Nyhed
Læsetid: 3 min.

Habermas: Europa har kurs mod overfladisk demokrati

Angela Merkels krisepolitik er ’en-dimensional’ og lader nationale interesser blokere for en afgørende løsning på eurokrisen, mener den tyske filosof Jürgen Habermas, der efterlyser politisk vilje og mod til at skabe et forenet og demokratisk Europa
Det er lederen af Tysklands socialdemokratiske parti, PSD, der har opfordret filosoffen Jürgen Habermas til at give et indspark til SPD’s politik.

Det er lederen af Tysklands socialdemokratiske parti, PSD, der har opfordret filosoffen Jürgen Habermas til at give et indspark til SPD’s politik.

Thomas Peter

Kultur
7. august 2012

Europa har brug for et seriøst kursskifte, der skal rette op på det truende demokratiske underskud i Den Europæiske Union. Sådan skriver den aldrende tyske filosof og supereuropæer Jürgen Habermas i et nyligt publiceret indlæg med titlen Indvending mod facadedemokratiet i den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Habermas mener, den tyske kansler Angela Merkel har et væsentligt ansvar for krisens forværring, fordi hun savner politisk mod.

»Forbundsregeringen mangler mod til at overvinde en status quo, der er blevet uholdbar. Det er grunden til, at eurozonens situation trods omfangsrige redningsplaner og utallige krisemøder er blevet kontinuerligt forværret i de forgangne to år,« skriver Habermas og hans to medforfattere, økonomen Peter Bofinger og filosoffen Julian Nida-Rümelin.

Europa risikerer af samme årsag at stagnere i et »facadedemokrati«, skriver de tre forfattere, der i utilslørede vendinger bebrejder Angela Merkel og hendes regeringskabinet, at krisen er blevet forværret. Først og fremmest fordi den konservative Merkel fejlagtigt har diagnosticeret den manglende finansdisciplin i de kriseramte lande som krisens egent–lige årsag og følgelig har forsøgt at bekæmpe den ved at gennemtvinge drastiske sparetiltag i lande som Grækenland.

Ny europæisk forfatning

Ifølge Habermas har Merkels strenge sparepolitik karakter af en »en-dimensionel terapi«, hvis eneste resultat er at forhøje kriselandenes budgetomkostninger.

»Denne selvforstærkende destabilisering kan i al væsentlighed spores tilbage til, at strategierne for at tæmme krisen ikke har været tilstrækkeligt vidtrækkende med henblik på at styrke de europæiske institutioner,« lyder analysen hos Habermas.

I løbet af krisen har politikerne med en vis resignation indrettet krisestyringen på markedets præmisser, men det er politikerne selv, der har svigtet, mener Habermas, der opfordrer de folkevalgte til at »generobre magten«. Situationens alvor taget i betragtning er det derfor på tide at skrotte provisoriske løsningsmodeller i form af stadigt højere krisepakker og i stedet styrke den europæiske integration på afgørende vis. Som det største donorland bør Tyskland i stedet indkalde til en forfatningskongres i EU-regi med henblik på at udarbejde en europæisk forfatning med tilstrækkelig demokratiske legitimation.

»Med et positivt møderesultat kan de europæiske befolkninger genvinde den suverænitet, som for længst er blevet stjålet af ’markederne’«, lyder anbefalingen fra Habermas.

Spøgelsesagtigt parallelunivers

Kun ved at allokere yderligere magtbeføjelser til Bruxelles, kan Europa for alvor gøre op med det »spøgelsesagtige parallelunivers« i skikkelse af de investeringsbanker og hedgefonde, det indtil nu af egennyttige hensyn er lykkedes at inddæmme tilløb til demokratiske beslutningsprocesser. Hvis markedernes dominans skal indskrænkes, er det imidlertid nødvendigt med en udvidelse af EU’s magtbeføjelser. Nationale parlamenter har vist sig at være ude af stand til at arbejde sammen om en gangbar krisepolitik.

For Habermas har krisens forværring i de seneste par måneder således atter tydeliggjort, at nationale interesser i de enkelte medlemslande, herunder Tyskland, udgør den væsentligste forhindring for en snarlig løsning på krisen. I store stræk udebliver de nødvendige tiltag, fordi kriseregulering og europæisk integration vurderes negativt i de enkelte medlemslande. Både kreditor- og gældsramte lande har ladet hensynet til Europa feje bort af nationale interesser. Dermed sættes hele kontinentets politiske fremtid på spil.

»En økonomisk magt i EU’s størrelsesorden eller i det mindste eurozonen kunne i den henseende overtage en avantgardefunktion. Kun med et betydeligt skridt mod mere europæisk integration kan fællesvaluta overleve uden en endeløs række af hjælpetiltag, der set over længere tid vil overbelaste solidariteten mellem valutazonens europæiske folkeslag, både hos donor- og modtagerlande,« skriver Habermas og vender sig samtidig mod ideen om Europas forenede stater.

»De europæiske befolkninger må lære, at deres socialstatslige samfundsmodel og den nationalstatslige mangfoldighed af kulturer kun kan opretholdes i fællesskab. De må forene deres kræfter, hvis de overhovedet ønsker indflydelse på verdenspolitikkens dagsorden og på løsningen af globale problemer. At give afkald på europæisk enhed vil være ensbetydende med en afsked med verdenshistorien.«

Valgkamp i Tyskland

Med sit opråb om yderligere europæisk integration på demokratiske præmisser befinder Habermas sig atter på velkendt territorium. I en række tidligere skrifter har Habermas gjort sig til talsmand for en udvidet europæisk forfatning, der kræver tilsidesættelse af nationale interesser. Denne gang har den 83-årige frankfurter-filosof imidlertid valgt at blande sig i debatten om eurokrisen på direkte opfordring fra den socialdemokratiske formand Sigmar Gabriel.

Som et led i forberedelserne til næste års valgkamp har Gabriel bedt SPD-medlemmet Habermas om at levere et programmatisk indspark til det kommende socialdemokratiske regeringsprogram. Gabriel har blik for, at Europas fremtid utvivlsomt vil blive hovedtemaet ved næste års tyske valg. Om Habermas’ opfordring til at sætte sig udover de nationale interesser vil vække genklang hos hans landsmænd, er imidlertid mere tvivlsomt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jürgen Habermas Nej tak du..

Lise Lotte Rahbek

"Et forenet og demokratisk Europa..."

Deja-vu.

DET har vi vistnok hørt om i snart 40 år og det føles ikke en skid nærmere nu end dengang.

Hvordan kan den allerede eksisterende mangel på demokrati i EU blive til 'et truende demokratisk underskud' ?

Lise Lotte Rahbek

Der står en del vrøvl i den artikel. Måske er det derfor journalisten betegner Habermas som 'aldrende'.

At give afkald på europæisk enhed vil være ensbetydende med en afsked med verdenshistorien.

Heh. Nåmmen så må den jo skrives om, ikk.

Benjamin Bach

Kun ved at allokere yderligere magtbeføjelser til Bruxelles, kan Europa for alvor gøre op med....

1) Påstande, der starter med "kun ved at...", starter dårligt.

2) Allokering af magten i Bruxelles fjerner den fra de folkelige demokratier og åbner op for at de store kapitalistiske interesser kan manipulere magthaverne gennem en effektiv, central lobbyisme. At allokere endnu mere magt i Bruxelles virker som en absurd løsning.

3) Hvis problemet er store investeringsbanker med for meget at skulle have sagt, så split dem op: Det er derfor, der findes anti-monopol lovgivninger... ingen virksomhed skal blive så stor, at den ikke længere ligger under for markedskræfterne. Hvis problemet er hedge-fonde, så forbyd den form for finansiel handel. Og hvis der står et EU direktiv om frie markeder i vejen, så lav det om.

Niels-Holger Nielsen

En frankfurter med det hele, tak.

Habermas er købt og betalt.

Habermas er tildelt Holberg-prisen på fire millioner kroner.

Holberg gjorde jo spas ud af det pompøse og den indbildt lærde.

Den norske regering indstiftede i 2003 Holberg-prisen, der er lagt i hænderne på Bergen Universitet. Økonomiprofessor Flåm sagde, at et fjerderangs miljø, frå tredjerangs fakultet, innan andrerangs universitet, skal dela ut prisar er merkeleg.

Per Torbensen

Europa er allerede et facade demokrati Hr.Habermas,kom nu ud i virkeligheden og få lidt frisk luft.

Henrik Bjerre

Det centrale her er ikke om Habermas har ret eller ej, men at politikerne beder om et akademisk indspark der vil noget. Jeg misunder vores store nabo i syd at de ikke i samme grad er domineret af "selvfede" politikere, journalister og taenketankere.

Et spoergsmaal til Troels Heeger: Kan der gisnes lidt om hvad Habermas mener med:

"Ifølge Habermas har Merkels strenge sparepolitik karakter af en »en-dimensionel terapi«, hvis eneste resultat er at forhøje kriselandenes budgetomkostninger."

Vi ved jo, at det kan vaere naesten umuligt at forstaa hvad Habermas egentlig mener - og at vi skal antrenge os godt og grundigt for at hoere ordentligt efter - men det er netop hans og Frankfurter Allgemeine's kvalitet - denne anstrengelse har ofte den bivirkning at vi begynder at taenke os om.

Morten Rasmussen

Så hopper Habermassen i sofaen igen...

Historien har vist at kapitallogikken er en blindgyde der ingen vegne fører, eller er EU i virkeligheden kapitallogikkens våde drøm?

Niels Engelsted

Habermass har selvfølgelig ret. Det er svært for mig at forstå, at man ikke går ind for mere demokrati og mere fællesskab--og og ikke mindst større muskler, der kan matche oligarker og finansmarkeder--i Europa.

I stedet sidder vi i vores huler og skuler, og bekræfter som pryglede hunde hinanden i at de narrer os, som om, at de ikke allerede havde narret os. Bare vent, når det hele bryder sammen i ragnarok--hvad det jo sagtens kan--så vil folket rejse sig og alt blive godt igen. Min bare!

Habermass har ret i to ting: Den ene, at det er markedskræfterne, der har magten også i Bruxelles korridorer. Og det andet, i at politikerne bør tage magten tilbage. Som det er nu, er det som han siger et facadedemokrati. Sådan har det været længe, men det betyder jo ikke, at man ikke skal gøre noget ved det. Om omvæltningen skal komme fra de enkelte nationalstater, eller centralt i EU, er vel egentlig et fedt, hvis det bare det angår alle og så kan man vel ikke rigtigt komme uden om EU. Men det nok naivt, at tro, at politikerne alene kan stille noget op i den bureaukratiske struktur der er blevet skabt i magtens korridorer. Desværre ser det ud som om, at ansvaret ligger hos folket og den enkelte må stille sig selv spørgsmålene, hvad vil du? Hvad tror du på? Hvad gælder det om? Hvordan vi gør, er så der problemet opstår og der hvor demokratiet bør virke, ikke markedskræfterne.

Niels Engelsted:
Hvem er vi? Jeg tror at en hel del modstandere af projektet bruger energien på at arbejde politisk for sagen - istedet for (som du?!) at sidde og skule i egen hule og agitere for flere muskler til teknokratiet.

I bund og grund tror mange EU-modstandere vel mere på lokalisering, på lavere magtdistancer, mindre bureakrati og en noget anden global rolle til Europa end denne unionskonstruktion indtager/sigter mod. Og dermed også en anderledes måde at bekæmpe omnipotente oligarkier og forstyrrede finansmarkeder på.

Ole Chemnitz Larsen

Facadedemokrati

Nok relevant at sondre mellem den formelle facade.

Og fakta bag facaden, hvis man ønsker indblik i virkeligheden.

.

Søren Kristensen

Det er med EU lidt lige som med esperanto, idéen er god nok.

Niels Engelsted

@Peter Jensen, hvordan syntes du så selv det går?

Nåh, godt ord igen. Jeg følte mig også ramt.

randi christiansen

Igen - ligesom med Poul Nilsons indlæg 6/8 hvor han kloger sig om ´danskernes mentalitet´ - fyldt med sympatiske tanker.

"Hvis markedernes dominans skal indskrænkes, er det imidlertid nødvendigt med en udvidelse af EU’s magtbeføjelser. Nationale parlamenter har vist sig at være ude af stand til at arbejde sammen om en gangbar krisepolitik."

Ja, det nødvendige samarbejde har trange kår. Dengang man - ovenikøbet under socialdemokratiske regeringer - efter murens fald deregulerede finansmarkederne og dermed yderligere befæstede storkapitalens magt, skete det hen over hovedet på befolkningerne, og man mistede for alvor folkelig legitimitet.

Hvordan denne katastrofale fadæse kan oprettes ? Man kunne jo begynde med for alvor at advokere for miljø-og socioøkonomisk retfærdighed og bæredygtighed. Forklare, hvorfor det er af afgørende nødvendighed, at magten over fællesskabets ressourcer bliver givet tilbage til fællesskabet. Tilbagetage den magt, man i 89 gav til finansmarkederne. Så begynder det at ligne noget.

Kan man ikke samarbejde om så indlysende en opgave, er det svært at have tillid til, at der overhovedet er noget samarbejdspotentiale.

Niels Engelsted:
Det går vel ganske som planlagt, i og med at udviklingen fortsat bestyres af unionskonstruktionen og dens ganske skueprocesuelle 'kamp' mod oligarkierne og finansfantasterierne.

Randi Christiansen:
"Kan man ikke samarbejde om så indlysende en opgave, er det svært at have tillid til, at der overhovedet er noget samarbejdspotentiale."

Måske har betingelserne (og dermed formen) for samarbejdet meget stor betydning for hvad der (mellemfolkeligt) kan lade sig gøre. Og så længe at de brede befolkninger både kvali- og kantitativt er så ganske ringe repræsenteret i de besluttende fora, kan vi jo reelt intet vide herom. Men vi kan nok formode at befolkningerne holdes grundigt ude af demokratisk træning, hvilket næppe bedrer sagen.

morten hansen

Frankfurterskolens guru taler med to tunger og puster med mel i munden. Og så modsiger han sig selv.

Men det viser ret tydeligt, hvor i venstrefløjens dilemma består i dag: de gør sig til fortaler for et totalitært tiltag og gør sig dermed til en del af problemet i stedet for at modgå med løsninger.

Habermas er blevet til en ronkedor. Han mener, at demokratiet er blevet overfladisk, og så vil han opløse det selvsamme ved at give flere beføjelser til det udemokratiske meta-statslige, metastasiske projekt Europas Forenede Stater og en egentlig forfatning, der stækker nationalstaterne som værn mod Imperiet og dets overgreb.

Som alle super-intellektuelle marxister har han et problem. Hans analyser tilhører det 20 århundrede med dets mislykkede sociale eksperimenter, socialismen-kommunismen og nazismen. Den sofistikerede fascisme, derimod, har mere vind i sejlene. Det udbrud, den tumor, som den antog karakter af i 2. Verdenskrig blev bortopereret. Til gengæld metasterede den, og nu findes den overalt som korporatisme. Tydeligst af alle steder i EU.

Hvordan de folkevalgte skal generobre magten i en korrupt mastodont-organisation, er ret gådefuldt. Det leverer Habermas da heller ingen opskrift på. Han har bare ladet sig spænde for den socialdemokratiske propagandavogn, fordi de vil af med Merkel.

Institutioner som EU kan ikke løse de problemer, den selv har skabt. Den ER problemet. Et problem kan ikke løse sig selv.

Habermas er en meget intelligent mand. Det betyder, at hans form for forvirring befinder sig på et meget højt intellektuelt niveau. Til gengæld er han også en meget gammel mand, og gamle mænd bør på et eller andet tidspunkt overveje at lade sig pensionere.

randi christiansen

undskyld, må lige korrigere - selvfølgelig er der samarbejdspotentiale, men EU har ikke løftet opgaven

Niels Møller Jensen

Lad os arbejde hen imod et demokratisk Europas Forenede Stater, jeg mener ikke der er andre muligheder for Europa, men jeg tror ikke det er muligt at gennemføre inden for en kort række: Derfor Habermas ide og ikke den slatene Danske "vi vil gerne nyde, men ikke yde til fællesskabet" Og ikke som i ovenstående indlæg, pensionere eller gøre andre til idioter fordi de har en anden mening. Konsekvenserne er alt for store for Europa.

Henrik Bjerre

@Morten Hansen

Det er urent trav at angribe Habermas for sin alder. Husk den store rorgaenger: "Det er ligemeget om en kat er roed eller graa - bare den fanger mus!"

Det fremgaar ligefrem af billedteksten at Habermas er blevet opfordret til at ytre sig af lederen af SPD - Sigmar Gabriel.

Niklas Monrad

- "Angela Merkels krisepolitik er ’en-dimensional’ og lader nationale interesser blokere for en afgørende løsning på eurokrisen"

Man kunne sige præcis det samme om Hollande og Frankrigs nationale interesser. De vil jo, at Tyskerne skal betale deres regninger, så de selv kan fortsætte med at ødsle penge på offentlige udgifter.

Habermas er ikke en god forbundsfælle i arbejdet for at folkeliggøre EU-projektet.

Mod, vilje og yderligere magtbeføjelser til Bruxelles" siger han.

Demokrati er i Habermas optik at beskæftige sig med maskinen i "køretøjet", dens hastighed og til nød brændstofforbrug. Selve processen omkring styring, hvorhen og hvorfor, samt arbejdet med tilvejebringelsen af brændstof, interesserer ikke herren. Teknokraten har talt og intet sagt.

@ Niels Møller Jensen, i artiklen står:
Habermas vender sig samtidig mod ideen om Europas forenede stater.

Ham kan man sgu ikke hænge op på noget…

Hvis filosoffer ikke kan formulerer virkelighedens kompleksitet i klare vendinger - så dur de ikke.

...eller de er ikke færdige med at tænke

Heinrich R. Jørgensen

Merkels strategi og ambition er udmærket, men iværksættes mindst 15 år for sent. Generel apatisk dumhed har i den mellemliggende periode umuliggjort anvendelse af fornuftsbaserede handlemønstre.

Det samme kan siges om Jürgen Habermas's visioner. Betragningerne er ikke længere relevante. Habermas's kongstanke er passé.

Jørgen Mathiasen

Det er for tidligt at sige, som Heeger gør til sidst, at man ikke kan forklarer tyskerne, hvad fremtidsanalysen er. I øjeblikket holder CDU/CSU sig til synspunkter, man kan forklare stambordene, men Bild Zeitung er såmænd allerede gået i gang med at ændre på det, og den yderst respekterede fhv. kansler Helmut Schmidt forklarede mandag i "Maischberger" sine landsmænd, at Tyskland ikke har nogen fremtid i verdenspolitikken uden EU - også Habermas iagttagelse.

Her skal også omtales, at Schmidt benyttede lejligheden til at sige, at Charles de Gaulle havde ret, da han ikke ville have Storbritannien med i Fællesmarkedet, altså forløberen for EU. UK har energisk modarbejdet samarbejdet siden Thatcher og udgør i dag den største hindring for, at EU kan få en fælles stramning af reglerne for finanssektoren og en løsning på gældskrisen. Dette er sammen med undtagelsesmodellen fra kongeriget DK og den faldne europæiske forfatning forklaringer på den manglende politiske handlekraft i EU.

Man undrer sig over kommentarerne her. Næppe et eneste menneske med interesse for den europæiske union forventer et løsningsbidrag på gældskrisen fra DK eller en dansk underskrift på fremtidige traktater. Derimod kunne man forestille sig diskussioner af, hvad den danske strategi i en endnu fjernere periferi burde være.
Løsningen bliver en sag for eurolandene. Det har Storbritannien egenhændigt sørget for.

Ib Jørgensen

Fra begyndelsen på min universitetsansættelse (ca. 1970) har jeg kritiseret en grundliggende og fatal fejlkonstruktion i Habermas teoriapparat. I et forsøg på et opgør med Marx, adskiller han to basale forudsætninger for menneskelig aktivitet: arbejde og interaktion. Man kunne også sige (selv om det ikke er det helt samme): økonomi og politik. Han hævdede så, at kun interaktione, politikken kunne være vejen til frigørelse fra undertrykkelse. At økonomien skulle kunne have en sådan virkning, blev ikke indarbejdet i hans teori. Resultatet ser vi idag: Han må appellere til et imaginært 'folk' som skal tage demokratisk kontrol over det kapitalstyrede Europa.

Iøvrigt overser Heeger et ikke uvæsentligt forhold i artiklen af Habermas m.fl. i FAZ: De løsninger der lægges op til skal gælde, en politisk union, et såkaldt 'kerneeuropa', dvs. de 17 Euro-lande. Det er den avantgarde der hentydes til. EU i sin helhed er opgivet, hvilket man forstår.

Jørgen Mathiasen

@Ib Jørgensen;
Mht til det sidste: Man kan komme til at glemme selvfølgeligheder.

Jeg vil da gerne nævne en gang til, at undtagelseslandet DK sammen med UK befinder sig i den yderste periferi af unionen, og derfra forventer ingen løsningsbidrag.

Henrik Bjerre

@Ib Joergensen og flere: Dejligt at der nu kommer substans i debatten - maa jeg ikke opfordre nogle af jer der eksellerer i en stor maengde korte sarkastiske kommentarer til at gaa lidt mere til fodboldkamp, boksning, hanekamp o.lign. - der er der god mulighed for at faa luft.

Altkanzler Helmuth Schmidt sagde ellers i et TV-interview i aftes på tysk TV, at Frau Merkel ikke er europæer nok, ikke tænker strategisk nok, men er alt for meget taktisk orienteret - og det er ikke godt, kunne man forstå ...

I øvrigt er han meget skeptisk, hvad angår løsningerne, der indtil nu er præsenteret i hele den europæiske finanskrise - men dog ikke pessimistisk - hvad så end forskellen er ...

Henrik Bjerre

@Jan Weis

Optimist/Pessimist er staerke udtryk om fremtiden, som en klog mand som Schmidt noedig tager i sin mund. Tilsvarende Naomi Tutu blev spurgt om hun var en optimist? "No I am hopefull!" loed det kvikke svar.

Jørgen Mathiasen

Nyhedsstrømmen i kernen af unionen bevæger sig med raske skridt, og passer derfor særligt dårligt til Informations koncept. Den passer åbenbart også dårligt til andre danske landsdækkende medier, uanset at de har et andet koncept.

Italiensk presse, som Berlusconi har indflydelse på, har netop offentliggjort billeder af Angela Merkel, der med passende ond vilje kan tydes som en nazihilsen. Det er ledsaget af overskrifter om "det fjerde rige", og kommer kun to dage efter, at Mario Monti i et interview til Der Spiegel gjorde opmærksom på, at Italien betaler to gange, nemlig ved at landet betaler til eurostabiliseringsmekanismen og til kapitalmarkedet gennem eksorbitante risikotillæg på italienske statsobligationer. På ARD hedder det nu, at forholdet mellem Italien og Tyskland er på et lavpunkt.

EUs nationalstater har ganske rigtigt ikke været i stand til at afslutte krisen. Blandt grundene er skyggen fra 2. verdenskrig, der får Tysklands omgivelser til at koncentrere sig om at begrænse tysk indflydelse, samtidigt med at man nu forventer, at tyskerne overtager dele af andre landes gæld. Tyskerne nærer selv en ulyst til at blive en ledende kraft i Europa - og den bliver ikke mindre af en mulig gældsovertagelse.

Forbundsrepublikken har haft en hel række af kanslere, som virkede for de europæiske integration. Om Angela Merkels indstilling er tilstrækkelig europæisk til at hun kan skabe en løsning, og om hun kan nå det inden processen afspores fuldstændig, er der ved at opstå grundlæggende tvivl om, og ikke kun i italienske medier.

randi christiansen

Jørgen M. - "samtidigt med at man nu forventer, at tyskerne overtager dele af andre landes gæld." Og hvad med den tyske eksportøkonomi ?

Men klart at der må være balance i sagerne. Berlusconi er bestemt ikke en tillidsvækkende partner - og hvem er det i øvrigt lige, der står bag hele lånecirkuset ?

Jørgen Mathiasen

@Randi Christiansen
Den tyske eksport er en fuldstændig central faktor, som man kan regne med vil indgå med en afgørende vægt i tysk politik både i forhold til de andre Eurolande og i forhold til Forbundsdagsvalget næste efterår. Tyskland har absolut ingen interesse i en renationalisering af valutaen bla. af hensyn til eksporten.

Et muligt kompromis er, at de største gældskriselande, Italien og Spanien, imødekommer det tyske krav om orden i budgetterne vel at mærke med de dertilhørende kontrolinstanser på EU-plan, og at tyskerne derefter stabiliserer valutaen gennem deres økonomiske styrke.

Det skal man - ikke kun i Tyskland - lige have forklaret stambordenes publikum. I Forbundsrepublikken gør hverken Merkel eller koalitionspartnerne foreløbig noget i den retning, nu hvor de ligger i læ bag forfatningsdomstolens afgørelse, der først kommer i september. Monti og Rahoy synes at være længere fremme, men den første stiller heller ikke op til næste valg, og den sidste har antagelig opgivet at vinde det.

Som Helmut Schmidt sagde, består sagen af et omfattende kompleks af problemer, og spørgsmålet er, om Merkel eller nogen anden politiker har den fornødne pondus, handle- og dømmekraft til at mestre hele sagen.

randi christiansen

"gennem deres økonomiske styrke." - som er baseret på hvad ?

Der trænger til en meget grundig renovering af europæisk og international økonomi, før ordentlige forhold kan forventes.

Georg Christensen

Jeg kan kun give (J.Habermas) delvis ret. Tyskerne´s problemer, idag, skyldes deres "Amerikaniseringsmodel", som "de" folket har ført, efter anden verdenskrig.

Det Tyske folk er endnu ikke vågnet op efter (anden verdenskrigs bedøvelse)., fyldt med "skyld´s følelser, især over Israelerne, virker de, fuldstændig overser de skylden til Russerne og alle andre folk "treds millioner døde i magtbegærdet´s navn, en tiendedel "arabere(israeler)".. Og det lider netop hele "EU folket" under i dag.

NB: Den gamle "krig", bør , på værdig måde , endelig afsluttes, og uden Israelsk "selvelskende" hadsfornemmelser, tilhøre fortiden.

Georg Christensen

Til "Jurgen Habermas": "EU folket", har forlængst forenet sig. Vi er allerede "EU folket". EURO problemet finder vi i "fællesskab", også en løsning på, helst uden (politisk dumheds tvangsforestillinger). De problemer, som Grækenland, ved optagelsen havde, burde "EU´s politikere", have indset dengang, nu er det ikke længere aktuelt, I fællesskab kører vi nu alle, så bare "løbet", en "kiselsten", tager vi så også, som et betalingsmiddel, istedet for værdiløse "papirlapper", udstedt af "finansindustriens" værdiløse "illusions fornemmelser"..

NB: EU folket, er heldigvis veluddannet, og kan let gennemskue, "guldformerings processens" værdiløshed.

Georg Christensen

EU folket, kører videre, uanset (småtbegavede"lokale"), højt betalte politikere, og deres "lobbyistiske" småtbegavede medløbere. Så trumler "EU FOLKET" videre, i "fællesskabet´s" navn er VI store, i "finansindustriens Illusioner", er vi små.

Det bliver spændende, at se "hvem", der får "magten", efter åbningen af et nyt "spil", hvis "galskaben", på forhånd udelukkes, og "guldet´s selvformerings proces indses, og kun bedømmes, som en "illution".

Georg Christensen

Modet til og viljen til skabningen af "EUFOLKET", er allerede opnået. Fuldstændig uden politisk indflydelse, har "EUFOLKET", allerede skabt sig selv. Politiske "hængerøve" med (livrem, slips, buttrtfly og seler på, har "EUFOLKET", ikke brug for.

Politikere med "viden om", sammen med uafhængige "eksperter", er en eftertragtet "mangelvare". Uddannelsen til "uafhænnighed" (neutraliteten), mangler. Den kan ikke på nogen måde "privatiseres", uden at tilgodese "samfundsinteressen". Hvad har "privatiserings modellen", givet os?, andet, som arbejdsløshed og nye privatiserings modeller, understyttet af os alle (socialhjælp i privatiserings modellen). At denne form for galskab, på et tidspunkt, kun kan give "bagslag", er let at forstå.

Hmm, hvad jeg skal mene om denne her artikel? På den ene side har han jo ret, og det er vel en meget korrekt, men overfladisk, analyse og beskrivelse af den proces der foregå i EU lige nu.
Synes at artiklen er tilstrækkelig upræcis til, at jeg han give en ordentlig respons på, hvad det er Habermas egentlig vil.

.. Tide til at de folkevalgte generobre magten ..

Jeg vil give ham ret i, at det netop ville kræve en ny og helt anderledes forfatning. Men en uddybning her kunne være rart!
Selvfølgelig skal kommissionen nedlægges, ministerrådet bespares væk og samarbejdet styrkes mellem de enkelte medlemslande. Solidaritet skabes kun gennem samarbejde og kan ikke dikteres af hverken Barroso eller andre lakajer.
Hmm, vil gerne fortsætte, men må hellere stoppe her, da jeg nemt kan skrive en halv bog om, hvad der kunne ændres. Artiklen og oplægget her er vel så tilpas substansløs, at jeg ikke er blevet meget klogere på, hvad det er, Habermas egentlig vil med det europæiske projekt opg fællesskab. Nå jeg håber der kommer en uddybning engang i fremtiden, så vil jeg sidde klar ved tasterne:)

Jørgen Mathiasen

@Juul,
Man kan ikke vente i fem år på at få den aktuelle krise afsluttet, og fem år er den mindste tid, man kan forestille sig at det ville kræve, hvis man ellers var enige om at omsætte Habermas, Bofinger og Nida-Rümelins idéer til politisk realitet (der var nemlig tre om det).

Det ser ud til, at den nævnte ramme for et kompromis (mellem budgetreformer og 'europæisering' af gælden) synes at vinde i tilslutning. Senest pegede Tony Blair torsdag i et bemærkelsesværdigt interview i Die Zeit netop på det. Om det bliver til noget afhænger meget af, om de største kriselande og Frankrig imødekommer den siddende tyske regerings pres for såkaldte budgetreformer, som er en eufemisme, der dækker over en hel del mere end budgetlægningen ikke mindst ændringer i arbejdsmarkeds- og socialpolitikken. For at opretholde presset forbliver Merkel i Sydtirol uden at sige en lyd, og således kan rentesatsen gøre sin virkning.

En ting synes alle enige om i unionens kerne: Der er brug for suverænitetsoverførende traktatændringer og mere kompetence til EU-institutioner. Hvad det bevirker under de brede bøge ved salten strand, er vist alle bekendt.

randi christiansen

"En ting synes alle enige om i unionens kerne: Der er brug for suverænitetsoverførende traktatændringer og mere kompetence til EU-institutioner. Hvad det bevirker under de brede bøge ved salten strand, er vist alle bekendt."

Suverænitetsafgivelse til gengæld for samarbejde er afpresning, ikke samarbejde

randi christiansen

Og hvis man anser suverænitetsafgivelse som en forudsætning for samarbejde, forræder man samarbejdets væsen

Såkaldte kontrafaktuelle historieskrivninger?
( fra new-speak til würst-tale )

Muligvis er mere af europaområdet nu kommunistisk, og kun i Frankfurt ( og i en lille by inde i Rom ) findes endnu nogle revisionister;
og som følge af de situationer kan næste toppolitiker der besøger området udtale:
Ich bin ein Frankfurter.