Nyhed
Læsetid: 2 min.

Gyldendal: Vi kunne ikke udgive bogen, som vi gerne ville

Kultur
4. juni 2012

Direktør for Gyldendals redaktioner for fakta og børne- og ungdomsbøger, Ulla Selfort, har taget til efterretning, at Johannes Fibiger nu får sin roman udgivet på et andet forlag.

»Vi vurderede, at vi ikke kunne udgive bogen som vi gerne ville, på grund af den presse, den havde fået. Diskussionen ville komme til at handle om, hvorvidt man kunne kalde det plagiat eller ej, og det blik var hverken i vores eller Johannes Fibigers interesse.«

– Johannes Fibiger fortæller, at han selv fra starten havde ønsket at dedikere bogen til Janne Teller og lave en referenceliste, men at I frarådede ham det. Hvorfor gjorde I det?

»Jeg vil ikke gå ind i en diskussion om, hvem der har sagt hvad hvornår. Vi opfattede Fibigers bog som et interessant litterært eksperiment, men som et selvstændigt værk, uanset hvor meget metahenvisning der var til Intet, og det kunne ikke lade sig gøre at udgive den sådan efter omtalen i pressen.«

– Det var altså alene på grund af presseomtalen, I valgte at droppe bogen? I kunne ikke selv have gjort noget anderledes i forløbet?

»Vi gør os umage i alle processer og bestræber os på, at der er gensidig tillid mellem forlag og forfatter til at bedømme værket; om det respekterer de referencer, det har, og om det kan få det liv, det fortjener på markedet og så videre, og det har vi også gjort her. Der er jo ikke nogen, der kan forudse alt, hvad der vil ske. Vores opgave er at være professionelle og afveje alle hensyn, det mener jeg også vi har gjort her.«

– Man kunne få den tanke, at Johannes Fibiger ikke var så vigtig for jer som Janne Teller, og efter den negative omtale var det nemmere bare at droppe romandebutanten?

»Hvis man ser på, hvad vi udgiver om året, kan man se, at vi tager hensyn til både de nye og de etablerede, som man jo skal gøre. Jeg håber, at Johannes Fibiger mener, at han blev godt orienteret og fik de samtaler, der skulle til, når det nu gik som det gjorde.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her