Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kunsten at spytte ord

Rapperen Ice-T er rykket bag kameraet med dokumentarfilmen ’Something from Nothing: The Art of Rap’ om kunsten at smede og spytte ord
Kultur
7. juni 2012

»Hiphop opfandt ikke noget. Hiphop genopfandt alting,« konstaterer rapperen Grandmaster Caz i starten af dokumentarfilmen Something from Nothing: The Art of Rap, hvor rapperen Ice-T tager på tur fra østkysten til vestkysten i USA for at tale med nogle af rappens legender. Tidligt i filmen konstateres det, at da der i de fattige bydele i New York ikke var råd til instrumenter mere, måtte man finde på noget nyt. Pladespillerne var der stadig, og de blev dermed gjort til redskaber til at skabe med frem for kun at afspille musik på. Hovederne var fulde af tanker, og man var vant til at ’battle’ med ord i sit ’hood’, så der var ikke langt til at lave seje rytmer og sætte et beat til.

The Art of Rap er instrueret af Ice-T og Andy Baybutt, og med Ice-T som indgang til miljøet får man en række unikke møder mellem folk med de samme ørehængende rim på rygraden. Filmen tilbyder ikke den store oversigt over rappens historie, men samtalerne med de mange legender etablerer på interessant vis både rap på gadeplan og pladeplan. Det er sjovt at høre, hvordan én rappers karriere startede, da han som tilskuer til et battle fik kommenteret sit tøj. Det var han nødt til at svare igen på, og dermed kom han selv på banen som rimsmed.

The Art of Rap havde premiere i Sundance i januar og blev vist på markedet i Cannes, hvor købere normalt traver rastløst ind og ud af visningsrum. Her blev de siddende. Ikke fordi The Art of Rap genopfinder noget på filmfronten, men fordi man kommer tæt på håndværket bag teksterne.I starten af filmen reflekterer de interviewede over, hvorfor rap aldrig har fået samme status som jazz eller blues. Ice-T argumenterer for, at rappen også er en selvstændig musikstil, som kræver særlige færdigheder, men at man måske har haft en så aggressiv attitude over for hinanden i miljøet, at det har gjort det svært at vinde folks respekt.

’Rest in Peace’-rappere

Filmen kan ses som et forsøg på at få folk til at lytte til ordene og forstå tankerne bag sangskriveriet. Det er fascinerende at se Grandmaster Caz skrive en hurtig komposition og spytte den til kameraet. Senere får en række legender lov til at levere en a capella flow. Blandt de store navne i filmen er Kanye West, Snoop Dogg, Run-D.M.C. og Eminem, og undervejs får man en fornemmelse af de mange forskellige udtryk og reaktionerne på markante værker. Ud over en kærlighedserklæring til musikken er filmen ifølge Ice-T også en opsang til den nye generation. Han har ikke udgivet egen musik i flere år, men har i stedet slået sine folder som skuespiller i bl.a. Law & Order: Special Victims Unit og er nu også bag kameraet.

Ice-T synes ikke, at rappens fulde potentiale bliver brugt for tiden. Som han for nylig fortalte Indiewire, vil han ikke synge om piger og fester. Han vil synge om bevægelser. Han vil synge om Wall Street. Han vil synge om krigen. Han savner noget af det i tidens musik, men det kan ikke siges at præge hans film.

I den er han alt for optaget af den kreative proces bag sanges tilblivelse til at blive kritisk eller politisk. Men filmens afsluttende, ubehageligt lange ’Rest in Peace’-liste over afdøde rappere må siges af være et uhyggeligt monument i sig selv …

Something from Nothing: The Art of Rap. Instruktion Ice-T og Andy Baybutt. Amerikansk premiere næste uge

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her