Baggrund
Læsetid: 3 min.

Skååål, kære læser!

Gin, rom, øl, vin, snaps, cognac og champagne. Informations læsere elsker tilsyneladende alkohol og drikker markant oftere end den gennemsnitlige dansker. ’Selvfølgelig,’ siger livsstilsekspert
Kultur
16. juli 2012

Hvis du læser det her, så er der en god sandsynlighed for, at du drikker mere alkohol end gennemsnittet. Ifølge tal fra Index Danmark, som udarbejdes af Gallup, er Informations læsere nemlig glade for alkohol. Meget glade. Blandt andet svarer hele 44,2 procent af dem, der læser Information, at de drikker rødvin en til to gange om ugen eller oftere.

På landsplan svarer kun 27,8 procent det samme. 53,9 procent drikker champagne en til fem gange pr. halvår eller oftere – det samme gør kun 23,3 procent af hele befolkningen. Mønstret går igen inden for snart sagt alle typer af alkoholiske drikke. Vodka, gin, øl, cognac, hvidvin, snaps, bitter og sherry.

»Det overrasker mig på ingen måde,« siger livsstilsekspert Anne Glad, som er strategisk direktør i reklamebureauet Envision:

»Vi ved, at de veluddannede drikker mere end de lavtuddannede. Når veluddannede mødes i sociale sammenhænge, så er der meget ofte alkohol indblandet. Det ville jo nærmest være underligt, hvis ikke der blev serveret vin til en middag. Eller hvis to par skulle sidde og dele én flaske. Det ville blive opfattet som et socialt fejltrin – et brud på normerne,« siger Anne Glad.

Informations læsere hører også til dem, der godt kan lide at vide noget om alkohol – og dele ud af denne viden, vurderer hun:

»Man vil gerne vise, at man kan lave sådan en komplet middag med velkomstdrink, vin og cognac. Det giver social anerkendelse. Man kan måske også lide at blære sig med sin viden om alkohol. Til hverdag drikker man den billige vin fra Netto, men når der så er gæster, så finder man alverdens underlige aftapninger frem. Nogle har nærmest et forhold til vinbonden – og har været nede og besøge ham i Sydeuropa,« siger Anne Glad, som har talt sig varm:

»Og serverer man en rom, er det ikke en Bacardi. Så er den 16 år gammel og fadlagret fra Cuba. Man vil hellere have en mindre bil – og så have et forbrug, som virker dybsindigt. Blandt andet af alkohol,« siger hun.

Alkoholikere iblandt

Kigger man i den daglige avis, vil man også finde relativt mange vintilbud på siderne. Der er i øvrigt også annoncer for behandlingstilbud for alkoholikere – blandt andet reklamerer Behandlingscenter Tjele med mellemrum på avisens forside:

»Der vil formentlig være mange alkoholikere, der læser Information. I det segment færdes man i miljøer, hvor alkohol er til stede. Og det er fuldt ud accepteret at være fuld, også selv om man bare er til et middagsselskab,« siger Anne Glad, som også fremhæver statistikken for lys øl som et tegn på dette.

Hver anden Informationslæser drikker af og til lys øl. Det samme gør kun 31,6 procent af hele befolkningen: »Når Informations læsere også drikker flere lyse øl end gennemsnittet, så kan det være, fordi der er nogle, der har valgt en sundere livsstil. Men det kan altså også være fordi, der er mange tidligere alkoholikere iblandt.«

At informations læsere drikker flere specialøl end gennemsnittet overrasker nok de færreste, men også i statistikken for helt almindelig pilsnerøl ligger man højt:

»Der er fredagsbar og måske også en mødekultur, hvor man holder fast i at drikke øl. Og så er Informations læsere store kulturforbrugere. De tager til jazzfestival og andre koncerter, hvor man drikker øl.«

Den eneste statistik, hvor Informations læsere ligger under landsgennemsnittet, er den for alkoholsodavand og blandingsprodukter. Eksempelvis drikker omkring 20 procent af befolkningen af og til Bacardi Breezer og Smirnoff Ice. Det gør kun 10 procent af Informations læsere. Også når det kommer til Summersby Cider, ligger Informations læsere markant under gennemsnittet:

»Det er jo det poppede valg. Og tilmed et valg, der er skabt gennem markedsføring. Man siger, at det kun er 10 procent, der er såkaldt ’bevidste forbrugere’, men en stor del af dem vil være at finde blandt Informations læsere – og de vil ikke påduttes noget gennem en voldsom markedsføring. Bacardi Breezer og Smirnoff Ice er også historieløse produkter, så der er ingen point at hente ved at drikke dem,« siger Anne Glad.

Lidt efter tilføjer hun:

»Alkoholsodavand er desuden designet til mennesker, der ikke bryder sig om selve smagen af alkohol – den er fuldstændig dulmet af sukker og smagsstoffer. Og vi har jo efterhånden fået konstateret, at Informations læsere godt kan lide alkohol.«

Serie

Skål, Danmark

Vi drikker Gammel Dansk til rundstykkerne, rødvin til osten, fadøl til fodbolden og Cult Shakers til de bankende basrytmer i byen. Stort set alle voksne danskere hygger sig med alkohol – men hyggen har en slagside. Over 3.000 danskere dør hvert år af alkoholisme, hver fjerde trafikdrab skyldes spritkørsel, og behandlingen af alkoholrelaterede sygdomme koster årligt samfundet over tre milliarder kroner.

Spørgsmålet er, om glæderne ved alkoholen er omkostningerne værd – eller om flaskehalsen peger på en syg alkoholkultur.

Seneste artikler

 • Ølhunden glammer

  17. juli 2012
  Når ’den sidste øl’ er drukket, opstår der et tomrum, som skal fyldes ud, og det kræver en kulturændring. Fordømmelse af alkoholen med entydigt fokus på skadevirkningerne er ikke konstruktivt i forhold til at skabe en sådan ændring.
 • ’Tag dit glas, min ven’

  14. juli 2012
  Danskerne har sunget drukviser siden middelalderen. Nogle er platte – andre er direkte dumme. Information har været på jagt efter de værste – og mødt Svend Nielsen i en kælder under Dansk Folkemindesamling
 • ’Nu sidder de fleste og drikker mælk’

  13. juli 2012
  Alkohol er så godt som forsvundet fra de fleste arbejdspladser. Ikke engang på bryggerierne drikker man i dag en øl til frokost. Alligevel er vores alkoholforbrug stadig det samme – for i takt med at arbejdslivet er blevet tørlagt, er vores festkultur blevet mere våd
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Artiklen mangler noget væsentligt: Illustrationen!

Her må man ty til papirudgaven for at få bekræftet fakta eller fordomme om Informations læsere.

Kilden skulle være: Index Danmark/Gallup

Så gik man her og troede, at Information var en avis for den mere begavet og selvstændigt tænkende del af den danske befolkning. Men nej, jeg tog fejl.
Jeg kunne lige så godt læse Politiken...

Det er da rystende at se jer akademikers hykleri! I har så travlt med at hæve jer over pøblen, som I anser for ukultiverede, fordomsfulde og konforme. Men I er ikke en pind bedre selv! I er f.eks. lige så racistiske og fordomsfulde som "Brian" fra Vestegnen. Ja, nogle af jer er så mere ærlige end andre:
http://www.information.dk/305224
Også på alkohol-området er I nogle hyklere! I ser ned på de ukultiverede arbejdere, der sidder på bodegaen eller centerpubben og nyder en øl efter arbejde. Men I må gerne hælde 3, 4, 6 flasker vin ned på en aften. En dyr en af slagsen - ikke det der pøbelvin på karton fra Netto. I hvert fald ikke når jeres akademiske omgangskreds er potentielle vidner.
Alkohol som social omgangskreds - I er ikke en pind bedre! I går sygeligt op i social status, at være som alle andre, og for at blive anerkendt for at "gøre det rigtige". For hvorfor være selvstændig, når man kan være som alle andre? Var det ikke på tide at sætte noget ord bag handling, bruge frontallapperne, og begynde at være sig selv, i stedet for bare at gøre som flertallet? For at blive anerkendt, og for at få/beholde "venner"?

Kan det virkelig passe, at en 22-årig arbejderknægt som mig, i øvrigt med en ASF, skal belære jer veluddannede om basale, menneskelige kompetencer?

Soren Andersen

Halløja! Så giver det pludselig god mening at informations læsere konstant brokker sig over at sundhedssektoren er for dårlig.

Niels Mosbak

Hej - det er jer andre der tales om - jeg drikker nemlig ikke;-)