Læsetid: 7 min.

’Vi skaffede resultaterne’

I 16 år har letvægts-fireren i roning trods skiftende besætninger været et af de bedste danske kort til en guldmedalje ved De Olympiske Lege. Årsagen finder vi rundt om et bord i Victor Feddersens forældres have til et møde i 1994, der satte standarden for professionalisering af rosporten i Danmark
Den danske letvægtsfirer vandt tirsdag i suveræn stil semifinalen ved OL i London. Dermed har guldfireren mulighed for endnu en gang at vinde guld ved OL. Bag guldfirerens mange succes ligger enorme ambitioner, hård træning og systematisk arbejde med teknik og båd.0

Den danske letvægtsfirer vandt tirsdag i suveræn stil semifinalen ved OL i London. Dermed har guldfireren mulighed for endnu en gang at vinde guld ved OL. Bag guldfirerens mange succes ligger enorme ambitioner, hård træning og systematisk arbejde med teknik og båd.0

Sergio Morales

2. august 2012

Da Team Danmark i 2009 holder sit 25 års jubilæum, bliver Guldfirerens OL-triumf fra 1996 kåret som den andenstørste sportspræstation i eliteorganisationens historie. Foran Tom Kristensens imponerende sejrsrække i et af motorsportens paradeløb Le Mans og foran de gyldne år for dansk kvindehåndbold, hvor Anja Andersen legede holdet til OL-, VM- og EM-medaljer. Kun den helt usandsynlige EM-triumf for fodboldlandsholdet i 1992 distancerer præstationen fra de fire roere Eskild Ebbesen, Victor Feddersen, Thomas Poulsen, Niels Laulund og deres træner Bent Jensen.

Skønheden i letvægtsfirerens bedrift består egentligt ikke i resultatet, men i det kulturskifte, de gennemførte, og som nu gennemsyrer det hold, der i dag skal bære det forpligtende navn ‘Guldfireren‘ videre. Dem vender vi tilbage til.

Kimen til triumfen fra 1996 og de efterfølgende 16 års dansk dominans i letvægtsfirerroning bliver nemlig lagt rundt om et havebord i et hus ved Bagsværd Sø i maj 1994. To år før det OL, der skal blive deres hæderkronede triumf og blot en måned efter, at holdet er sammensat efter seks måneders intenst udskillelsesløb.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kurt Loftkjær

Bagsiden af medaljen

Rosportens professionalisering har også en pris for alle andre end roerne. Med bopæl i Gladsaxe ser jeg med beklagelse på en af konsekvenserne, nemlig rosportens stigende aktiviteter på Bagsværd Sø, som er en af hovedstadsområdets natur- og kulturperler og Gladsaxes eneste.

OL-medaljer er som benzin på bålet i forhold til at nedbryde og omdanne Bagsværd Sø til et internationalt rostadion. For fjerde gang i de sidste 100 år vil Gladsaxe Kommune og rosporten iværksætte store anlægsarbejder for at ændre vores fælles naturarv - alene for tilgodese en lille rosportselite. Og med stadig stigende krav til hurtighed,
præcision, ønske om ens forhold vil ønske om at ændre naturen aldrig standse.

Et internationalt rostadion er grundlæggende et firkantet mastodont anlæg, som de fleste andre steder i verden anlægges andre steder end i den variable natur.

Sådan burde det også være i Danmark. Mit råd til rosporten er at finde et stykke jord på f.eks. Vestegnen eller sig ja til Herning Kommunes tilbud om et internationalt stadion i et nybygningsområde, som er opstået efter anlæg af en motorvej.