Baggrund
Læsetid: 5 min.

Den olympiske feminisme

For første gang nogensinde har samtlige deltagende lande sendt kvindelige atleter til OL. Det betyder dog langtfra, at mænd og kvinder i olympisk og sportslig sammenhæng er blevet ligestillet – hverken i den tredje verden eller i Vesten
Kultur
6. august 2012
Den 18-årige judokæmper Wojdan Shaherkani (t.v.) fra Saudi-Arabien – som er et af de lande, der for første gang lader kvindelige atleter stille op ved De Olympiske Lege, blev i går sendt ud efter et nederlag til verdens 13. bedste kæmper, Melissa Mojic fra Puerto Rico. Forud for kampen skabte hendes hovedbeklædning kontrovers.

Den 18-årige judokæmper Wojdan Shaherkani (t.v.) fra Saudi-Arabien – som er et af de lande, der for første gang lader kvindelige atleter stille op ved De Olympiske Lege, blev i går sendt ud efter et nederlag til verdens 13. bedste kæmper, Melissa Mojic fra Puerto Rico. Forud for kampen skabte hendes hovedbeklædning kontrovers.

Friso Gentsch

En aften i sidste uge havde jeg besøg af to venner. En mand og en kvinde, Anders og Tatiana. Med delt begejstring havde vi set de danske herrer vinde en håndboldkamp, og bagefter kom vi til at tale om, hvilke danske atleter der mon skulle i kamp næste dag.

»Der er håndbold igen i morgen,« sagde Anders efter at have bladret i tv-programmet på sin telefon, men inden nogen nåede at svare, afbrød han sig selv:

»Nå nej, det var kvinderne.«

Kort stilhed. Han sagde det ikke for at være sjov, grov eller ironisk. Han sagde det bare. Og han er endog både venstreorienteret og o.k. feministisk. Men Tatianas reaktion på det mandschauvinistiske udfald var endnu mere overraskende.

»Nåeh, det skal du ikke skamme dig over,« sagde hun, da han havde forsøgt at undskylde sig. »Med sport må man gerne sige sådan. Det er bare ikke rigtig sport, når det er kvinderne.«

Den olympiske feminisme har trange kår, ikke kun i min lejlighed.

Ganske vist er det ved Legene i London første gang nogensinde, at alle deltagerlande har sendt kvindelige atleter af sted. Kvinderne fra Saudi-Arabien, Qatar og Brunei skrev forrige fredag historie, da de marcherede ind på Det Olympiske Stadion i Stratford. Noget, som Den Internationale Olympiske Komité (IOC) har kæmpet for i mange år. Men vejen mod ligestilling er stadig lang.

Den tyske professor Gertrud Pfister, som er tilknyttet Københavns Universitet, har i mange år forsket i køn, sport og OL. Hun kalder det ’vidunderligt’, at alle lande omsider sender kvinder til Legene. Hun påpeger dog, at atleter – uanset køn – fra de fleste lande sjældent ender blandt vinderne.

»I 2008 vandt fem procent af landene 75 procent af guldmedaljerne. Med få undtagelser deler de vestlige lande medaljerne. Tredjeverdenslande uden hverken sportstraditioner eller vestlig filosofisk og religiøs orientering har meget små chancer for at vinde prestige gennem sportskonkurrencer,« siger hun.

»Alligevel virker de her lande opsatte på at være synlige ved Legene. Det var i år især tydeligt ved åbningsceremonien, hvor også mange lande havde kvindelige fanebærere.«

Særligt de saudiske kvinders deltagelse er blevet diskuteret i OL’s optakt og indledende dage. Den 18-årige judokæmper Wojdan Shaherkani fra Saudi-Arabien blev fredag sendt ud med et nederlag til verdens 13. bedste kæmper. Først havde Wojdan fået at vide af IOC, at hun skulle lade sit hår svæve frit, hvis hun skulle kæmpe ved Legene. Få dage før hendes første kamp nåede det internationale judoforbund, Den Saudiarabiske Olympiske Komité, med opbakning fra IOC, dog til enighed om et kompromis, så atleten kunne deltage uden blottet hår. I mellemtiden havde Saudi-Arabien truet med at trække alle sine atleter hjem, hvis ikke Wojdan fik lov til at bære hijab. Kompromiset blev et slør, ikke en hijab, som ikke gik ud over hendes sikkerhed eller på andre måder påvirkede kampen.

»Det er en løsning, som er acceptabel for alle parter,« sagde en talskvinde fra IOC ifølge AFP.

Et symbol på Legene

Og Wojdan er på mange måder et symbol på De Olympiske Lege i dag, siger Gertrud Pfister.

»Et symbol på, at mange forskellige befolkningers meget forskellige behov bliver tilgodeset. Men hun er samtidig et symbol på muslimske kvinder, der kæmper for deres rettigheder. Både på og uden for sportsarenaen. De kæmper for retten til selv at bestemme over deres liv,« siger hun, men betoner, at der stadig er lang vej.

Religiøse ledere ville ikke acceptere kompromis-sløret. De fortolkede det som en fornærmelse mod islam, selv om Wojdans hår var dækket under kampen. På den anden side stod forskellige grupper, herunder flere judoforbund, som var utilfredse, fordi de mente, at sløret ville påvirke kampen.

»Kompromiser som disse accepteres langtfra af alle. Kvinderettighedsgruppen Atlanta+, et fransk initiativ, kæmper mod alle religiøse symboler i Legene, og de udgav en pamflet mod muslimske kvinder, som dækker deres hår. Samtidig er ortodokse islamiske grupper imod enhver kvindelig offentlig optræden,« siger Gertrud Pfister.

Også i Vesten

Heller ikke i Vesten er ligestilling nogen selvfølge i sportslig sammenhæng. Men også her har man i år kunnet ane en spirende aktivistisk feminisme.

I sidste uge kom det frem, at det australske kvindebaskethold rejste på økonomiklasse til London, mens herrerne flottede sig oppe på businessclass. Den slags kønslig forskelsbehandling er normen i flere australske sportsgrene, blandt andet fodbold og cricket, men episoden med basketspillerne nåede medierne, og den fik de australske politikere op af stolene. Således måtte det australske basketballforbund senere undskylde episoden.

»Vi skal huske på, at man historisk set har givet mere støtte til mændene,« forsvarede chefen for forbundet, Scott Derwin, sig over for nyhedsbureauet Reuters.

»Men af den simple grund, at politikken resulterer i forskelsbehandling, er det klart, at det ikke er den rigtige politik fremover.«

Måske som en slags plaster på såret fik Australiens største kvindelige basketstjerne, Lauren Elizabeth Jackson, efter sin flyvetur på monkey-class æren at bære det australske flag ved åbningsceremonien i London.

I kølvandet på mediesagen om forskelsbehandling havde beachvolleyspilleren Nathanie Cook sagt til pressen, at hun ikke ville acceptere, hvis man valgte endnu en mand til at bære fanen.

»Hvis en mand skal bære fanen, sætter jeg mig ned i protest,« sagde den tidligere guldvinder. Hun deltog for første gang ved OL i 1996, og ved alle de fire OL, hun har deltaget i indtil i år, har bæreren været af hankøn.

Kvindesport er rigtig sport

»Flyepisoden er et åbenlyst eksempel på den uretfærdighed og kønsdiskrimination, der stadig sker mange steder« siger professor Gertrud Pfister. Hun forklarer, at det samme skete for de japanske fodboldspillere, hvor kvinderne ellers er langt mere succesfulde end de mandlige spillere.

»Alle forsøg på at forklare, hvorfor en sådan forskelsbehandling finder sted, er latterlige,« siger hun og understreger nødvendigheden i, at vi kommer af med fordommene om kvindesport.

»Det ligger stadig i baghovedet hos mange mennesker, inklusive Legenes planlæggere, at herresport er rigtig sport, mens kvindesport blot er en variation; en mindre interessant og vigtig begivenhed,« siger hun.

»Men kvindesport er rigtig sport. Selvfølgelig er det lige så ægte og seriøst og spændende som mændenes sport.«

Det virker også til så småt at gå op for medierne. I hvert fald er kvinderne relativt repræsenteret i den danske dækning. For eksempel viser DR1 i skrivende stund kvindernes dressurridning, mens TV 2 viser roning. På websitet Sporten.dk kan man blandt andet læse artiklen ’16-årig kvinde hurtigere end mænd’ om den kinesiske svømmer Ye Shiwen.

Og i menuen på hjemmesidens højre side kan man klikke på billedserien ’Verdens lækreste spydkaster’, som indeholder intet mindre end 20 billeder af paraguayske Leryn Franco … Ja, okay.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kvindesport er rigtig sport...

Det er det helt sikkert - men faktum er at kvinderne (lige bortset fra enkelte kinesiske 16 årige undtagelser) er langsommere og dårligere end deres mandlige kolleger.

Hvilket selfølgelig også er grunden til at der netop er den opdeling som der er, nemlig mandesport og kvindesport.

Betyder det at kvindesport ikke kan være spændende, nej bestemt ikke - men de er bare ikke de bedste, hvis man helt så bort fra køn så burde de jo bare konkurrere mod mænd, men så ville der nok ikke være ret mange kvinder til OL - men dem der var ville være ægte stjerner.

Sådan er det som bekendt ikke - kvinderne må leve med at være nummer 2, indtil de begynder at konkurrere på lige vilkår... det er der sikkert mange der bliver sure over at jeg skriver, men der er vel ikke rigtigt nogen vej uden om?

Anders Hansen

- kvinderne må leve med at være nummer 2, indtil de begynder at konkurrere på lige vilkår… det er der sikkert mange der bliver sure over at jeg skriver, men der er vel ikke rigtigt nogen vej uden om?

Verdensmesterskabet i triathlon er blot et blandt mange stævner hvor mænd og kvinder konkurrerer med hinanden på lige vilkår.

Ene Bissenbakker Frederiksen

Ved du hvad Anders Hansen, det synes jeg bare er et rigtig spændende perspektiv og en interessant kommentar. Og lad os ikke stoppe der! Hvad med at lave en racemæssig forskelsbehandling også? Generelt set løber folk med bestemte genetiske træk, typisk fra specifikke afrikanske lande, også hurtigere end flertallet - så hvorfor gider man egentlig se på hvide mennesker i sprint?
Ja, du kan selv fortsætte listen fordi... der findes jo bare en liste A og en liste B for menneskeheden, ikke? Hvorfor ikke inkorporere den i OL? Det vil faktisk under alle omstændigheder være i den helt rette ånd i.f.t. måden OL som regel afvikles på (altså ud med de fattige, som ingen gider at se på når de skal ind på stadion og se sport).

Jeg tror faktisk han citerer mig - bare lige så du får sendt kritikken den rette vej Ene.

Og du må gerne køre ud af det racemæssige spor, men da der ikke er nævneværdig forskel på racer, i hvert fald slet ikke tilnærmelsesvis så stor forskel som der er på mænd og kvinder, så hvorfor ikke bare holde os til emnet... nemlig forskellen på mænd og kvinder, det er måske forkert når jeg siger at mænd løber hurtigere end kvinder?

Der er jo fysiologisk forskel - mænd har f.eks. ca. 15% flere røde blodlegemer end kvinder - konditionsmæssigt svarer det til at mænd konstant er på EPO - altså sammenlignet med kvinder, det er da en helt klar forskel - der gør os bedre, til lige præcis sport.

Der findes naturligvis undtagelser - men det er vist meget bredt accepteret i videnskaben at kvinder fysiologisk er mænd underlegne - er det virkeligt meget forfærdeligt at sige det højt?

Du bringer race ind i billedet - jeg er ked af at sige det, men her er videnskaben noget mindre bredt funderet i forhold til forskelle... men der kan du måske byde ind?

I øvrigt så ja - VM i triatlon har rigtigt nok et blandet felt, men der uddeles altså stadig medaljer til både mænd og kvinder.

Sig mig: Er I alle blevet hamrende gale?

I nedgør Fie Udby Eriksens fine sølv-medalje i roning, gør I.....Alt det hun har kæmpet så hårdt for, blæser I bare på.....ved at påstå at kvindesport, f.eks. kvinde-roning, det er jo bare nr 2. (og det selvom Fie rent faktisk har slået de 2 mænd som vandt sølv mange gange....)

Fakta er at kvinder generelt set har et lavere ilt optag end mænd, derfor er det ikke fair at lade mænd og kvinder konkurrere mod hinanden.

Og hvad med mixed double i badminton eller tennis?
I nedgør mixed doublens bronze-medalje i badminton, gør I.....og derom kan der ingen tvivl være...

Eller hvad med de danske svømmere, hvor de danske kvinder lavede den ene nordiske og danske rekord efter hinanden. Mændene: ingenting.

Hvis vi først begynder at acceptere at kvinde-sport ikke er rigtig sport, så er der ikke langt til tidligere tiders holdning om at kvinder ikke fysisk kan holde til at dyrke sport, det går ud over deres knogler, skrøbelige som d jo er, og så kan kvinder som dyrker sport heller ikke føde børn, da livmoderen jo bliver rystet løs....Tåbelige ideer, født i tåbelige mande-hjerner...

Desværre ser det ud til at også TV2 ikke mener at Fie Udbys sølv-medalje var værd at fejre - selvom det var en større bedrift end roernes sølv-medalje (den var nemlig ventet, Fies medalje var ikke ventet).

Og Breinholsts kommentar i Natholdet OL-edition om negle, badedragt og Jeanette Ottesen Gray var upassende og dybt misogynistisk (fuld af kvindeforagt). Og fuld af fordomme om at også seriøse atleter som deltager i svømning nok har lange negle: underforstået, Ottesen Gray har sikkert brækket en negl mens hun tog sin badedragt på. Hvorfor ingen har sagt noget til TV2 om det her, ved jeg ikke. Hvis Lasse Breinholst havde sagt dette i tysk, engelsk, eller amerikansk TV, var han blevet tvunget ntil at undskylde som det mindste, eller hans program var blevet taget af sende-fladen som det bedste, der kunne ske....

PS:
I ridesporten dyster mænd og kvinder også mod hinanden...på lige vilkår....

PPS:
Iran vandt en meget flot guld-medalje i judo, Jamica har vundet guld i både kvindernes og mændenes 100 m løb. Japan vandt en sølv-medalje i fægtning, forøvrigt efter en meget dramatisk kamp mod J. Poppich fra Tyskland, som derfor vandt bronze, da Japan vandt over Tyskland. Og Nordkorea har vundet medaljer i vægtløftning og i judo (mener jeg det er?)

NB: Hvis man som jeg kan se tysk, svensk eller norsk tv er det en lise at høre kommentarerne, det er det også at høre nogle af kommentatorne på dansk tv. Men studie-miljøet i Tyskland, Norge og Sverige er meget bedre. Gode, vel-informerede gæster, som ved noget om det, de taler om, i stedet for folkelighedens fest på TV2, (og til dels DR), hvor man stadig render rundt og tror at vi er til landskamp i Parken, når vi er til et OL; det er vi ikke skulle jeg hilse og sige.

NBNB:
På tysk TV kunne man inden mændenes 100 m løb, eller var det kvindernes se en lille fin grafik om hvordan det korrekte 100 m løb skal løbes. Og på NRK1/NRK2 har de et fint lille sammendrag af dagens begivenheder med underliggende musik...

Ang. racer mv. er det altså nu videnskabeligt bevist at løbere fra enten Vestafrika eller Østafrika har kortere (eller længere) underben (skinneben) end andre personer. Dette fører til en bedre affjedring, når de løber. Og i en artikel her på Information eller i Politiken udtalte Bengt Saltin, professor på Rigshospitalet), at generelt set har folk fra Østafrika hurtige muskel-fibre, og generelt set har folk fra Vestafrika langsomme muskel-fibre. (eller også var det omvendt?)

Pointen var i hvert fald, at det ene gav anlæg for at løbe langt (Østafrika) og det andet gav anlæg for sprint (Vestafrika). Interessant er det dog, at Jessica Ennis og Greg Rutherford som vandt hhvs. 100 M hæk for kvinder og mændenes længdespring har et europæisk udseende, bare for at konstatere, at europæere også kan blande sig i atletik.

Og man skal ej heller kimse ad træning, træning og atter træning sammen med stålvilje, som virkelig kan flytte meget. Koreanerne (syd) har ligget i trænings-lejr i de sidste 2-3 måneder før OL.....og har trænet 2-3-4 gange om dagen....

Kristina Jensen

Karsten Aaen, jeg bemærker mig, at du synes det er okay at studere en egenskab som underben, men det som sidder mellem ørene er tabu. Hypokrit!

Mænd er klar grovmotorisk kvinder overlegne, men kvinder er mænd finmotorisk overlegne, hvilket viser sig i de forskellige sportsgrene. Så er den ged barberet.

robert jensen

Karsten Aaen,

det er vist et kendt trick blandt svømmere at lade neglene gro så de kan "skovle" mere vand, men det kan jo give bagslag hvis de ender med at rive hul i badedragten.Ganske fornøjelig observation.
Tror ikke der er så mange der opfatter den slags pjatteri som et udtryk for kvindeforagt.

Karsten - jeg vil godt lige sige at jeg aldrig har sagt at kvindesport ikke er rigtigt sport.

Men præmissen i artiklen (som jeg læser den) er at der stadig er MERE (ikke ingen) fokus på mændene end kvinderne når det drejer sig om sport.

Her pointerer jeg (måske lidt bevist firkantet for at kickstarte debatten... det kan man så synes om eller ej) at i og med at mænd fysiologisk ER kvinder overlegne, så er det meget naturligt at der stadig er mere fokus på mænd i MANGE sportsgrene.

Det betyder ikke at kvinder ikke er interessante i sportsøjemed, men det er som om at kønskampen er kommet til at handle om at der slet ikke er forskel på mænd og kvinder - og det er der, særligt når det drejer sig om de fleste sportsgrene.

Jeg ved ikke hvilke finmotoriske sportsgrene kvinder skulle være bedre til - eksempler med videnskabelige henvisninger modtages gerne Kristina - hvis geden sådan for alvor skal barberes som du siger.

Er en medalje i øvrigt mindre værd fordi den er ventet? Så er Kina og USA godt nok sørgelige sportsnationer.

Og nej Karsten vi er ikke gale - men det er da galt ikke at ville diskutere at der er forskel på mænd og kvinder, og at denne forskel KAN have betydning for hvor populær en sportsgren er / kan blive.

Der er slet ingen herinde der diskuterer at mænd også genetisk er disponerede for at ville konkurrere (fysisk) hvorfor flere mænd vil drages er konkurrence sport.

Hvilket måske også kan afstedkomme at der er flere mænd end kvinder der ser sport... måske kan de mænd faktisk bedre li at se mænd konkurrere?

Ene Bissenbakker Frederiksen

Ja Uggi, kritikken var rettet mod dig - forkert navn i forurettethedens og arrigskabens navn, beklager.

Jeg husker da vi spillede skolefodbold i 10. kl. og drengeholdet fik udleveret sponsorerede trøjer mens pigeholdet kunne gå hjem og "finde en hvid T-shirt". Jeg var rasende men blev mødt af det velkendte "lad nu være med at tage det så tungt". Det er jo rasende forskelsbehandlende og nej, naturligvis synes jeg overhovedet ikke at det er noget, man skal springe op og falde ned på.

Pigerne gik i øvrigt videre i turneringene og drengene røg ud. Var vores fornemmelse af sejr og holdånd mindre end drengenes ville have været det? Var vores indsats mindre værd pga. vores biologiske anlæg for iltoptagelse?

Ang. lange negle og svømning så vil jeg da mene at netop lange er dårlige for en svømmer, da det giver mere modstand i vandet, når man svømmer?

Pointen var sådan set blot at ikke det at Breinholst sagde det, men også at den tone han sagde det i, bar tydeligt tegn af af, ja, ja, hun har nok knækket en negl...

Og til det med underben, jeg påpeger blot, hvad andre har fundet af, ikke mig. Og jeg ved ikke helt hvad den der med grov-motorik og fin-motorik skal bruges til?
Eller den kommentar til mig om det som sidder mellem ørerne?

---

Ang. den ødelagte bade-dragt, kigger man som svømmer ikke sit udstyr igennem? og der efter om der er tegn på brud mm.? Eller har man folk til det?
Jeg forstår bare ikke hvordan en bade-dragt kan springe...altså gå i stykker hele vejen ned igennem ryggen, syningen på ryggen eller hyr?

Ene Bissenbakker Frederiksen

Men hvis det er uinteressant at se på kvinder fordi de løber og kaster langsommere, så må vi jo tage dem ud af OL for bestandig. Hvis det altså handler om underholdningsværdi. Er Caroline Wozniacki også bare én, vi lader lege lidt rundt med tennisbolden indtil der kommer noget rigtig sport (med mænd) på banen?

Jeg kan godt forstå hvis du ikke kan sætte dig ind i det, Uggi, og jeg kan godt forstå hvis du synes det er et ligegyldigt emne, for det handler jo ikke om dig. Du mister intet ved at have den holdning.

Jeg bliver så gennemgribende misantropisk når jeg finder ud af, at der findes så mange mennesker, som syne jeg bare skal stille mig om bagerst i køen sammen med de andre piger.

Emnet handler da i den grad også om mig (som mand) med mindre kvinder har patent på at ville diskutere kønsidentitet.

Du er selv meget personlig og går meget subjektivt ind i debatten, lærer du noget af det Ene, eller skulle du bare bringe fin holdning til torvs?

Det er faktisk en spændende diskussion synes jeg, hvorfor er mandesport mere populært, det synes jeg er spændende, har du et bud? Eller skal det bare handle om at det er synd og urimeligt for dig som kvinde uden yderligere refleksion.

Det første gider jeg deltage i, det andet finder jeg ikke så spændende.

I 2008 vandt fem procent af landene 75 procent af guldmedaljerne, udtaler professor Pfister.

Det er forkert. Det rigtige er 65 procent.

Der er nogle meget folkerige lande blandt de fem procent største guldmedaljetagere. Kina (51 guld af 302 mulige) USA, Rusland, Storbritannien, Tyskland, Australien, Sydkorea, Japan, Italien, Frankrig (eller Ukraine). 2-3 milliarder mennesker bebor disse lande.

Hvor mange af disse lande er vestlige ifølge professor Pfister?

Jeg vil gerne lige gentage - jeg skriver faktisk i starten at kvindesport er rigtig sport! Når skribenter ovenfor citerer mig for at sige andet så er det forkert.

Faktum er at i MANGE (de fleste) af de mest populære sportsgrene (publikumsmæssigt) kan kvinderne ikke konkurrere direkte med mænd, fordi de ikke har samme fysik. Jeg angiver at denne overlegenhed kan være en grund til at mandesport derfor er mere populært.

Personligt hælder jeg nok mere til at mænd er mere fokuserede på sport og konkurrence, og at der er flere mandlige tilskuere, derfor større fokus på mandesport.
Det er selfølgelig en kedelig holdning fordi vi så viger bort fra debatten omkring forskellen på mænd og kvinder (i hvert fald den fysiologiske) anyway...

Kvindehåndbold (landsholdet) har vist at hvis man spiller stabilt, og vinder medaljer, så kan kvinder bestemt også skabe basis for både TV dækning og eufori og trække mange tilskuere... så det findes bestemt, men det kræver gode resultater og her var det jo kun på nationalt plan... og her har det betydning at Danmark er en meget lille land, med få virkeligt unikke sportsudøvere... her er det altså lettere at trække et stort publikum selv med en i internationalt perspektiv set marginal sport som kvindehåndbold.

Jeg synes derudover at Caroline W gør det mega godt, og har været rigtigt god til at eksponere kvindetennis i Danmark, hun har også gjort mange sportsjournalister unaturligt sure når hun ikke vandt... det tror jeg er fordi hun er kvinde - og det viser bestemt at det er svært at slå igennem som kvindelig sportsudøver, ære og respekt for at hun ikke har skældt nævenyttige journalister mere ud, hun er sej!

Men sådan er det...
Sport er domineret af mænd, på alle leder og kanter.

Jeg har ikke de vise sten på hvordan man kan ændre på dette - min kommentar i starten handlede faktisk mest om at det ER sådan, og at en af grundende kan være at mænd fysisk er overlegne, men der er garanteret også andre grunde :)

Den olympiske feminisme

I 2000 kom vægtløftning for kvinder med ved OL.

Denne gang, London 2012, er boksning for kvinder på programmet.

Dermed er kvinder med i alle sportsgrene.

Kun i hestesport og sejlsport dystes på lige fod.

I skydning kæmpede mænd og kvinder sammen endnu i 1980. I 1976 vandt en kvinde sølvmedalje i skydning med riffel.

I 1996 kom mixeddouble på badmintonprogrammet.

Her i 2012 er mixeddouble med også i tennis.

Mascha Madsen

Jeg tror mænd er biologisk determinerede til næsten udelukkende at positionere sig I forhold til eget køn, og at en interesse for kvindernes præstationer for manges vedkommende overhovedet ikke fanger deres interesse, selv I natlige drømme drømmer mænd angiveligt dobbelt så ofte om mænd som om kvinder, og ofte handler drømmene om kvinder ikke om positionering men mere om ... Hvilken position kvinden indtager af sexuel art. For kvinders vedkommende skulle persopnerne I drømmene være mere ligeligt fordelt og noget sjældnere I sexuelle positioner...

Det giver meget god mening - men mon ikke kvinder er biologisk determinerede til at positionere sig i forhold til deres eget køn også? Det er der meget der tyder på.

Gad godt se hvad kvindelige topchefer drømmer om :)

Det giver meget god mening - men mon ikke kvinder er biologisk determinerede til at positionere sig i forhold til deres eget køn også? Det er der meget der tyder på.

Gad godt se hvad kvindelige topchefer drømmer om :)

@Rasmus

Du skrev: "For eksempel viser DR1 i skrivende stund kvindernes dressurridning".

Det er der ikke noget, der hedder. Kvinder og mænd rider rundt på deres egne heste, mellem hinanden, og der ses ikke på, om der gemmer sig en mand eller en kvinde bag smokingen.

England vandt guld i dressur for hold med Carl Hester på hesten Uthopia. De to andre på holdet hed Laura og Charlotte.

Danmark blev nummer fire med Anne, Anna og Nathalie.

Øhm - er der ikke tale om military? hvor Carl Hester mv. vandt? Så vidt jeg kan se - og ved - så fortsætter dressur-konkurrencen i morgen? For hold?

Anyway, så er der lidt om dressur-ridning her og hvor mange discipliner (3) der er.

http://www.eurodressage.com/equestrian/2012/08/01/olympic-dressage-next-...

Et lille citat:

"There will be 3 separate competitions – FEI Grand Prix, FEI Grand Prix Special and FEI Freestyle to Music.
The Team medals will be decided after the first two competitions when the scores are combined.
The Freestyle will decide the fate of the Individual medals.
The Judges Supervisory Panel will be in operation for the first time at an Olympic Games."

Så måske er det den individuelle konkurrence i dressur som vises i morgen?

Det sidste nye er et Storbritannien også har taget guld i hold-konkurrencen i ridebane-springning:
http://www.london2012.com/news/articles/drama-take-team-jumping-gold.html

Her er medaljetagerne i ridesport indtil nu:
http://www.london2012.com/equestrian/medals/

Som man kan se er der en saudier som har fået bronze.

Edit:
Programmet kan ses her:
http://www.london2012.com/equestrian/about/

---------------------------------------------------------------

Efter sigende skal Matchrace for kvinder udgå efter OL 2012, og er således ikke med i 2016, mens synkron-svømning (kun for kvinder) helt sikkert er med igen, og igen og igen....

Ridekonkurrencerne ved OL inkluderer tre discipliner – dressur, spring og military. Det er den eneste idrætsgren ved OL, hvor mænd og kvinder konkurrerer på lige fod og den eneste, hvor mennesker og dyr konkurrerer sammen.

Military hedder "eventing" på engelsk. Danmark har ikke vundet medaljer i military siden 1936. Der var ingen danske deltagere i military her i 2012, men en svensk dame vandt sølv individuelt.

England vandt guld i ridebanespringning i dag ved Nick Skelton, Ben Maher, Scott Brash and Peter Charles

Dressur er en kompliceret sag.Konkurrencen er vist ikke afsluttet endnu. Er det her, hvor hestene til sidst skal danse til musik?

http://www.ol.dk/da/Idraetsgrenene/Ridning.aspx

Mascha Madsen

UGGI nej. For når man pr. Natur er placeret nederst I hierakiet, er man nødt til at tage både mænd og kvinder I betragtning hvad angår position og hvilke "magtfaktorer/personer" man skal forholde sig til og på hvilken taktiske mest fordelagtige måde.

Så vidt jeg har forstået er det freestyle, altså der hvor hestene skal danse til musik, der mangler. Og det vil ske i morgen og på onsdag mener jeg. Og det vil afgøre dels den individuelle konkurrence og hold-konkurrencen, hvor Danmark vist ligger til en tredjeplads....

PS: Gad vide om hestene ved de er til OL eller om de harvundet eller tabt? (stærkt inspireret af Anders Lund Madsens besøg i Natholdet OL-edition samt et indslag i TV2 om netop dette emne...)

Nu er du ironisk ikke Mascha, det håber jeg.

I tilfælde du ikke er, kan du uddybe hvad du mener med at kvinden fra naturen er nederst?

Betyder det i øvrigt at manden er øverst?

Hvis kvinden bestemmer over manden er det så unaturligt?