Læsetid: 7 min.

Da statspolitiet jagtede bolsjevik-agenter

Mystiske nordmænd med penge på lommen, småfede tyske kurerer og russiske arbejdere med opskrift på en Helvedesmaskine... Statspolitiet havde nok at se til i de urolige år efter Første Verdenskrig
De to danske revolutionære Thøger Thøgersen (2. fra venstre) og Marie Nielsen (4. fra venstre) sammen med oprørske tyske matroser fotograferet under den tyske novemberrevolution i 1918, hvor revolutionære soldater- og arbejderråd overtog magten. Dette foto havde en mystisk nordmand på sig, da Statspolitiet anholdt ham.

De to danske revolutionære Thøger Thøgersen (2. fra venstre) og Marie Nielsen (4. fra venstre) sammen med oprørske tyske matroser fotograferet under den tyske novemberrevolution i 1918, hvor revolutionære soldater- og arbejderråd overtog magten. Dette foto havde en mystisk nordmand på sig, da Statspolitiet anholdt ham.

9. juli 2012

Den 22. november 1918 skyggede to betjente fra opdagelsespolitiet på baggrund af et anonymt tip nordmanden Sigurd Simmensen, der ankom til København »med Damper fra Kristiania«. Det fremgår af en rapport skrevet af den nidkære politiassistent Sigurd Tage-Jensen, der året efter skulle avancere til inspektør i Statspolitiet.

Et særligt fokusområde for Tage-Jensen og hans mange meddelere i datidens yderligtgående grupper og partier var de udenlandske agitatorer og agenter. De rejste ofte illegalt ind i landet medbringende penge, propaganda og af og til direkte ordrer. Typisk førte det til hurtig anholdelse og udvisning, når politiet greb ind.

Fra politiet i Kristania, som Oslo hed dengang, havde Tage-Jensen fået oplysninger om, at Simmensen »var Stifter og Leder af Arbejderpartiet«. Tage-Jensen modtog også oplysninger om, at Simmensen var ude på »at træffe Aftale med de herværende revolutionære Kræfter om en fortsat direkte Aktion«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Allan Ⓐ Anarchos
Allan Ⓐ Anarchos anbefalede denne artikel

Kommentarer

Og PS: Hvis vi skal få skrevet de næste kapitler 100 år tidligere end de ovenstående, så vær med til at presse på for aktindsigt også om vores nyere overvågede politiske hverdag. Med få klik kan du herfra sende en PET-ansøgning om aktindsigt. Prøv det!