner må have følt, at chancen for at vinde Champions League var gledet dem af hænde for altid, da klubbens ejer Roman Abramovich sidste sommer hentede den unge, karismatiske portugiser André Villas-Boas til klubben som træner og udstyrede ham med et mandat til at udvikle holdets spillestil i en mere offensiv og boldbesiddende retning. Ud med den strenge disciplin som Mourinho installerede i spillerne, da han kom til England. Nu skulle der være Barca-bold i Vestlondon.

Et forunderligt spil

Villas-Boas gjorde som befalet og gik straks i gang med at rense ud i truppen. Den flegmatiske forward, Nicolas Anelka, blev skibet af til Kina, og Drogba, Lampard og Cole blev reduceret til marginalspillere. Men eksperimentet mislykkedes – eller blev afbrudt i utide, alt efter hvordan man ser på det. Efter en serie miserable præstationer i Premier League – og med det ene ben ude af Champions League – blev den lille portugiser fyret, og hans assistent Roberto Di Matteo indsat som midlertidig manager. Og di Matteo gjorde, som enhver realpolitisk italiener med sans for at vinde fodboldkampe naturligvis vil gøre: Han fejede enhver forestilling om flot fodbold af bordet og sendte sit belejrede mandskab ned i skyttegravene.

Herfra har Chelsea ved hjælp af nogle ekstremt disciplinerede og ultradefensive præstationer slået sig frem til finalen, hvor Bayern som bekendt venter. Og det må betegnes som skæbnens ironi, at det kan blive det mest destruktive og kalkulerende fodboldhold i en Champions League-slutkamp i mands minde, der ender med at sikre Abramovich den pokal, han så længe har efterstræbt, og som han ved sæsonstart drømte om at erobre med champagnebold a la Guardiola.

Fodbold er i sandhed et forunderligt spil.

Før Chelsea kan fejre sejren, skal de dog lige overvinde den sidste hurdle i form af Fussball-Club Bayern München. Og det bliver ingen nem opgave. Faktisk må Bayern betragtes som favoritter til opgøret, der for første gang i Champions League-historien afvikles på en af deltagerholdenes hjemmebaner. For selv om sydtyskerne har haft en skuffende sæson i den hjemlige liga og sluttede otte point efter mestrene fra Dortmund, så er det et internationalt set særdeles slagkraftigt mandskab, de sender på banen i aften.

Velafbalanceret mandskab

Bayern-spillerne signalerede deres styrke allerede tidligt i turneringen, da de rev Manchester City rundt i en hjemmekamp, der afslørede en veritabel klasseforskel mellem de to hold; og siden er de blot gået fra styrke til styrke, som englænderne siger. De fejede Manchester Uniteds overmænd, FC Basel, af banen med 7-0 i Allianz Arena, og i semifinalen var de klart det bedste hold i begge opgør mod Real Madrid.

Bayern råder over turneringens største profil og bedste spiller (hvis man altså må sige det i disse Messi/Ronaldo-forgabte tider) i box-til-box spilleren Bastian Schweinsteiger, der dikterer rytmen i sydtyskernes spil og fodrer de giftige og stridbare kantspillere, Arjen Robben og Franck Ribéry; og på kassen har tyskerne verdens bedste målmand i Manuel Neuer.

Det er i det hele taget et velafbalanceret mandskab med stor, international rutine, som Bayern kan mønstre. Og så betyder det mindre, at der som altid har været skærmydsler i truppen bag kulisserne, såsom episoden i sydtyskernes omklædningsrum i pausen af det første opgør mod Real Madrid, hvor Ribéry stak Robben én på låget efter uenighed om afviklingen af en frisparkssituation.

Den slags småting er tyske hold verdensmestre i at lægge bag sig, når de går på banen, og det vil helt sikkert ikke spille nogen rolle for dem i aften, hvor de kan udødeliggøre sig som holdet, der sikrede Bayern München sit femte Champions League-trofæ – hvilket vil løfte sydtyskerne op som den tredjemest succesfulde klub i Europa på linje med Liverpool. Kun AC Milan og Real Madrid har med henholdsvis syv og ni trofæer vundet flere.

Så der er nok at kæmpe for i aften, hvor alle fodboldinteresserede europæere vil stille ind på opgøret mellem hjemmebanefavoritterne fra Bayern og den gamle klike fra Stamford Bridge. Sandsynligvis vil fjernsynet også være tændt i Vatikanstaten, da det er en kendt sag, at Pave Benedict XVI er inkarneret fan af Bayern München. Så hvor Chelsea har Abramovichs oliemilliarder i ryggen, så kan sydtyskerne påregne støtten fra om ikke Gud selv så i hvert fald hans repræsentant på jorden.

Der er lagt op til et brag i Bayern!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her