Nyhed
Læsetid: 3 min.

Reality på nydansk

I dette efterår overtager nydanskere hovedrollerne i en række nye reality-formater. For nogle udtryk for en normalisering af forholdet til nydanskerne, for andre endnu et eksempel på reality-programmernes evne til at gøre tabuer til mainstreamunderholdning
Hverdag. TV 2 Zulu--redaktør Asger Schønheyder forklarer om indvandrere som reality-stjerne, at holdet bag programmet ’Team Zulu’ ikke gjort sig mange overvejelser om risikoen for at støde indvandrergrupper eller for den sags skyld bidrage positivt til integration. Det er et tegn på, at der er sket en normalisering af indvandrerkulturen i Danmark.

Hverdag. TV 2 Zulu--redaktør Asger Schønheyder forklarer om indvandrere som reality-stjerne, at holdet bag programmet ’Team Zulu’ ikke gjort sig mange overvejelser om risikoen for at støde indvandrergrupper eller for den sags skyld bidrage positivt til integration. Det er et tegn på, at der er sket en normalisering af indvandrerkulturen i Danmark.

TV 2 Networks

Kultur
30. august 2012

I jagten på nye reality-formater, præsenterer DR og TV 2 Zulu således dette efterår hver deres reality-program med nydanskere i hovedrollerne. I DR’s Gør Danmark dansk skal både ny- og gammeldanskere leve under samme tag, hvor de blandt andet skal forberede sig til indfødsretstesten, mens teamchef Brian Holm i TV 2 Zulus Team Zulu skal ruste ni unge nydanskere til at gennemføre den legendariske Alpe d’Huez-etape. Unge fyre, der, som det hedder i foromtalen til programmet, »langt hellere vil sidde i en pimpet øse end på en jernhest«.

At turen nu er kommet til nydanskerne, ligger fint i forlængelse af reality-programmernes logik, hævder direktør og partner i reklamebureauet Mensch Frederik Preisler. Ifølge ham handler reality-tv nemlig først og fremmest om at gøre det tabubelagte mainstream.

»De fleste danskere kender ikke en nydansker. Derfor er der et enormt potentiale for tv, som kan spille på de tabuer, der knytter sig til uvidenhed. Nu har de lavet programmer om bøsser og lesbiske, unge mødre, druk og hor. Nu er det så de ukendte nydanskere, som skal gøres til mainstreamunderholdning,« siger Frederik Preisler.

I reality-programmernes bestræbelser på at gøre det tabubelagte mainstream, spiller fordomme en central rolle. Seernes mere eller mindre fastlåste forestillinger om homoseksuelle, unge mødre og indvandrere skal både udfordres og bekræftes. Ifølge Frederik Preisler mest det sidste.

Normalisering og afdramatisering

»Reality handler om at ride med på fordommene. Alene det forhold, at medierne lige nu fokuserer på, at der kommer en masse programmer med nydanskere, er jo udtryk for, at fordommene lever. Nydanskerne er fortsat de andre,« siger han.

Den udlægning er direktør i Foreningen Nydansker Torben Møller Hansen ikke enig i. Ifølge ham kan programmer af denne type tværtimod medvirke til at gøre op med fordomme.

»Al information gør op med fordomme, for fordomme er bygget på ikke-information. Så i den forstand vil tv-programmer af denne type være med til at sætte billeder og følelser på nogle mennesker, som ikke ret mange danskere har kontakt til i det daglige. Og det er alt andet lige positivt,« siger Torben Møller Hansen.

Også selv om informationerne leveres i karikeret form, som det ofte er tilfældet i realityprogrammerne, tilføjer han. For Torben Møller Hansen er de mange nye programmer om nydanskere udtryk for en normalisering i mediernes og i sidste ende danskernes forhold til nydanskere.

»Hvis man har fulgt medierne de seneste 10 år, så er der sket en normalisering i vores forhold til muslimer og deres skikke som eid, tørklæder osv. Det er en kæmpe cadeau til danskerne, at de på 10 år er gået fra en meget fordomsfuld dækning til en høj grad af normalisering og afdramatisering,« siger Torben Møller Hansen.

Høj moral

Spørger man TV 2 Zulu-redaktør Asger Schønheyder tyder noget på, at Torben Møller Hansen har ret i sin vurdering. Ifølge Zulu-redaktøren har holdet bag programmet nemlig ikke gjort sig mange overvejelser om risikoen for at støde indvandrergrupper eller for den sags skyld bidrage positivt til integration. Og det er der ifølge ham en bestemt grund til. Nemlig den, at Team Zulu er blevet tilrettelagt som ethvert andet realityprogram.

»Team Zulu er et helt klassisk Zulu-program, hvor nogle mennesker, der i udgangspunktet ikke har evnerne, tager udfordringen op,« fortæller Asger Schønheyder. Han understreger, at det er programmets hensigt, at ’drengene’ skal behandle, fuldstændig som vi ville behandle alle andre mennesker.

»Selvfølgelig spiller vi også på stereotyperne, men i virkeligheden er der lige så meget på cykelklicheer, overlevelsesture, teambuilding osv,« siger Asger Schønheyder.

Han viser samtidig, at det handler om at spille på indvandrerne som stakkels ofre, der gennem cyklingen får en chance for et bedre liv. Det er med andre ord ikke en ny omgang BS & Basserne.

»Drengene er meget forskellige. Det er ikke ni unge fra Mjølnerparken. Én er maler fra Nordjylland, en anden er datalogistuderende fra Hvidovre. De er præcis lige så forskellige som resten af befolkningen,« siger Asger Schønheyder.

Frederik Preisler vil ikke dømme programmerne på forhånd. Men han advarer mod at tro, at reality-programmer er en del af godhedsindustrien og har et ædelt sigte.

»Det kan være en fordom, Men jeg tvivler på, at aflivning af fordomme tæller mere end seertallene, når man udvikler disse programmer,« siger Frederik Preisler.

 

’Gør Danmark dansk’ har premiere på DR mandag den 3. september og ’Team Zulu’ har premiere mandag den 10. september

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mascha Madsen

God måde at skabe integration/kendskab til hvem "indvandrene" er .. !

Hvor længe er man nydansker?

Bjarne Bisgaard Jensen

Lige præcist så længe vi andre ønsker at skal være det. Det er sagen i en nøddeskal og nysprog opfundet til lejligheden, så du skal ikke tro at du er dansker, selv med statsborgerskab osv før vi andre siger til.
Indtil da bliver du i båsen som nydansker

@ Bjarne Bisgaard:

Er man 'nydansker', når man i tredie generation vælger at kalde sig selv for tyrker?