Nyhed
Læsetid: 4 min.

Spot på nordisk litteratur

Udlandets interesse for dansk litteratur har aldrig været større, og det er ikke kun krimier, der vinder frem. For nylig gæstede syv udenlandske forlæggere København for at diskutere lanceringen af deres nye danske håb, forfatteren Kim Leine
Gennembrud. Kim Leines ’Profeterne i Evighedsfjorden’ er foreløbig solgt til udgivelse i hele ni lande og er blevet forfatterens internationale gennembrudsroman.

Gennembrud. Kim Leines ’Profeterne i Evighedsfjorden’ er foreløbig solgt til udgivelse i hele ni lande og er blevet forfatterens internationale gennembrudsroman.

Jens Astrup/Ritzau Scanpix

Kultur
11. maj 2012

»For 20 år siden havde folk den forestilling, at alt hvad der kom fra Skandinavien var mørkt og Ingmar Bergman-agtigt. Men den kliché er heldigvis ovre nu,« siger Jean Mattern. Den franske forlægger fra det hæderkronede forlag Gallimard sidder på en restaurant i København omgivet af kolleger fra lande som Storbritannien, Holland, Spanien, og Tyskland. Alle er de inviteret til Danmark af Gyldendal – med støtte fra Kunststyrelsen – for at samle inspiration til lanceringen af deres nyindkøb, Kim Leines Profeterne i Evighedsfjorden, som foreløbig er solgt til udgivelse i hele ni lande og er blevet forfatterens internationale gennembrudsroman.

Den store fortælling om præsten Morten Falcks dramatiske oplevelser i Grønland i slutningen af 1700-tallet er seneste eksempel på en dansk roman, der har formået at trodse krimibølgen og vække udlandets interesse for velfortalte historier.

»Sidste år var alle de fem nordiske lande æresgæster ved bogmessen i Paris, hvor de fik vist deres store spændvidde og diversitet. Det er gået op for folk, at der bliver skrevet alle mulige slags bøger i Norden, og at der er flere store historiefortællere – også blandt danske forfattere,« siger Jean Mattern, der selv har Jens Christian Grøndahl og Morten Ramsland i sin stald.

Ifølge Jenny Thor, chef for Gyldendal Group Agency, har udlandets blik på dansk litteratur ændret sig de senere år.

»Der er en helt anden holdning til dansk litteratur i dag end for bare få år siden. Det er blevet meget nemmere for os at få møder med udenlandske forlæggere, og alle er interesserede i at høre, hvad vi har på programmet,« siger Jenny Thor, der også oplevede et forstærket internationalt fokus på dansk litteratur ved den nyligt afholdte bogmesse i London.

Danmark, Sverige – whatever

Den litterære agent peger på flere sammenfaldende årsager til den øgede interesse for dansk og nordisk kvalitetslitteratur. En af dem er paradoksalt nok den ellers så udskældte kommercielle bestsellerisme, der især har været båret frem af svenske krimiforfattere som Stieg Larsson.

»Sagen er, at man i udlandet ikke skelner lige så skarpt mellem de nordiske lande, som vi selv gør. Så selv om Stieg Larsson er svensk – og tilmed krimiforfatter – har han alligevel været med til at øge det generelle kendskab til nordisk litteratur,« siger Jenny Thor.

Ifølge Ravi Mirchandani fra forlaget Atlantic Books i Storbritannien er det også svært at overvurdere betydningen af danske tv-serier som Forbrydelsen og Borgen, der i øjeblikket høster stor succes i Storbritannien. For på et marked som det britiske, der er svært tilgængeligt for udenlandske forfattere, er positive referencer altafgørende.

»Folk i Storbritannien tænker ikke så meget på Danmark til daglig – og når de gør, er det mest på mørke dage, blonde piger og pornografi. Men hvis man i dag spørger briter, hvad Danmark betyder for dem, svarer de øjeblikkeligt tv-serier. Lige nu ser alle Forbrydelsen og Borgen – det er de to serier, man taler om til middagsselskaber og over kaffemaskinen på arbejdet,« siger Ravi Mirchandani, der mener, den danske tv-succes utvivlsomt vil øge chancerne for, at bøger som Kim Leines kan vinde indpas.

»Danmark er blevet placeret på briternes indre, kulturelle radar, så vi fremover vil tænke: Hvis de kan lave spændende tv-dramaer, så kan de nok også skrive gode bøger,« siger han.

Kolonialistisk tema

Ingen af de to forlæggere har foreløbig læst Kim Leines bog –»mit danske er lidt rustent,« som Ravi Mirchandani siger – men begge har gennemtrawlet et 30 sider langt uddrag af romanen på engelsk og fået anbefalinger fra deres danske testlæsere og andre forlæggere i deres netværk. Det er især Kim Leines kolonialistiske tema, som giver de to forlæggere håb om en bred, international appel.

»Der er mange, gode oversatte romaner, som overhovedet ikke sælger i Storbritannien. Men når vi tror på dén her, skyldes det romanens ambitioner om at udforske en kolonialistisk fortid. Storbritannien har en stor og – vil nogle med rette mene – skamfuld kolonihistorie, så der er gode muligheder for identifikation i bogen,« siger Ravi Mirchandani, der selv er halvt indisk, halvt britisk: »Den ene del af min familie har været koloniherrer, og den anden har været koloniseret af dem – og Kim Leines romanen er fuld af tankevækkende overvejelser over netop den slags aspekter,« siger han.

»Det er ikke hovedårsagen til, at vi har købt bogen, men det vil hjælpe os, når vi skal markedsføre den,« istemmer Jean Mattern fra Galimard: »Frankrig har en lang historie med kolonisering, men lige så vigtigt er det, at franskmænd altid har haft en særlig fascination af Grønland. Mange franske videnskabsmænd og opdagelsesrejsende rejste i sin tid til Grønland,« siger han.

Det er første gang, et dansk forlag har inviteret udenlandske forlæggere og marketingchefer til seminar om lanceringen af en enkelt roman, og ifølge Jenny Thor vidner det store fremmøde med forlæggere fra i alt syv lande om, at interessen for dansk litteratur er robust.

»Der er helt tydelig en interesse, men vi må behandle den med forsigtighed og professionalisme. For de udenlandske forlæggere vil formentlig ikke have lige så stor tålmodighed med dansk litteratur, som med andre lande, hvis bøgerne ikke sælger.«

Både Atlantic Books og Galimard planlægger at udgive Profeterne i Evighedsfjorden på engelsk og fransk i foråret 2014. Kim Leine har annonceret, at romanen blot er første bind i en kommende trilogi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her