Interview
Læsetid: 2 min.

Vandrør, reggae, rap og tandsmør

Malk de Koijn er i fuld sommerfart, om en uge også på Roskildes Orange Scene, og de lægger lige meget vægt på beat, rim og stemning
Kultur
28. juni 2012

Mobilopkald til Tue Track aka Anders Brixen Kristiansen, den ene af de tre Malk de Koijn’ere:

– Det er dig, der står for beatsene i lyden bag jeres rablende rim ...

»Blæs og mig. Så meget som muligt sammen.«

– Hvad så med Geo?

»Han er mere rim-mand.«

– Vandrør og tandsmør, online og Einstein. Men Blæs Bukki ...

»Ja, han er beatmand ligesom mig, men det er svært at være to ved en sampler, så det er nok mest mig ...«

– Hvad kommer først – tekst eller beats?

»Som regel beatsene, selv om vi godt kan have en idé til, hvad teksten skal handle om. Det begynder med samplede trommer og en synthesizer, og så siden kan der komme alle mulige instrumenter ind over, i studiet.«

– Men I ændrer ikke på beatsene i forhold til teksten?

»Nej, men musikken. Vi arrangerer musikken i forhold til rap’en. Vi har to pladespillere og en mixer på scenen. Dem passer jeg, så jeg løber lidt frem og tilbage mellem scratch og tekst. Og det, vi rapper, har vi skrevet selv, hver især.«

– Kan I altid huske teksterne?

»Ja, men det hjælper at være tre, for der kan godt smutte et ord indimellem, og så er de andre der til at bakke op.«

– For mig lyder det, som om teksterne har en fastere form end jeres livlige beats ...

»Ja. Andre bruger simplere beats og en mere kompliceret tekst. Det gælder om at finde sin egen stil.«

– Hvad er forholdet mellem swing, rap og reggae?

»Udgangspunktet for rap er toasten på Jamaica. Men der er også meget blues i. Og soul. Eller countrymusik. Du sætter selv grænsen, når du sampler. Jeg har også hørt meget Beatles og Kraftwerk, som blev inspireret af Stockhausen.«

– Du blev født, mens Gasolin og Shu-bi-dua var helt nye ...

»Og min far tog mig med til Gasolin-koncert, da jeg var fem. Det var jeg glad for, også for Shu-bi-dua. Jeg var så lille, at jeg ikke blev nødt til at vælge mellem Gasserne og Shubberne. Og min smag blev først for alvor udviklet i 1980’erne. Der var også et vistnok svensk refrain, der hed ’Habahabasutsut’.«

– Sutsko. Har I selv brugt det?

»Næ, men det kunne vi sådan set godt have gjort!«

– Skal I have kostumer på, når I snart optræder på Orange Scene?

»Kostumerne er en humørting. Men vi har nok en taske med, så der er nogen muligheder.«

 

Malk de Koijn optræder på Roskilde Festivals Orange Scene sent fredag aften 6. juli

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her