Læsetid: 4 min.

Klang-digteren

Indsigt. Göran Sonnevi kæmper med stemmen, støder sig frem som i en søgen, men som oplæser, som fremfører af sit sprog har han en klangfuld, moduleret røst og en stor ro som suveræn fortolker af sin indsigt. I næste uge vil han læse op af den nyligt udkomne ’Klangenes bog’ på Louisianas litteraturfestival
Taletone. Modernismens frigørelse fra den bundne strofe er af Sonnevi udnyttet til en taletone, som i egen rytmik og lytten til sprogets iboende musik binder stort og småt sammen.

Taletone. Modernismens frigørelse fra den bundne strofe er af Sonnevi udnyttet til en taletone, som i egen rytmik og lytten til sprogets iboende musik binder stort og småt sammen.

Marie Nillson

17. august 2012

Göran Sonnevis bøger ligger som et par solide stabler foran mig på bordet, hen ved en snes digtsamlinger siden 1961, mange store og tungtvejende på adskillige hundrede sider, senest Oceanen fra 2006. Den indbragte ham Nordisk Råds litteraturpris med sine godt 400 siders monologiske tankedigte af besnærende sproglig musikalitet, et samlet, men uafsluttet udtryk for et verdenssyn, flydende, gennemsigtigt i det store elements navn, havet, som er et gennemgående motivbillede i bogen.

’Uafsluttet’ er et andet nøgleord, kan man konstatere alene ved at rode i stablerne og finde Det oavslutade språket fra 1972 og Oavslutade dikter fra 1987, ligesom andre titler gentager og insisterer på sammenhænge i hans univers, den tidlige Abstrakta dikter, senere Språk; Verktyg; Eld, er titler, som markerer spændingsforhold mellem abstrakt og konkret, lidenskaben i sprogets ånd. Musikken er institueret med titlen Mozarts tredje hjärna (1996) og den følgende Klangernas bok, der genoptager en tidligere idé fra Små klanger, en röst (1981), de sidste med ord, der peger på fænomenet ’klangdigt’, for ham en betegnelse for fri brug af sonetformen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu