Læsetid: 6 min.

Afgrunden er en kvinde

Hitchcocks ’Vertigo’ er nylig blevet kåret som filmhistoriens bedste film af et internationalt kritikerpanel. Filminstruktøren og forfatteren Christian Braad Thomsen giver her sit bud på filmens betydning: Den beskriver kulturens kærlighedsbegreb som en thriller uden bund
Dødskys. I USA elsker de Hitchcock, fordi han kan filme en kærlighedsscene, som om det var et mord, mens de i Frankrig elsker ham, fordi han kan filme et mord, som om det var en kærlighedsscene.

Dødskys. I USA elsker de Hitchcock, fordi han kan filme en kærlighedsscene, som om det var et mord, mens de i Frankrig elsker ham, fordi han kan filme et mord, som om det var en kærlighedsscene.

23. august 2012

Det er sjældent, man får ret med 30 års forsinkelse – og så endda af de internationale filmkritikere, der nu endelig har kåret Alfred Hitchcocks Vertigo til verdens bedste film. Det har jeg sådan set vidst, at den var, siden jeg så den for første gang på Cannes-festivalen i Hitchcocks dødsår 1982: Jeg vaklede ud af biografen så rystet som aldrig før. Alle nye film på festivalen virkede håbløst forældede sammenlignet med Vertigo.

Hitchcock forstod det vanskeligste af alt, nemlig at skabe avantgardefilm i Hollywoods hjerte. Det blev han også rigeligt straffet for, idet Vertigo blev totalt jordet af tidens toneangivende kritikere: I Aktuelt affærdigede Bjørn Rasmussen den som »noget forskruet vrøvl«, i Berlingske Tidende kaldte Jørgen Stegelmann den »forkludret«, og i Information fandt Erik Ulrichsen den »ligegyldig«. Selv de bedste filmkritikere er ofte meget ringe vejvisere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu