Læsetid: 3 min.

’Det er en meget, meget uheldig formulering’

Det er ikke udtryk for en generel praksis, når Filminstituttet i et afslag på filmstøtte henviser til etnicitet. ’Jeg betragter det som en smutter’, siger Claus Ladegaard, områdedirektør for Produktion & Udvikling i DFI
18. maj 2012

Claus Ladegaard, kan du forsvare, at Filminstituttet har givet afslag på filmstøtte til MGP Missionen på grund af skuespillernes hudfarve?

»Nej, men jeg mener heller ikke, det er det, vi har gjort. I det konkrete tilfælde er der blevet givet et meget velbegrundet afslag på en film, som redaktionen bag filmstøtteordningen har vurderet ikke ville kunne tiltrække et tilstrækkeligt stort publikum. Den sætning, du refererer til, er en ’dertil-sætning’, som jeg beklager dybt, for jeg mener hverken den rigtig eller på sin plads; det er en meget, meget uheldig formulering. Men det er ikke den, der er skyld i, at filmen har fået afslag,« siger Claus Ladegaard.

Han anfører, at afslaget oprindeligt indeholdt en række begrundelser, som er blevet overstreget i det dokument, Information har fået aktindsigt i, fordi begrundelserne også indeholder forretningshemmeligheder, der er undtaget retten til aktindsigt. Det ændrer imidlertid ikke ved, at filmens etniske rollebesætning fortsat er fremhævet som en begrundelse i det endelige afslag.

– Mener du, det er en legitim begrundelse for et afslag?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Karsten Aaen

Og?

Formuleringen er uheldig siges der men der synes- tankegangen bag formuleringen ikke at være.

Selv DFI viser jo med al ønskelig tydelighed at film med skuespillere, hvor de, skuespillerne, ikke har den rigtige farve (hvid) ikke skal støttes, fordi den ikke kan tjene pengene hjem igen.

Steffen Gliese

Hvad har danske politikeres intellektuelle dværgstadie ikke ført os ud i på 15-20 år?! Det har hele tiden været den manglende evne til at skelne niveauer, den har været gal med - og det nedbryder selvfølgelig de barrierer mod manglende forståelse af principper, som godt et par tusind års intellektuelle virksomhed har rustet de europæiske samfund med på kumulativ vis.

Søren Kristensen

Hvis begrundelsen, trods tilbagetoget, alligevel skulle vise sig at holde vand, sælger en film som Diktatoren ikke i provinsen. Lad det være lakmusprøven.

Marianne Mandoe

En uheldig formulering???

Så det ville have været OK hvis racismen var blevet skjult under nogle pæne fraser?

Nej tak... så hellere den rene vare, så ved man i det mindste hvor de står.

Nicolai Hansen

Det er jo ikke DFI der er racistiske. Tværtimod fremstiller de sig selv (og københavnere) som værende for det multietniske. Det er folkene i provinsen der er racisterne.

Carsten Hansen

Godt DFI ror tilbage.

Og se så at få spurgt de personer der har formuleret det samlede afslag. om de er Racister?.

(Hvilket de nok vil benægte).

Pas nu på med at erklære alle for racister p.g.a. at enkelte enten er det, eller har kvajet sig .

Henrik Jensen

Altså - mij knejter kommer ed in å se den hersens film.. Men det er es fordi tøsen er muhammedaner. Det er fordi a ed gir 300 kr for å se en film om djævleøen, der er "velmenende og sympatisk".

Jesper Hansen

Danske filmkonsulenter i det danske filminstittut er kulturpolitiske racister. Det ligger nu helt fast. Deres begrundelse for afslaget er ikke "uheldig", den er racistisk og derfor uacceptabel. Det er slut med venligheder og eufemismer. Racist-svinene skal kaldes ved rette navn. Og så skal de fjernes fra deres stillinger øjeblikkeligt, det skal der slet ikke forhandles om.

Der skal rydes op i filmbranchen nu

Jesper Hansen

Der er med DFI-afslaget tale om klar forhånelse af folk alene på grundlag af deres hudfarve.

Det er ulovligt og de implicerede bør anmeldes til politiet!

Tine Sørensen

HVEM udtalte den formastelige sætning?

Hvem var så dum, at gøre sig til bedste over både provinsens og farvethedens publikum?

Hvor er det typisk for en filmverden, bestående af uddannelsesmæssig halvfabrikata, - for ikke at sige rene spekulanter, - nævenyttige idioter, - at søge selvhævdelse og profilering på markedsbetingelser, - der alene søger den lavest tænkelige fællesnævner.
DET er, hvad vi støtter med vores allesammes film- penge. Mega -total.kommers......
Samvittighedsløs kommercialisme indpakket i sentmentale fortællinger.
Hvornår forstår vores politikere, at kunst er nødt til, at være uafhængig, for at kunne være kunst?
Film synes at være dødsdømt som kunstart.....