Læsetid: 2 min.

’Skær et hul i en æske. Stik din pik ind i den’

De amerikanske colleger og universiteter er i de seneste uger blevet begavet med et hav af mere og mindre selvironiske dimissionstaler holdt af Hollywood-stjerner. Hermed simple råd fra bl.a. James Franco, Peter Dinklage og ’Saturday Night Live’s Andy Samberg
Kultur
14. juni 2012

Karakterskuespiller Jane Lynch fra den musikalske high school-komedieserie Glee holdt i maj måned som nyt æresmedlem på Smith College dimissionstale for de unge kvindelige dimittend: »Jeg er i selskab med en arkitekt, en klimaforsker og en forfatter – og så får jeg lov til at holde talen, fordi jeg er med i Glee,« sagde Lynch med ydmyg ironi. »Ha ha ha,« lød det samstemmende fra publikum. Cirka samme attitude indtog en anden tv-serie-stjerne, Game of Thrones’ Peter Dinklage, på sit eget tidligere College, Bennington i Vermont: »Seriøst? Seriøst? Af alle romanforfattere, undervisere, teaterforfattere, digtere, banebrydende visuelle kunstnere og videnskabelige pionerer så fik I tv-skuespilleren?«

Men det er nu seriøst. Hollywood tages seriøst. Når USA’s college- og universitetsstuderende traditionen tro skal sendes ud i den virkelige verden med en pepsnak, er det ofte film- og tv-stjerner, der indtager podierne på dimissionsdagen. Blot i år har skuespillere som Steve Carell, James Franco, Peter Dinklage, Katie Couric og Viola Davis beriget de unge studerende med mere eller mindre ironiske livsråd landet over. Saturday Night Live-komiker Andy Samberg sagde under sin class day-tale på Harvard University: »Jeg er lige så beæret som jeg er ukvalificeret til at stå her i dag. Harvard har en storslået historie, hvad angår gæstetalere: nobelprismodtager Moder Teresa. Den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton. Og nu – mig.«

Kast med æg

Og hvad har de kendte fra tv og film så faktisk at byde ind med? Lynch, gift med tidligere Smithie, som hun kalder det, proklamerede i sin personligt bekendende tale: »Mit råd til jer er: Lad være med at have en plan. Planer er for svagpissere.«

James Franco, der er ph.d.-studerende på Yale University, og som holdt tale på University of Texas-Arlington, brugte sin hitrolle i Danny Boyles 127 timer som sær analogi til de unge færdiguddannedes situation: »Aron var heldig nok til at kunne indlede et nyt kapitel i sit liv. Lige nu er I på en måde i samme situation – naturligvis uden at være tvunget til at skære jeres egen arm af.«

Senere kom han, æggemetaforisk, med et budskaber, der mindede om Lynchs: »Put ikke alle jeres æg i én kurv. Spred dem! Saml dem op og kast dem i alle retninger.«

Andy Samberg kurtiserede de dimitterendes rige forældre seksuelt og var – i et kort seriøst øjeblik – på linje med sine medstjerner: »Mit råd til jer er simpelt: Slap af, dude! Du er lige blevet færdig med college – på Harvard! Du har arbejdet virkelig hårdt. Tro mig: Du kommer til at fyre den af. Jeg gik på Santa Cruz. Og så skiftede jeg til filmskole. Og jeg er rig! Jeg mener ikke bare spirituelt rig, jeg mener: Jeg har bunker på tonsvis af penge. Tro mig!«

Til slut gav han de friskbagte studenter tre simple råd med hensyn til livssucces – med reference til hans og Justin Timberlakes Saturday Night Live-r’n’b-parodi, »Dick in a box«: »Ét: Skær et hul i en æske. To: Stik dit tingest ind i nævnte æske. Tre: Få ham eller hende til at åbne denne – and that’s the way you do it

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her