Interview
Læsetid: 5 min.

Sådan er det med kultur: Den gør, at man tør noget mere

Socialdemokraternes Torben Hansen husker stadig den barndomsdag, han første gang gik tilbage til skolens bibliotek for at låne en bog. Og ikke en hvilken som helst bog!
Som næstformand i Socialdemokraternes folketingsgruppe har det blandt andet været netop Torben Hansens opgave at sikre, at statsminister Helle Thorning-Schmidt og hendes håndgangne mænd i ledelsen ikke glemmer, hvad det var, som gjorde partiet til det, det er

Som næstformand i Socialdemokraternes folketingsgruppe har det blandt andet været netop Torben Hansens opgave at sikre, at statsminister Helle Thorning-Schmidt og hendes håndgangne mænd i ledelsen ikke glemmer, hvad det var, som gjorde partiet til det, det er

Kultur
30. august 2012

Hvad er det, som gør folk til det, de er?« Den socialdemokratiske miljøordfører, Torben Hansen, lader spørgsmålet hænge i luften et kort øjeblik.

»Det tror jeg da også er summen af nogle af de film, man har set, bøgerne man har læst og måske noget af det teater, man har set«.

Torben Hansen er denne aften lige kommet tilbage på kontoret på Christiansborg efter tidligere på dagen at have deltaget i Socialdemokraternes sommergruppe på LO’s skole i Helsingør.

Og som næstformand i folketingsgruppen og kaffeklubben Rustbankerne, eller venstrefløjens, repræsentant i gruppebestyrelsen, har det her blandt andet været netop Torben Hansens opgave at sikre, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes håndgangne mænd i ledelsen ikke glemmer, hvad det var, som gjorde partiet til det, det er.

Selv er Torben Hansen blandt andet gjort af fodbold på Randers Stadion, stille timer på københavnske kunstmuseer og Lademanns Leksikon. Leksikonet fra Lademanns Bogklub som siden 1970’erne har stået, eller står, rundt omkring i titusinder af hjem.

»Noget af det første, jeg gjorde, da jeg kunne læse, var at sidde og bladre i leksikonet. Det syntes jeg var fantastisk spændende. Det er jo også en kulturoplevelse, selv om mange i dag nok ikke ville betragte det som sådan,« fortæller Torben Hansen som senere supplerede læsningen af leksikonet med bogklubbens mange spændingsbøger, som hans fader, murerarbejdsmand Finn Hansen, abonnerede på.

»Dem har jeg arvet og har en veneration overfor. Men det var ikke sådan, at jeg læste en bestemt bog og så kom der en stor politisk vækkelse. Dog husker jeg Jeppe Aakjærs novelle Frederik Tapbjergs plovgilde, som i al sin gru viser landalmuens vilkår og forhold til gårdmændene. Den vakte min indre harme. Mange har altid troet, at Socialdemokratiets historie var kampen for bedre forhold for industriarbejderne i byerne, men det var også for landalmuen som levede lige så kummerligt«.

Én bog gjorde dog en forskel i barndommen: Tegneserien Rasmus Klump.

Efter at Torben Hansen havde fået et lånekort til skolens bibliotek besluttede han sig en dag for at gå tilbage til skolen for at låne en tegneserie med bjørnen i de røde smækbukser med hvide polkaprikker, som rejser jorden rundt på »Det gode skiv Mary«.

Det på trods af, at han allerede var kommet hjem og havde været ude og lege.

»Dermed overskred jeg en grænse ved faktisk at komme tilbage på skolen efter skoletid for at få noget, jeg gerne ville have. Jeg gjorde noget, jeg måske ikke ville have gjort. Og sådan er det med kultur: Den gør, at man tør noget mere. Hvis folk har læst bøger eller overværet noget, spillet teater eller sunget – så tror jeg også, at det ikke bare giver større frisind og tolerance. Du tør noget mere, når du har prøvet det. Jeg har engang kaldt det handlingskompetence. Du får en større indre selvværd, som gør, at du tør noget mere i andre af livets sammenhænge. Derfor har kulturen altid været stærkt forankret i det socialdemokratiske menneskesyn«.

For Torben Hansen skal kultur derfor være mere end underholdning.

»Noget af det, jeg ser, er selvfølgelig underholdning, fordi jeg gerne vil have en sjov aften. Men der sker ikke noget ved, at jeg bliver provokeret på nogle af mine livsanskuelser og eventuelle fordomme. Kulturen har både har udfordringsret – og udfordringspligt«.

Meget til på museer

Siden den 46-årige randrusianer og tidligere faglærer på Randers Tekniske Skole blev valgt til Folketinget i 2001 har han delt meget af livet mellem hustruen og de tre børn i hjembyen og livet og lejligheden i København. En arbejdsdeling som har betydning for, hvilke kulturoplevelser Torben Hansen får – og ikke mindst får tid til.

»Jeg bruger meget tid på museer. Det gælder både kulturhistoriske museer, kunstmuseer og naturvidenskabelig museer. Og der er det hele tiden vigtigt at sørge for tilgængeligheden til dem. Noget af årsagen til, at jeg bruger de tilbud er, at de ligger tæt på,« siger Torben Hansen og fortsætter:

»Hvis jeg er alene – og det kan jeg være her i København – så er det meget ofte kunstmuseer. Det er roen, det er fordybelsen, det at kunne sidde på de obligatoriske bænke i midten. Lade sig glæde over ... Jeg ved godt, at folk siger, at de lader sig inspirere. Nej, jeg glædes over det, hvis jeg ellers synes det. De øvrige museer, uanset om det er kulturhistoriske, vikingemuseer eller Fregatten Jylland, synes jeg simpelthen er spændende. Der er gode historier. Der er ting jeg ikke har set før. Hvad har de været brugt til? Og hvad skete der så? Det er fedt at gå rundt sammen med ungerne og få en snak. Her er det er min nysgerrighed. Og netop den nysgerrighed har børn også«.

Kraghs malerier

Torben Hansen blev oprindeligt i Jens Otto Krags tidligere kreds i Randers, som dog i dag er splittet op i en Randers Sydkreds og en Nordkreds, hvor han nu er opstillet (Torben Hansen stemte som det eneste folketingsmedlem imod lovforslaget om den nye valgskredsinddeling). Den afdøde, tidligere statsminister betragtede sig selv som en politisk boheme, og talte altid om, at der var andre værdier i livet end det politiske, og sin »ærlige trang til at skrive« og i det hele tage udtrykke sig kunstnerisk. Hvilket som bekendt ikke fik nogen lykkelig afslutning.

I DSU’s lokaler i Randers hang et af Jens Otte Krags malerier, da Torben Hansen var formand for den lokale ungdomsorganisation i starten af 1980’erne. Maleriet var signeret JOK.

»Det var ikke stor kunst, men det har jeg for nogle år siden indleveret på Kulturhistorisk Museum i Randers, for at være sikker på, at byens store søns maleri nu også bevares for eftertiden. Selv om Jens Otto Krag måske også var en teknokrat, så ville han gerne være den her kunstneriske sjæl, hvilket gav ham brændstof til den politiske kamp,« fortæller Torben Hansen som siden også blev kredsformand for den lokale socialdemokratiske afdeling og 1. viceborgmester indtil valget til Folketinget.

Sport og fodbold

Inden Torben Hansen denne aften tager taxien ud til Københavns Lufthavn for at fange det sene fly til Aarhus Lufthavn spørger jeg ham, om der ellers er andre ting, han vil nævne om kulturens betydning i sit liv. Torben Hansen kigger ned på et A4-papir, hvor han, inden interview, har skrevet nogle stikord ned:

»Nu sad jeg jo og tænkte over det, efter at vi havde aftalt interviewet ... Og det skal man passe på med ... Bop, bop. Jeg har skrevet sport og fodbold, fordi I skal simpelthen på den her avis have at vide, at det også er kultur.«

– Så du har haft store kulturoplevelser på Randers Stadion?

»Ja, det hører også under Kulturministeriet. Jeg har nogle fodbolddrenge jeg er med til at træne. Og det er synes jeg er sjovt og spændende. Men jeg håber også, at de børn, som deltager i den kulturaktivitet, som fodbold er, også bliver mere tolerante og får en tolerance og frisind de tager med i resten af livet. Når man spiller på et hold, så kan man ikke klare det hele selv. Man er nødt til at spille sammen, hjælpe hinanden,« siger han.

Serie

Mig og kulturen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her