Læsetid: 5 min.

En stor by holder stor fest i storbyen – kan det blive større?

Aarhus inviterer til Festuge under sloganet ’Big – Size Matters’. Begrebet ’stor’ skal undersøges. Aarhus kaldes en ministorby af en sociolog. Han vurderer, at byen, der skal være Kulturhovedstad i 2017, ville have svært ved at klare sig uden resten af Østjylland
Aarhus inviterer til Festuge under sloganet ’Big – Size Matters’. Begrebet ’stor’ skal undersøges. Aarhus kaldes en ministorby af en sociolog. Han vurderer, at byen, der skal være Kulturhovedstad i 2017, ville have svært ved at klare sig uden resten af Østjylland
29. august 2012

Når Aarhus på fredag lægger brosten, græsplæner og scenegulv til den årlige festuge, bliver det under temaet ’Big – Size Matters’. Ifølge arrangørerne skal fænomenet gigantisme og forholdet mellem stor og stort undersøges: Hvor ligger skillelinjen mellem stor og stort eller ligefrem gigantisk?

Flere spørgsmål presser sig på: Er Aarhus selv en stor by eller en storby? Byen skal nemlig være større: 75.000 nye indbyggere, 50.000 nye arbejdspladser og 50.000 nye boliger er ambitionen. Alt sammen inden 2030.

»Man kan se storbytræk på trafiktætheden og befolkningens bevægelsesmønstre. For eksempel er der rigtig meget pendling i og omkring Aarhus, og pendling er et meget karakteristisk storbytræk. Så man kan måle sig til, at der findes nogle storbytræk,« siger sociologen Henrik Dahl.

Han påpeger, at der samtidig er mange træk ved Aarhus, der trækker i den modsatte retning, idet byen, der netop er blevet kåret til Europæisk Kulturhovedstad i 2017, er en del af det, han kalder en netværksby.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

pudsigt som der er lagt grønsvær og pyramider ind på tværs af Frederiks Alle, og bilerne kører stadig lystigt på begge sider

Michael Kongstad Nielsen

Det lyder betænkeligt, når nogen skal kæmpe så meget for at gøre opmærksom på, at man er stor.

Med hensyn til planlægning er der nu arbejdet med den ting, jf. Regionplan 2005:
http://www.naturstyrelsen.dk/NR/rdonlyres/31F03BD3-93D6-404A-B9E3-4C6EE4...
og senere Region Midtjyllands plan:
http://www.regionmidtjylland.dk/regional+udvikling/den+regionale+udvikli...

Hvorfor sætter man ikke nogle af byplanlæggere til at tale begejstret om deres planer, fremfor den kendte hest i manegen Henrik Dahl, der ikke er byplanlægger?

Når det siges, at Aarhus er afhængig af hele bysammenhængen fra Randers til Kolding skal man nok være opmærksom på, at det går også den anden vej. Aarhusianerne pendler også. Til Silkeborg og Horsens osv.. Men de må da se at få bygget noget mere kollektiv trafik, skulle man mene.