Klumme
Læsetid: 2 min.

Skulpturiet og ’Rundtenom’

Kunstnerne bag Skulpturi.dk, der i dag deler Kulturstyrelsens Kunstkritikerpris med John Kørner, er lige nu synlige med showet ’Rundtenom’ i Den Fries bygning og har kurateret en nyåbnet udstilling på galleriet i Store Kongensgade 3
Kultur
31. maj 2012

Opringning til Tina Maria Nielsen, skulptør og en af de ansvarlige for Skulpturiet:

– Hvad er vigtigst ved Kritikerprisen, hæderen eller pengene?

»Det må være hæderen, trods alt. For 20.000 kr. rækker desværre ikke til at fortsætte galleriet.«

– I har lige åbnet den sidste udstilling i Store Kongensgade ...

»Vildnissets Geografi, ja. På fem år har vi lavet 38 skulpturudstillinger, som i gennemsnit har kostet 13.000 kr. alt iberegnet. Vi har været glade for Kunstrådets bevilling gennem årene, men den er ikke blevet forlænget, så fremover vil vi operere uden en fast adresse!«

– Er I en forening?

»Vi er ansvarlige som forening, men fungerer mere som en interessegruppe, arbejder gratis og passer selv stedet i åbningstiden.«

– Og hvem er I?

»Ni skulptører og to kunsthistorikere. Det hele startede ud fra et ønske om at synliggøre samtidsskulpturen. Vi har ikke drevet galleriet kommercielt, men brugt det som platform for diskussion og udvidelse af kendskabet til rumlig kunst. Blandt andet i grænsefeltet mellem video, installationer og objekter.«

– I opposition til det traditionelle skulpturbegreb?

»Nej, det er mere som fagkyndig gruppe, at vi har ønsket at sætte fokus på skulpturområdet. Vi efterlyser også, at kritikerstanden i højere grad byder ind i det her diskussionsfelt. Kunstkritikere er bindeleddet mellem befolkningen og kunsten, og der er mere end nogensinde brug for kød på medieskelettet.«

– På udstillingen ’Rundtenom’ er der en labyrint og et eneboerhus, og du udstiller selv noget, man ikke kan gå rundt om som om en almindelig skulptur ...

»Ja vi kommer vi vidt omkring, hvad skulptur kan være. Min egen ’Front Matter’ er en gennemsigtig akrylvæg, der deler rummet op i to, så beskueren må gå ud og ind igen fra den anden side, for at kunne se hele skulpturen!«

– Men samtidig kan man alligevel se det hele, fordi akrylen er transparent. Hvem er du selv inspireret af?

»Vi står på skuldrene af mange. Jeg er optaget af Bruce Nauman og Willy Ørskov og deres udvidelse af skulpturbegrebet, for at nævne to fra nyere tid. Eller Eva Hesse og Ib Braase for deres sanselige procesorienterede kunst «

 

’Rundtenom’ på Den Frie lukker 3. juni, og udstillingen ’Vildnissets Geografi’, Store Kongensgade 3, er åben til 29. juni.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her