Nyhed
Læsetid: 2 min.

Slagsmålet om den åbne scene fortsætter

Københavns Teaters bestyrelse vil ikke anbefale en beliggenhed til en åben teaterscene. Dermed er det nu op til politikerne at vælge et sted, og den ophedede debat kommer sandsynligvis til at trække i langdrag
Kultur
15. maj 2012

Danmark har brug for en åben scene, hvor frie teatergrupper, som ikke er tilknyttet et bestemt sted, kan opsætte forestillinger. Men hvor skal den ligge?

I december sidste år fik paraplyorganisationen Københavns Teater, som tæller teatrene Betty Nansen, Østre Gasværk, Nørrebro Teater, Folketeatret og Republique, til opgave at anbefale en placering til den åbne scene til de politiske partier bag aftalen.

To muligheder er i spil: Republiques lille scene og Nørrebro Teaters Frederiksbergscene.

I marts foreslog Københavns Teater, at man omdanner Republique til en åben scene, men det forslag vakte så megen debat, at kulturminister Uffe Elbæk (R) bad Københavns Teater at gå i tænkeboks og komme med et nyt forslag.

I går mødtes bestyrelsen i Københavns Teater så med det formål at komme med en ny anbefaling, men udfaldet blev ikke som ventet.

»Bestyrelsen har besluttet, at vi skal lægge de to muligheder for en åben scene frem for politikerne med henblik på, at politikerne skal træffe beslutningen. Vi prioriterer ikke mellem de to løsninger,« siger Steen Pade, direktør i Københavns Teater.

»Der er så åbenlyse ulemper ved begge forslag, og det er i sidste ende politikerne, der står med ansvaret for beslutningen. Derfor synes vi også, det er rimeligt, at det rent faktisk er dem, der træffer den.«

En politisk affære

Når Københavns Teater ikke vil anbefale en løsning, men i stedet blot fremlægger fordele og ulemper åbent, er det ifølge Tom Ahlberg, ansvarshavende redaktør for det kulturelle nettidsskrift Søndag Aften, for at signalere, at uanset hvilken løsning man vælger, vil det få store konsekvenser.

»Det, Københavns Teater siger, er, at forholdene for at lave en åben scene på et af de etablerede teatre, ikke er tilfredsstillende. Det vil simpelthen ødelægge for meget for dem,« siger han.

Tom Ahlberg forventer, at diskussionen nu vil blive trukket i langdrag.

»De vælger at lade det politiske niveau tage over nu. Men når der ikke ligger en anbefaling, er det meget svært at forestille sig, at man fra politisk hold vil sige, at det skal være den ene eller den anden løsning, for så hænger man på at gennemføre det, og man skal tvinge alle parter til at gennemføre det. Det vil blive en meget detaljeret politisk proces,« siger han.

»Jeg tror dog, at der er for meget politisk vilje og for meget pres fra miljøerne til, at den strander her. Men det kommer til at bide, for på et tidspunkt bliver nogen nødt til at sige, hvad det er, man skal gøre.«

Kulturminister Uffe Elbæk ønsker ikke at kommentere sagen, før den er drøftet i forligskredsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her