Læsetid: 3 min.

Historiske dokumenter giver unikt indblik i overvågning af revolutionære

I årene efter Den Russiske Revolution overvågede Statspolitiet den revolutionære venstrefløj langt mere intensivt end hidtil kendt, viser dokumenter fra PET. Information starter i dag en sommerserie, der bringer læserne tilbage til den urolige brydningstid
I årene efter Den Russiske Revolution overvågede Statspolitiet den revolutionære venstrefløj langt mere intensivt end hidtil kendt, viser dokumenter fra PET. Information starter i dag en sommerserie, der bringer læserne tilbage til den urolige brydningstid
3. juli 2012

Danske revolutionære blev i årene efter Første Verdenskrig og Den Russiske Revolution overvåget langt tættere, end historikere har været klar over. Det viser hidtil ukendte dokumenter fra PET’s arkiv, som Information har fået aktindsigt i.

»Det er et helt enestående materiale, og det er fantastisk, at det har overlevet de mange udrensninger i politiets arkiver,« siger historiker og forskningsbibliotekar på Roskilde Universitetsbibliotek Morten Thing, som i årevis har beskæftiget sig indgående med netop denne periode i danmarkshistorien.

De to kasser, som Information har fået adgang til, indeholder flere hundrede udførlige indberetninger, referater og notitser, for størstedelens vedkommende udarbejdet i perioden 1918-1922 af eller til politiinspektør Sigurd Tage-Jensen. Han var ansat i Statspolitiet, der varetog en slags efterretningsvirksomhed før dannelsen af Politiets Efterretningstjeneste, og politiinspektøren havde syndikalister, anarkister og kommunister som sit arbejdsområde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Allan Ⓐ Anarchos
Allan Ⓐ Anarchos anbefalede denne artikel

Kommentarer

Karsten Olesen

Et eksempel på hvad Statspolitiet lavede i 1930erne finder man i denne historie fra byggeriet af Lillebæltsbroen:

http://www.middelfart-museum.dk/lillebaeltsbroerne/index.php?option=com_...

09.01.1934 Arbejdsmand Gustav Madsen tabte et 2 m bræt fra strømpille 3 ned i Lillebælt 50 m fra, hvor tre tyske krigsskibe efter hinanden passerede brolinien.

I Danmarks Radio kunne de om aftenen høre, at alle 200 arbejdere var anmeldt til Statspolitiet i Middelfart for en ”antinazistisk provokation”.

10.01.1934 Ingen af de 200 arbejdere i gang om morgenen, men samledes i stedet til arbejdermøde på et hotel i Middelfart.

Deres vrede rettedes især mod overingeniør Johan Stützer. Han var Krupps øverste leder og stod bag anmeldelsen.

Monberg & Thorsen oplyste, at det ”kun” var de 55 arbejdere på strømpille 3, der var anmeldt til Statspolitiet i Middelfart.
Ejnar Thorsen fik sagen ordnet i mindelighed, og arbejdet blev genoptaget.

Ib Christensen

Har i et stykke tid tænkt på hvordan det kunne være at ham Sass ikke kunne sikkerheds godkendes, mens både Anders Fogh og Helle Thorning, åbenlyst har deltaget i hemmelige møder med repræsentanter for fremmede interesser. Hvor de nægter at give referat fra, om hvad der er blevet drøftet og evt. aftalt.

Karsten Aaen

Mon ikke det er gået for PET at der trods alt er en arkivlov i dette land, sådan at man frit kan frigøre dokumenter, når de er 75-80 år gamle....Og at den kolde krig er forbi....