Læsetid: 6 min.

Ghostwriterne kommer frem i lyset

Hvorfor skuffes vi, når vi hører, at John Faxe Jensen ikke skriver sine egne klummer, at Britney Spears ikke taster sine egne tweets, at Eivind Kolding ikke fører sin egen blog? Fordi ghostwriting peger på en moderne tabserfaring: Vi lever i en tid, hvor alle poserer, men vi længes sådan efter noget ægte
Hvorfor skuffes vi, når vi hører, at John Faxe Jensen ikke skriver sine egne klummer, at Britney Spears ikke taster sine egne tweets, at Eivind Kolding ikke fører sin egen blog? Fordi ghostwriting peger på en moderne tabserfaring: Vi lever i en tid, hvor alle poserer, men vi længes sådan efter noget ægte
27. august 2012

Denne artikel er skrevet af Rasmus Bo Sørensen, fremgår det af bylinen. Men som læsere kan I kun formode, det er rigtigt, I kan ikke være sikre. I kan vælge at tro på det, stole på det, anse det for overvejende sandsynligt, men dybest set aner I det ikke. Det er en tillidssag – og de senere år er tilliden blevet rystet.

Det begyndte i det små: Først lærte vi, at politikere ikke skriver deres egne taler, og at læserbreve ofte er forfattet af studerende; siden blev det klart, at også vores helte – atleterne, rockstjernerne, kendisserne – hyrer usynlige, professionelle penneførere til at nedfælde deres erindringer og biografier. Det chokerer os ikke længere, at fodboldspilleren Stig Tøfting, modellen Oliver Bjerrehuus, sangeren Stig Rossen, rejsekongen Stig Elling og politikeren Naser Khader alle har lagt deres livshistorier i hænderne på skyggeskribenter. At de har været personlige med andres ord. Vi ved, det er sådan, det er, og det er noget, vi må leve med. Så hvorfor rammes vi alligevel af en diffus skuffelse, hver gang vi får det bekræftet?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

øh, masser af universitets- specialer er skrevet på den måde, at en mand har dikteret det hans kæreste skulle skrive - efter at han først har skrevet det i hånden. Eller omvendt....

I rigtig gamle dage var der endda skrivemaskine-bureauer som tilbød at renskrive studenternes eksamens-specialer for dem.

Og endnu da jeg gik på uni i Aalborg i 1980erne skrev sekretærerne stadig forskernes, dvs. lærernes, forsknings-resultater rent. Og hvem ikke husker Kaj Holger i Krøniken diktere til frk. Mortensen?

Pointen er at denne form for ghost-writing altid har eksisteret - for et fåtal, bl.a. for direktører i 1950erne som fik deres sekretærer til at skrive slagsbreve, henvendelser til andre firmaer mv. for sig. Indenfor musikken var det kotyme at man sang nogle sange andre sange havde skrevet til en - indtil Beatles kom.
Men ingen er i tvivl om at I hurt myself today med Johny Cash er en Cash sang - også selvom den er skrevet af Nine Inch Nails.

Og ja, hvorfor skulle Britney Spears ikke have folk til at opdate sin twitter eller andre folk have det samme? De har så travlt at hvis de skulle svare på alle henvendelser de får, kunne de altså ikke gøre noget....end at svare på twitter beskeder... mv.

Og ang. Obama skriver han jo heller ikke sine egne taler, han kommer med gode ideer, måske et udkast til emner til en tale og så begynder taleskriveren at skrive talen. Selv Pave Johannes Paul II havde en taleskriver.

Og romantik-dronningen over den ande, Barbara Cartland, skrev jo heller ikke sine egne bøger vel. Hun lå bare i sin lyserøde chaiselong og udtalte til sine assistenter, at så tager vi den blå midte, den passer til røde slutning, som igen passer til den orange begyndelse. Og så indtalte hun alle sine bøger på bånd først - og så kunne hendes assistenter værsgo skrive dem ud....

Hvorfor har vi stadig den romantiske idé om en digter siddende i et sit loftsværelse ventende på den guddommelige inspiration (som aldrig kommer....!) Og hvorfor vil vi ikke anerkende at f.eks. Stig Tøfting eller Flemming Bamse Jørgensen ikke er nogen ørn til at skrive; derfor har de brug for en person som kan give dem stemme....

Steffen Gliese

Jeg blev da også skuffet for meget længe siden, da jeg fandt ud af, at Ella Fitzgerald ikke improviserede sine scat-tirader og fortolkninger.

Maj-Britt Kent Hansen

Malerier og skulpturer af anerkendte kunstnere bliver nu som tidligere ofte til overvejende ved "de ansatte/elevernes" indsats.

Og hvem har ikke været hurtig på aftrækkeren og sagt noget genialt i en kreds - uden at nogen tog notits, men i det øjeblik en anden "højerestående/højeretalende" gentog det - SÅ skal jeg love for, at der blev der klappet.

Ophavsret er yt og verden vil bedrages!

Søren Rehhoff

@Karsten Aaen

"øh, masser af universitets- specialer er skrevet på den måde, at en mand har dikteret det hans kæreste skulle skrive - efter at han først har skrevet det i hånden. Eller omvendt….

I rigtig gamle dage var der endda skrivemaskine-bureauer som tilbød at renskrive studenternes eksamens-specialer for dem.

Og endnu da jeg gik på uni i Aalborg i 1980erne skrev sekretærerne stadig forskernes, dvs. lærernes, forsknings-resultater rent. Og hvem ikke husker Kaj Holger i Krøniken diktere til frk. Mortensen?"

Ghostwriting er da ikke det samme som renskrivning, og det har heller ikke noget, at gøre med at fortolke andres sange.

Lis K. H. Montes

Pointen her er vel netop spørgsmålet om autensitet og integritet.. men også at vi gerne accepterer bedraget i at vi ved, det ikke er Barak Obama der blogger, og de ved, at vi ved..altså accepterer vi gensidigt skuespillet, fordi det alt andet lige stadig giver mening at blive underholdt. Og Klodshans, der kan svare for sig har stadig gode kår (som altid), for publikum er ikke dumme, vi kan godt høre forskel.

En biografi skrevet af personen selv, kaldes ofte en selvbiografi.

En selvbiografi skrevet af trediepart, er svindel ... betegn den dog biografi.

Hvorfor er det svært ?

Min autenticitetslængsel er så stor og så ægte, at jeg ikke vil leve med en autenticitets-illusion.

Lise Lotte Rahbek

Hvis de kendte ikke har tid til at twitte- så kan de vel for pokker bare lade være.
Hvis nogen ikke har tid til at skrive en selvbiografi - så lad dog være.
Hvis man ikke har tid til at tænke sine egne tanker, kan man jo bare lade en anden gøre det.

Verden bliver kedeligere, mindre ægte og vi vænner os til bedraget.
Det er da ikke særlig fedt, synes jeg.

Harald Christiansen

Det er vel for dælen heller ikke Meier selv der langer speltbrød over disken, det har han underbetalte teenagere til.

Mascha Madsen

Trist om politikkerne bare er tomme stafager hvorpå man hælder ideologisk indhold, jeg er ikke ligeglad med individdet, spin I. LEE attwaters betydning er helvedes håndlangeri, og at gøre alle til en ligeyldig masse som I Enhedslisten ,Nej tak også.. MENNESKER skal kunne mærkes som levende og unikke og fællesskabet skal ikke bygge på pligt til lighed ,men kærlighed og gensiddig omsorg, individuelle udfoldelsesmuligheder og kærlighed til medmennesker og opbakning... Til hvert eneste menneskes optimale udvikling. #eg vil mærke ægtheden I en politikker, rygraden og også viljen til at gå imod kollektivet om nødvendigt, det mod skal den enkelte have. Og derfor kan jeg lide den dejlige Cekin hun lyser af varme og medmenneskelighed og vil kæmpe for de svageste, og selv om jeg ikke er enig med hende så respekterer jeg hende især for hendes ægthed...og solidaritet ..... Og her kan jeg godt tørre røv I De blå taler og dermes vise hvad jeg mener om deres hjertevarme for de der ikke er deres nærmeste !
ud med alle pseudopolitikkere...stå ved dig selv og lad dig ikke opsluge af partiernes konformiteter og sammenflyd !