Læsetid: 8 min.

Henrietta Lacks: Den moderne lægevidenskabs mor

Celler taget fra en fattig sort kvinde i 1951 spiller en hovedrolle i flere af den medicinske forsknings største gennembrud, men det fik hendes familie først at vide for nylig
Henrietta Lacks nåede at føde fem børn, inden hun som 31-årig døde af livmorhalskræft i oktober 1951. Før Lacks døde, tog lægerne celleprøver fra hendes tumor, og cellerne har siden vist sig uvurderlige for lægevidenskaben.

Henrietta Lacks nåede at føde fem børn, inden hun som 31-årig døde af livmorhalskræft i oktober 1951. Før Lacks døde, tog lægerne celleprøver fra hendes tumor, og cellerne har siden vist sig uvurderlige for lægevidenskaben.

Science Photo Library

8. august 2012

Henrietta Lacks, en 31-årig mor til fem, døde af livmorhalskræft 4. oktober 1951. Men selv om hendes sygdom og tidlige død var en tragedie for hendes familie, så var den noget af et mirakel for lægevidenskaben – og dermed for os alle sammen.

I årene efter hendes død har celler – udtaget fra hendes tumor, mens hun undergik en operation – nemlig spillet en afgørende rolle i nogle af de vigtigste medicinske landvindinger til dato. Poliovaccinen, kemoterapien, kloning, genkortlægning og reagensglasbefrugtning – alle disse lægevidenskabelige milepæle og mange flere – står alle i gæld til en ung mors liv og død.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Sofie Jørgensen

Hjerteknugende. Svært ikke at forestille sig, hvordan historien ville have udviklet sig, hvis patienten havde været en rig, hvid, midaldrende mand med prostatakræft...