Nyhed
Læsetid: 5 min.

Massakre i gult

Med fornem kørsel på første enkeltstart udbyggede Bradley Wiggins sit forspring med sin egen hjælperytter Chris Froome tæt efter
Med fornem kørsel på første enkeltstart udbyggede Bradley Wiggins sit forspring med sin egen hjælperytter Chris Froome tæt efter
Kultur
10. juli 2012

Rytterne er efter weekenden kommet ned fra de første bjerge, og på skærmen bag mig har Tony Martin sat foreløbig bedste tid på mandagens 41,5 kilometer lange enkeltstart. Den disciplin, hvor den lange tysker blev verdensmester i København. Han kører ikke for at vinde Tour de France, men for at vinde i dag, og har siden første etape kørt bagerst i feltet med en skinne på sin kvæstede hånd. Et brud på scaphoideum, den lille knogle under tommelfingeren, der kræver 8-10 uger for at hele, fordi blodtilførslen til den er så dårlig. Et brud, som for almindelige mennesker kræver hånden og hele underarmen i gips, men helt almindelig er hverken Tony Martin eller hans kolleger, der i stort antal er kommet forslåede og forbundne ud af første uges mange styrt.

»Det er Lance Armstrongs skyld,« sagde den unge cykelrytter Nicki Østergaard frejdigt i TV 2’s studie forleden, og det er en overraskende, men god pointe: I alt terræn og også før og i massespurterne vil alle hold – og i hvert fald de stærkeste – sidde samlet omkring deres kaptajn helt forrest i feltet for at beskytte denne mod styrt og tidstab, og det var Armstrong, der fra begyndelsen af 90’erne havde succes med den måde at lade sit hold køre på.

’Skide pikspillere’

Nu bliver alle beordret frem, og det er der ikke plads til på vejen, hvor rytterne kører tættere på hinanden end nogen sinde før.

I søndags kostede et styrt Samuel Sánchez videre deltagelse, og Touren har ikke råd til at miste flere af de bjergstærke angribere, der kan ryste Cadel Evans og Bradley Wiggins, der har vist sig nøjagtigt lige så stærke som formodet inden start. På lørdagens korte, meget stejle afslutning fulgte de hinanden helt til stregen, mens Wiggins luksushjælper, Chris Froome, sprintede sig til etapesejren foran dem. Af deres konkurrenter til Tour-sejren kunne kun Vincenzo Nibali følge dem til dørs, og ham må man sætte lid til, hvis ikke løbet skal blive en tvekamp mellem to favoritter, der begge er bedst til at forsvare sig, og som typer ligner hinanden alt for meget. Ikke at Wiggins er farveløs.

»Fucking wankers,« kaldte han på et pressemøde dem, der har beskyldt ham og hans meget stærke Team Sky for doping med den begrundelse, at han og holdet dominerer som Armstrong og hans tropper i sin tid. Wiggins har i årevis talt meget tydeligt i mod doping, og så skal han da ikke finde sig i at blive mistænkeliggjort af nogle ’skide pikspillere’.

»Det var da et godt svar, han kom med. Det er meget velplaceret, synes jeg …« lød Jørgen Leths kommentar, og man kan næsten høre hans diktion. Uden at han dog oversatte wankers.  

Men i sin kørsel er Wiggins ikke nær så opfindsom, som han er verbalt. I de tre etapeløb han har vundet før Tour de France, har han ladet sit hold lægge voldsomt pres på modstanderne fra start til mål for så at slå til på enkeltstarterne, og den opskrift følger han her. Uden konkurrence. Evans’ BMC-hold er smuldret på bakkerne, og især må det være bekymrende for ham, at den unge amerikaner Tejay van Garderen slet ikke har kunnet følge med. Evans har været helt alene i finalen på weekendens to etaper i Vogeserne og Jurabjergene – og Alperne og Pyrenæerne venter stadig.

Intet at stille op mod Wiggins

Det triste er, at alt for mange konkurrenter alt for tidligt er blevet elimineret fra topkampen, eller er stærkt handicappede af styrt eller uheld. Samuel Sánchez er helt ude, og Fränk Schleck er distanceret med over otte minutter, så de to bjergstærke ryttere kommer ikke til at spille nogen rolle som udfordrere. Og de to belgiske klatrere, Jurgen Van den Broeck og Jelle Vanendert er begge sat tilbage på grund af maskinskader på værst tænkelige tidspunkter. Alejandro Valverde har ligget mere på asfalten, end han har siddet i sadlen. Realistisk set er der kun Nibali tilbage til at angribe, når det går opad og nedad, og for spændingens skyld skal sicilianeren ikke sætte for megen tid til på enkeltstarten. Angreb skal man ikke forvente fra Denis Menchov, der efter mange skuffende Tour de France og fravær sidste år er stærkt – men hidtil anonymt – tilbage i år. Dog vil det næppe være fra ham, at angrebene bliver sat ind. Russeren plejer også at være bedst til at forsvare sig, og han er ikke god til at køre nedad. Det kan vise sig vigtigt på de bjergetaper, der har mål i dalen.

Som ventet, eller frygtet, kunne ingen stille noget op mod Bradley Wiggins, der på tv-skærmen bag mig udraderede en ellers fornuftigt kørende Cadel Evans, og minsandten også slog storfavoritten til at vinde enkeltstarten, Fabian Cancellara. Der også blev slået af dagens helt store overraskelse, bjergrytteren Chris Froome, der nu ikke blot er Wiggins loyale hjælper, men favorit til at gå på podiet sammen med ham, og dermed har Team Sky taktiske muligheder, de andre ikke har.

Stakkels Tony

Det er ikke, fordi jeg ikke under Bradley Wiggins at vinde Tour de France. Hans ridt på enkeltstarten var en nydelse at følge. Elegant, kontrolleret og pokkers effektivt. Men for spændingen i løbet ville det have været bedre, hvis hans konkurrenter efter den første af de to enkeltstarter havde været lidt tættere på ham. Og dog. Med forventningens glæde kan man nu se frem til alper og pyrenæer, hvor Evans og alle de andre bliver nødt til at satse stort og langt udefra – eventuelt i improviserede alliancer – hvis de skal fravriste Wiggins – eller Froome – den sejr, de lagde billet ind på i går.

Og stakkels Tony Martin. Verdensmesteren havde længe bedste mellemtid, men sluttede på en 12-plads, og det var ikke det, han havde udholdt en uges smerte for. Og lægen rådede ham til at stå af cyklen nu og få gips på. En brækket scaphoideum spøger man ikke med.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Brian Pietersen

jeg tror ik på doping er ude af cykelsporten før man straffer folk, ved at smide dem helt ud af sporten, fratager dem samtlige præmiepenge osv....

Jeg synes det er ømt og utilstedeligt at feks høre på tv2 kommentatorerne snakke om doping.

det viser bare at man ik vil af med doping, og dermed er der mange der ik gider støtte dn sport.

desuden synes jeg det er noget lort at vi lærer vores børn hvordan de skal komme frem i verden, ved snyd og bedrag, og det kan betale sig.

Brian Pietersen

englænderne havde ellers en god regel, taget for doping = ingen adgang til OL, den har de så lige forkastet, nok fordi de ellers ingen ryttere havde, men så må cykelsporten bare holde sig væk til den er ren.

hvor svært kan det være ??

Jørgen Rygaard

Sidst england havde så stærk en enkelstartsrytter hed han David Millar og hvad var det lige der skete for ham. Man må håbe nogen laver en "floyd landis" ellers bliver det her da årtiers kedeligste tour. Lige dope til alle.

Simon H. Petersen

Selvfølgelig er cykelsporten befængt med doping. Hver gang der kommer en afsløring skal man tænke på, at denne rytter har været dopet og kørt lige op med sine konkurrenter eller måske endda slået af disse. Lance Armstrong er f.eks. cyklet fra masser af konkurrenter der er blevet nappet for doping. Dette kræver enten et talent der ikke kan begribes eller at han selv har haft kanyler i armene før de afgørende etaper i TdF.

Dette er i min optik et meget stærkt indirekte bevis på, at doping er meget udbredt i denne sport.

Min overbevisning er dog også, at doping er sat i system i andre sportsgrene, men jeg kan ikke regne ud hvorfor der ikke er så mange afsløringer her.

/Simon

Jørgen Rygaard

Bjarne Riis sagde altid temmeligt afslørende : jeg er aldrig blevet testet positiv ! Det er det det handler om , lige til grænsen. Derfor blev Contador nappet med 0,0000000001% i blodet. Stikprøvekontrol er ikke så effektiv som den obligatoriske test af etapevinderen i et løb, der dukker dog jævnligt dopede atleter op og vent bare og se i London. Mit gæt vil også være at Wiggins kører OL på dispensation, for han stinker langt væk af snyd. Man slår ikke Cancellara i topform med et minut !

Carsten Hansen

Det er eponerende at se på !

Det er helt fantastisk hvad man kan opnå, med træning og en diæt af havregryn og skummetmælk.

Jeg forstår ærlig talt ikke denne idelige dopingdebat. Man skulle dog tro, at det ville være muligt, for nogle fysiologer at fastslå, hvor vidt det er menneskeligt muligt at gennemføre så umenneskelige anstrengelser som et stort etapeløb er. Eller om det kun kan ske på 'stimulanser'.

Stort set alle de mest fremtrædende cykleryttere i de sidste 25 år, er blevet knaldet for doping. (På nær Armstrong, hvilket ikke betyder, at han ikke også har været dopet).

Da jeg for 55 år siden bevægede mig på juniorplan i en amatør cykleklub, var det store samtaleemne 'spanske fluer', amfetamin, som kunne fås i Spanien. Hvem vil fortælle mig, at fænomenet er helt forsvundet,.

Wiggins og hans 'fucking wankers' er en ynk at høre på.