Læsetid 5 min.

En stor by holder stor fest i storbyen – kan det blive større?

Aarhus inviterer til Festuge under sloganet ’Big – Size Matters’. Begrebet ’stor’ skal undersøges. Aarhus kaldes en ministorby af en sociolog. Han vurderer, at byen, der skal være Kulturhovedstad i 2017, ville have svært ved at klare sig uden resten af Østjylland
Aarhus inviterer til Festuge under sloganet ’Big – Size Matters’. Begrebet ’stor’ skal undersøges. Aarhus kaldes en ministorby af en sociolog. Han vurderer, at byen, der skal være Kulturhovedstad i 2017, ville have svært ved at klare sig uden resten af Østjylland
29. august 2012

Når Aarhus på fredag lægger brosten, græsplæner og scenegulv til den årlige festuge, bliver det under temaet ’Big – Size Matters’. Ifølge arrangørerne skal fænomenet gigantisme og forholdet mellem stor og stort undersøges: Hvor ligger skillelinjen mellem stor og stort eller ligefrem gigantisk?

Flere spørgsmål presser sig på: Er Aarhus selv en stor by eller en storby? Byen skal nemlig være større: 75.000 nye indbyggere, 50.000 nye arbejdspladser og 50.000 nye boliger er ambitionen. Alt sammen inden 2030.

»Man kan se storbytræk på trafiktætheden og befolkningens bevægelsesmønstre. For eksempel er der rigtig meget pendling i og omkring Aarhus, og pendling er et meget karakteristisk storbytræk. Så man kan måle sig til, at der findes nogle storbytræk,« siger sociologen Henrik Dahl.

Han påpeger, at der samtidig er mange træk ved Aarhus, der trækker i den modsatte retning, idet byen, der netop er blevet kåret til Europæisk Kulturhovedstad i 2017, er en del af det, han kalder en netværksby.

Under Festugen skal Henrik Dahl netop tale om Aarhus’ bystruktur, og han sammenligner Aarhus med en computer, hvis funktionsdygtighed afhænger af resten af netværket. I metaforen udgør det øvrige Østjylland netværket.

De østjyske byer og især motorvejsnettet er med andre ord afgørende for Aarhus: Alene kan Aarhus-computeren fungere rimeligt, men sammen med resten af det østjyske netværk kan den langt mere.

»På nogle måder er Aarhus en ministorby. Den har et meget stort universitet og et meget stort kulturudbud. Men samtidig er den historiske kerne i byen ikke særlig stor,« siger Henrik Dahl.

Uplanlagt storby

Aarhus er dybt forankret i resten af den østjyske bysammenvoksning, der har spredt sig langs motorvejen fra Randers i nord til Kolding i syd. Strækningen med Aarhus som den vigtigste by har voldt forskere besvær, fordi der uden nogen som helst overordnet plan er opstået dét, Henrik Dahl benævner ’Den Østjyske Millionby’.

»Det er en form for bydannelse, man ikke rigtig har haft i Danmark før, fordi det er en uplanlagt storby. Hvor Storkøbenhavn er planlagt ud fra optegninger i Fingerplanen helt tilbage fra 1947, så har der ikke rigtig været nogen plan med at lave Den Østjyske Millionby,« fortæller sociologen, der har beskrevet fænomenet i sin bog Den usynlige verden fra 2008. Sammen med andre forskere kæmper han fortsat med at finde begreber, der kan beskrive fænomenet Aarhus: En by, der er voldsomt afhængig af sit opland og derfor bygger på mobilitet. Men der findes ikke et struktureret overbliksbillede af den viltre demografi, der hersker i Østjylland, og som Aarhus er fuldstændig afhængig af.

For en by som Aarhus er det derfor vigtigt at kunne få sine borgere til og fra centrum. Men det kniber med den kollektive trafik.

»Sammenlignet med Aarhus har man en meget mere effektiv kollektiv transport i Storkøbenhavn, hvor man for eksempel har S-togsnettet og kystbanen. Mobiliteten i Den Østjyske Millionby bliver derimod stort set klaret med biler,« siger Henrik Dahl.

Der er ingen, der har en klar løsning på mobilitetsproblemerne i og omkring Aarhus, og det går især ud over borgerne i byens forstæder. Dét, at bo i forstæder, er nemlig ikke særlig bæredygtigt: Husene ligger langt fra hinanden, og folk bor ikke kun langt fra deres arbejdsplads, men også langt fra skoler og indkøbsmuligheder.

»Man har altså en funktionsadskillelse, og det vil sige, at forstæderne i en helt enestående grad har mobilitet som sin forudsætning,« slår Henrik Dahl fast.

Derfor er forskerne netop nu i gang med et større arbejde, hvor de forsøger at indkredse, hvordan en uplanlagt storby fungerer.

Nu skal vi feste

Tilbage til Festugen, hvor den lille storby fejrer sig selv og sine indbyggere. Gæsterne understreger på ganske rammende vis både det vigtige forhold til resten af Østjylland og det faktum, at Aarhus takket være de mange uddannelsesinstitutioner er en af landets byer med flest unge.

Katrine Rønne Nikolajsen, der læser historie på Aarhus Universitet, siger.

»Mange af de nye studerende kommer ude fra oplandet, og jeg synes, at det er en fed måde at vise dem, at de nu er flyttet til den by i Danmark, hvor der er procentvis flest studerende. Hvor der sker en hel masse ting, og hvor der er en masse liv.«

Katrine Rønne Nikolajsen fortæller, at hun sidste år var til festuge alle ni dage. Hun kan især godt lide, at festugen er allestedsnærværende og tiltrækker alle aldersgrupper. Ikke kun de studerende. Således forsøger Aarhus at række ud – demografisk og geografisk. Til det semilokale Østjylland. Og til det store udland: Til åbningsshowet har Festugen nemlig allieret sig med en værtinde i skikkelse af den unge forfatter Josefine Klougart. Hun skal læse op af sine tekster og på den måde binde forskellige livetransmitterede indslag sammen på scenen.

»Jeg har sagt ja, fordi jeg følte, at min opgave var så fri, at jeg ville kunne forme den, så det gav mening i forhold til mit arbejde som forfatter og mit arbejde med litteratur og sprog,« siger Josefine Klougart, der udgav sin tredje roman, Én af os sover, i februar. Hun glæder sig til at møde et nyt publikum, der ikke normalt går til lyrikoplæsninger.

»På sådan nogle store kulturfestivaler opstår der fine møder mellem kunstnere, og ofte sker der også det helt igennem herlige, at kunsten når et nyt og andet publikum på den måde. Der sidder sikkert flere i salen på fredag, som ellers ikke havde nået til at læse mine bøger og stifte bekendtskab med min litteratur,« siger Josefine Klougart.

Selv om Festugen er en folkefest, er hun ikke bange for, at hendes prosa, der af anmelderne er blevet kaldt både egenartet og lakonisk, skal blive poppet.

»Jeg har haft fuldkommen frihed til at skrive mine egne tekster – blot med udgangspunkt i nogle temaer,« siger Josefine Klougart og kommer til at tænke på et gammelt råd:

»Min far sagde tit, når alting blev lidt for fornuftigt, at nu syntes han lige, vi skulle huske at slå røven gennem stråhatten engang imellem. Og sådan er det lidt med festivaler i den størrelsesorden; det er på en måde et fråds, en fest og et overflødighedshorn i siden på mådeholdet og sku-vi-nu-ikke-liiiige gemme til natten.« 

nada@information.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

pudsigt som der er lagt grønsvær og pyramider ind på tværs af Frederiks Alle, og bilerne kører stadig lystigt på begge sider

Michael Kongstad Nielsen

Det lyder betænkeligt, når nogen skal kæmpe så meget for at gøre opmærksom på, at man er stor.

Med hensyn til planlægning er der nu arbejdet med den ting, jf. Regionplan 2005:
http://www.naturstyrelsen.dk/NR/rdonlyres/31F03BD3-93D6-404A-B9E3-4C6EE4...
og senere Region Midtjyllands plan:
http://www.regionmidtjylland.dk/regional+udvikling/den+regionale+udvikli...

Hvorfor sætter man ikke nogle af byplanlæggere til at tale begejstret om deres planer, fremfor den kendte hest i manegen Henrik Dahl, der ikke er byplanlægger?

Når det siges, at Aarhus er afhængig af hele bysammenhængen fra Randers til Kolding skal man nok være opmærksom på, at det går også den anden vej. Aarhusianerne pendler også. Til Silkeborg og Horsens osv.. Men de må da se at få bygget noget mere kollektiv trafik, skulle man mene.