Nyhed
Læsetid: 3 min.

Hun tilførte kvindebevægelsen energi

Forfatteren, debattøren og ikke mindst rødstrømpen Suzanne Giese er død. Hun blev 66 år
Kultur
30. juli 2012
Susanne Giese i 2010. Hun døde lørdag 66 år gammel.

Susanne Giese i 2010. Hun døde lørdag 66 år gammel.

Susanne Mertz

Suzanne Giese var så heldig at være ung på et tidspunkt i historien, hvor ungdommen blev vævet sammen med den danske kvindebevægelse i 1970’erne.

For kvindebevægelsen var ikke blot forrige århundredes måske mest succesrige og vigtige bevægelse.

Suzanne Giese, som døde lørdag efter kort tids sygdom, blev en ledende skikkelse i rødstrømpebevægelsen.

For Suzanne Giese begyndte det hele kort efter aktionen på Strøget den 8. april, hvor en række rødstrømper – iklædt parykker, ballonbarme og bh’er uden på tøjet – gik op ad Strøget for til sidst at smide hele udklædningen på Rådhuspladsen i skraldeposer med påskriften »Hold Danmark ren«.

Suzanne Giese læste interesseret om aktionen i avisen, og da hun kort efter så et opslag på Arkitektskolen om, at der ville blive afholdt et offentligt rødstrømpemøde på skolen, mødte hun op sammen 200 andre af samme køn i Kunstakademiets store sal.

»Derfra står aftenen den dag i dag i et helt særligt lys for mig, for den var skelsættende ikke bare for mig – den banede simpelthen vejen for et nyt liv, en ny identitet, et nyt syn på livsvilkårerne og på kønnet – intet mindre. Det er ikke tit, man oplever en sådan jordskredsagtig begivenhed, der sker måske én eller to gange i dit liv, måske aldrig. For mig er der et før og et efter den dag, ja den føltes nærmest som en genfødsel,« som Suzanne Giese skrev for to år siden i erindringerne Med verden i lommen.

Tre år senere stiftede Suzanne Giese sammen med sin daværende mand, Claus Clausen, forlaget Tiderne Skifter, og som redaktør sørgede hun for, at landets bogreoler aldrig løb tør for kvinde- og kønspolitiske bøger.

Men ud over at udgive andres bøger skrev Suzanne Giese selv en række romaner, kronikker og essays. Der især – men langtfra alle – havde kvindebevægelsen og feminisme som sit omdrejningspunkt. Med verden i lommen« fra 2010 beskrev vejen fra yndig pige fra Østerbro til ikonet for den kompromisløse rødstrømpebevægelse. Heri skrev hun, at rødstrømperne ikke bad om lov til at gøre noget andet end deres mødre, de gjorde det bare.

Vi skal pumpe energi i det

»Vi still ede krav om en omfattende ligestilling, som endnu ikke havde været til stede, og det gjaldt alt fra ændring af ægteskabsloven til ligeløn og fri abort, afskaffelse af enhver form for diskrimination på arbejdsmarkedet, i institutionerne, ja, selv i Folketinget, alle vegne hvor kønnene færdedes. Vi krævede fædrene tilbage til familien … Vi kritiserede kulturlivet for at diskriminere kvindelige kunstnere. Og vi skrev artikler og bøger og gik på gaden for at demonstrere i ét væk, så de politiske magthavere aldrig glemte os. I det årti og de efterfølgende trådte kvindekønnet ud af usynligheden, tavsheden og medgørligheden og ind på samfundsscenen og opnåede på kort tid en indflydelse og en magt som aldrig før. I 70’erne støbtes formen til fortællingen om den moderne kvinde«.

Suzanne Giese har skrevet om den moderne kvindes kvaler med både at kravle op ad karrierestigen og samtidig være der, når ens børn kravler rundt på stuegulvet.

Og hun har bidraget til bogen Kvindekampens døtre, hvor hun sammen med en af sine to voksne døtre så tilbage på rødstrømpebevægelsen og dens betydning for såvel mænd som børneopdragelse.

Bente Hansen husker i dag Suzanne Giese fra den gang i 1970’erne, hvor de kæmpede sammen på barrikaderne i kvindebevægelsen.

»Suzanne hørte til ildsjælene og var blandt andet med til at starte kvindefestivalerne i Fælledparken, som blev en kæmpesucces i mange år. Hun havde det der drive, en energi, hun var god til at sprede. Hun sagde: ’Vi skal have nogle cykelpumpearrangementer, så vi får pumpet energi i bevægelsen’,« fortæller Bente Hansen.

Suzanne Giese blev 66 år.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Robert Ørsted-Jensen

Må hendes minde stå stærkt og overleve hende selv

Så tavs de sædvanligvis højtråbende såkaldte feminister er - denne pragtfulde kvindes efterdømme har bedre fortjent - men de gode ord og tanker skal nok komme fra os mænd, der stadig kan huske kampene - ikke fra de unge eller bedagede medsøstre ...

Hans Jørgen Lassen

Lidt mærkeligt, når folk dør.

Jeg havde en diskussion med Suzanne i Politisk Revy tilbage i, ja, det er sgu så længe siden, men det har nok været i begyndelsen af halvfjerdserne.

Henrik L Nielsen

Hun bidrog væsentligt. Jeg håber andre bringer faklen videre.

Kristina Jensen

Jeg har aldrig hørt om hende før og jeg må indrømme, at det som hun mindes for, ikke er noget jeg anser for mindeværdigt.

Jon W Leonon

'Kristina Jensen siger:
Jeg har aldrig hørt om hende før og jeg må indrømme, at det som hun mindes for, ikke er noget jeg anser for mindeværdigt.'

Shame on You !!
Suzanne Giese var en Kvinde der både råbte højt
OG KÆMPEDE for Kvindens ligestilling i det Danske samfund, dengang der VIRKELIG var grund til at gøre det !

Om der skulle sidde nogle Kvinder derude der synes at Danmark er et af de bedre lande at være Kvinde i :
Send en lille tak til Suzanne Giese og de andre modige Kvinder fra hendes generation der fik sat en stopper for fortidens Patriarkalske samfunds-form !

Jon W Leonon

Til Kristina Jensen :
Hvis du søger på hendes navn i søgefeltet vil du finde
Suzanne's indlæg her på Informeren ..
Sjovt nok , eller 'mærkeligt nok', er der rigtig mange af dem der ikke har nogen kommentarer ..
For ofte var der ikke så meget mere at sige om et 'emne' når først Suzanne havde ytret sig om det .

Jeg vil savne Suzanne Giese's stemme lige så meget som jeg savner Anne Braads i den Offentlige Debat ..

Tja man kunne sige hun brændtet så meget for ligestilling at hun valgte at hive kvindernes gennemsnitsalder ned på mændenes niveau

Kristina Jensen

Jon W Leonon

Siden jeg har afvist dialog med dig, grundet du ikke kan finde ud af andres grænser, så bedes du holde dig fra at kommentere mit skriv. Din kujonadfærd er ikke overraskende, men vil blive fulgt op af sandheden om dens natur.

Kristina:

Ikke at jeg vil blande mig i jeres disputs, men er det ikke netop kujonagtigt, at nægte at debatterer med enkelte individer i en offentligt debat?

Og hvad er det for noget at bede nogen om ikke at kommenterer ens indlæg i en offentlig debat??? Har du meget høje tanker om dig selv?

Det er bare et eksempel på prima-donna-nykker ...